Έτσι θα συγκεντρωθούν και θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα των εκλογών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 17:36 Έτσι θα συγκεντρωθούν και θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα των εκλογών
Δείτε την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών

Tο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω σχετικής εγκυκλίου έδωσε στη δημοσιότητα τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να γίνει η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων για τις τρεις εκλογικές διαδικασίες της 26ης Μαΐου (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές).

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε εκλογικό κέντρο θα λειτουργούν εκλογικά τμήματα με ξεχωριστή κάλπη για κοινοτικές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς και ξεχωριστή κάλπη για τις ευρωεκλογές. Όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός εκλογέων, τα εκλογικά τμήματα θα χωρίζονται σε «Α» και «Β», με τους εκλογείς να ψηφίζουν σε δύο διακριτούς χώρους.

Τα αποτελέσματα όλων των αναμετρήσεων αρχικά θα συγκεντρωθούν σε κάθε νομό των περιφερειακών ενοτήτων ξεχωριστά και στη συνέχεια θα δοθούν στα ΜΜΕ, αφού πρώτα κοινοποιηθούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Για τις ευρωεκλογές θα αφορούν ψήφους υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων, ενώ στις δημοτικές και τις περιφερειακές η μετάδοση θα αφορούν αποκλειστικά τα αποτελέσματα των συνδυασμών.

Στα ενιαία εκλογικά τμήματα, (χωρίς σήμανση «Α» και «Β»), η σειρά ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων έχει ως εξής:

  • Στα εκλογικά τμήματα των οποίων η αρίθμηση λήγει σε 1, 4, 7 και 0 θα πρέπει να πρώτα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές.
  • Στα εκλογικά τμήματα των οποίων η αρίθμηση λήγει σε 2, 5 και 8 οφείλουν να ανακοινώνουν πρώτα τα αποτελέσματα για τις περιφερειακές εκλογές.
  • Στα εκλογικά τμήματα των οποίων η αρίθμηση λήγει σε 3, 6 και 9 θα πρέπει πρώτα να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για τις δημοτικές εκλογές.
  • Για τα εκλογικά τμήματα με σήμανση «Α» και «Β», η διαδικασία θα είναι διαφορετική...

Για τα εκλογικά τμήματα με διακριτικό «Α»:Τα εκλογικά τμήματα των οποίων η αρίθμηση λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και 0 θα πρέπει να ανακοινώσουν πρώτα τα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές

  • Τα εκλογικά τμήματα των οποίων η αρίθμηση λήγει σε 2, 4, 6, και 8 οφείλουν να μεταδώσουν πρώτα τα αποτελέσματα για τις περιφερειακές εκλογές
  • Τα εκλογικά τμήματα με το διακριτικό «Β» θα πρέπει να ανακοινώσουν πρώτα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τις δημοτικές εκλογές.

Σημαντικός είναι ο ρόλος των δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι αμέσως μετά το τέλος της διαλογής των ψήφων, πρέπει να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα σε οποιονδήποτε αξιωματούχο της περιφερειακής ενότητας ή του δήμου. Στη συνέχεια οφείλουν να συμπληρώσουν τα ειδικά έντυπα αποτελεσμάτων που θα τους μοιραστούν, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι απαραίτητο να έχουν τη βοήθεια τόσο των δημοτικών όσο και των περιφερειακών Αρχών.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση