Η ομιλία της Βιργινίας Στεργίου στην Πελασγία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 22:43 Η ομιλία της Βιργινίας Στεργίου στην Πελασγία

Από την πλατεία της Πελασγίας ξεκίνησε τις προεκλογικές ομιλίες της η επικεφαλής του Συνδυασμού ''Ενωμένη Ανατολική Φθιώτιδα'' υποψήφια Δήμαρχος Στυλίδας, Βιργινία Στεργίου.

Όπως ανέφερε στο λόγο της η υποψήφια Δήμαρχος, η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς από το ίδιο μέρος ξεκίνησε επαγγελματικά με τη δημιουργία ενός μικρού φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή ξεχωριστά, παραθέτοντας ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Την Πέμπτη (23-05-2019) η Βιργινία Στεργίου θα πραγματοποιήσει ομιλία στην πλατεία Ραχών στις 20:30’ και την Παρασκευή (24-05-2019) θα δώσει την Κεντρική Ομιλία στην πλατεία Στυλίδας την ίδια ώρα (20:30’).

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κας Στεργίου από την πλατεία Πελασγίας:

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ από καρδιάς, για την παρουσία σας στη σημερινή μου ομιλία. Με τη δική σας δύναμη, Με τη δική σας στήριξη, Θα τα καταφέρουμε. Ξεκινάμε σήμερα από την Πελασγία! Είναι συμβολική η εναρκτήρια ομιλία μου εδώ, γιατί ακριβώς πριν 35 χρόνια εδώ στην Πελασγία ήταν τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα, με ένα μικρό τότε φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης, που οι παλαιότεροι θα το θυμούνται.

Και χαίρομαι γιατί μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, τόσοι πολλοί σημαντικοί άνθρωποι, συμπολίτες μας, από κάθε γειτονιά της Δήμου μας.

 Η παρουσία σας, ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ. Δύναμη για να αλλάξουμε σελίδα στο Δήμο μας!

Δύναμη, για να ανατρέψουμε όλα όσα μας ενοχλούν.

Κυρίες και κύριοι

Όταν τον περασμένο Μάιο ανακοινώσαμε τη δημιουργία της Ενωμένης Ανατολικής Φθιώτιδας, δώσαμε αυτήν ακριβώς την υπόσχεση. Την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ, όλα όσα μας ενοχλούν. Αυτό το μήνυμα ανατροπής αποτελεί την κινητήριο δύναμη της προσπάθειας μας.

Δεν είναι ούτε η ικανοποίηση του εγώ μας, ούτε η φιλοδοξία να εξυπηρετήσουμε προσωπικές επιδιώξεις και στόχους. Είναι η απόφασή μας να κάνουμε ότι μπορούμε, για να αλλάξουμε το Δήμο της καρδιάς μας.

Καλώ λοιπόν όλους τους δημότες και κυρίως τους νέους, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας χωρίς αντιπαλότητες και μικροπολιτικές, να εργαστούμε ενωμένα με μια νέα αντίληψη με το βλέμμα σε πετυχημένα μοντέλα ανάπτυξης τόσο εγχώρια όσο και του εξωτερικού και στις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί αλλού, για να παραδώσουμε ένα Δήμο πρότυπο στις επόμενες γενιές.

Είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε. Και πρέπει να τονίσουμε ότι η Ενωμένη Ανατολική Φθιώτιδα, αυτή η ομάδα των κομματικά ανεξάρτητων ανθρώπων που τελικά είναι και η μόνη, έχουμε έναν και μόνο στόχο.

Να καλυτερέψουμε το αύριο του τόπου μας και να τονίσουμε ότι εμείς γνωρίζουμε ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ανήκει σε καμία παράταξη, γι αυτό δεν ζητήσαμε, δεν δεχτήκαμε καμία κομματική στήριξη, δεν υπήρξαμε ποτέ προτεινόμενοι και δεν χρειάστηκε όπως κάποιοι άλλοι να διαψεύσουμε το αντίθετο.

Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι το χρίσμα, και η εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας.

Η δική μας προσπάθεια θα ξεκινήσει από τα απλά ζητήματα που όμως κάνουν τη ζωή μας κουραστική και δύσκολη και αργότερα θα πάμε στα πιοσύνθετα.

Θέλουμε ένα δήμο καθαρό και νοικοκυρεμένο από άκρη σε άκρη. Θέλουμε να σταθούμε στην καθημερινότητα και να παλέψουμε για την άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου. Πως θα γίνει αυτό; Μα πρώτα απ’ όλα θα δώσουμε βάση και θα λύσουμε τα καυτά προβλήματα του δήμου μας.

Το πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει η Γλύφα, είναι καυτό πρόβλημα, αλλά και ο συστηματικός καθαρισμός και έλεγχος των δεξαμενών είναι καυτό ζήτημα και έχω προσωπικά δεσμευτεί ότι θα λύσουμε το ζήτημα αυτό.

Η διάνοιξη λοιπόν μιας νέας γεώτρησης ύδρευσης στη Γλύφα είναι προτεραιότητα. Η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία και της δεύτερης γεώτρησης ύδρευσης στους Μύλους, το καθάρισμα της πηγής της μάνας και η αντικατάσταση των σωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης όπου χρειάζεται, είναι καυτό πρόβλημα. 

Φίλες και φίλοι,

Η διαχείριση των υδατικών πόρων, βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση και εμπλέκεται ενεργά τόσο με την οικονομία και την ανάπτυξη, όσο και με το περιβάλλον και αποτελεί προϋπόθεση για κάθε μορφή κοινωνικής ανάπτυξης και το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Τα επόμενα χρόνια πιθανόν να αντιμετωπίσουμε κρίση νερού και εμείς θέλουμε να το προλάβουμε αυτό.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να μαζέψουμε το νερό που χάνεται, με δημιουργία ταμιευτήρων νερού στους Μύλους και σε κάποιες ακόμη περιοχές του Δήμου μας, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που εμείς έχουμε την τεχνογνωσία και τη δυναμική να το κάνουμε.

Η άρδευση είναι καθημερινότητα και επίσης ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και πρέπει να το λύσουμε και αυτό. Στην Πελασγία πρέπει να τοποθετηθούν γεμιστικά σε καίρια σημεία του ελαιώνα, για να τροφοδοτούνται με νερό τα βυτία προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αγρότες στην περίοδο του ψεκασμού.

Η άρδευση στην Πελασγία γίνεται από μια μόνο δημοτική γεώτρηση στη θέση Πόρος και εξυπηρετεί λίγους, ενώ οι υπόλοιποι παραγωγοί ποτίζουν από ιδιωτικές γεωτρήσεις. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν χρηματοδοτήσεις για νέες αρδευτικές γεωτρήσεις και να είστε βέβαιοι ότι θα εκμεταλλευτούμε σε κάθε περίπτωση όλες τις δυνατότητες που μας παρέχουν.

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα για κάθε Δήμο.

Φίλες και φίλοι,

Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία, οι λακκούβες δεν έχουν κομματική απόχρωση.  Η επιτυχία μιας Δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό κρίνεται καθημερινά.

Οι Δημότες και οι επισκέπτες κάθε περιοχής έχουν δικαιολογημένα απαιτήσεις, δεδομένων των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν.

Στην «Ενωμένη Ανατολική Φθιώτιδα» θεωρούμε πως η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα στο Δήμο Στυλίδας χρειάζεται σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις καθώς η κατάσταση που επικρατεί είναι μέτρια έως κακή σε συγκεκριμένους τομείς και σε πολλές Δημοτικές Κοινότητες.

Στόχος μας είναι να μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους κατοίκους. Καθαριότητα δεν είναι μόνο η αποκομιδή των σκουπιδιών, είναι η ανακύκλωση και πως θα λειτουργήσει ανταποδοτικά,  είναι το πλύσιμο και αντικατάσταση των κάδων γιατί πολλοί κάδοι είναι σπασμένοι, ακόμη και η θέση τους στο δρόμο παίζει σημαντικό ρόλο.

Η κυκλική οικονομία είναι πλέον αναγκαία και εμείς θα στηρίξουμε αυτή τη δράση με συνεχείς ενημερώσεις για την ανακύκλωση όχι μόνον για να μην επιβαρύνουμε τους δημότες με αυξημένα τέλη τα οποία θα πρέπει να καταβάλουμε στο Πράσινο Ταμείο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη διάθεση αποβλήτων από το 2020 και μετά, αλλά και να δημιουργήσουμε μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που θα μας επιτρέψει να φέρουμε έσοδα στο Δήμο.

Έχουμε σχεδιάσει ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα για τη συλλογή και επεξεργασία των πράσινων αποβλήτων (κυρίως των κλαδιών) πάντα με ανταποδοτικά οφέλη.

Άλλο ένα καυτό ζήτημα είναι η αγροτική οδοποιία και αποτελεί επίσης προτεραιότητα. 

Ο Δήμος μας είναι αγροτικός και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους αγρότες και να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους. Κάθε χρόνο οι αγροτικοί δρόμοι που ανοίγονται με τα μηχανήματα του Δήμου καταστρέφονται με την πρώτη βροχή. Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία αλλά καλός συντονισμός και σωστός προγραμματισμός.

Στους Μύλους 4-5 αγροτικοί δρόμοι έχουν αποκοπεί, πρέπει να γίνουν έργα στα Λιβάδια και στις Αναμαλιές για να διευκολύνουμε τους αγρότες.  Αλλά και το γεφυράκι στους Μύλους πρέπει να εξεταστεί για τη στατικότητα του γιατί αποτελεί τη μόνη πρόσβαση από και προς το χωριό.

Έχω προσωπικά δεσμευτεί για την ασφαλτόστρωση του περιφερειακού δρόμου που μπορεί να εξυπηρετήσει λεωφορεία για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στους Μύλους, μήκους ενός χιλιομέτρου περίπου.

Φίλες και φίλοι,

Η εποχή μας έχει αλλάξει. Ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος δεν χρειάζεται πια να αλλάζει τις καμένες λάμπες μόνος του. Η αναβάθμιση και ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού με λάμπες LED και η αντικατάσταση του φωτισμού παλαιάς τεχνολογίας για έναν ασφαλή και φωτεινό Δήμο είναι προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας. Εκτιμάται ότι με το πρόγραμμα αυτό θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 65% και κατ’ επέκταση εξοικονόμηση πόρων που πληρώνει ετησίως ο Δήμος σε τιμολόγια οδοφωτισμού, μείωση κόστους συντήρησης, βλαβών και αποκατάστασης, μείωση αερίων θερμοκηπίου CO2 και  φωτορύπανσης.

Τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι χωρίς λακκούβες, το πράσινο, οι παιδικές χαρές, είναι και αυτά απαραίτητα στοιχεία της καθημερινότητας και θα δώσουμε την απαραίτητη προσοχή και σε αυτό τον τομέα.

Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να λύσουμε το πρόβλημα της αποχέτευσης, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση και διεκδικώντας δυναμικά οικονομικούς πόρους.

Θέλουμε να εφαρμόσουμε τις καλές πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί αλλού, με μικρούς βιολογικούς που έχουμε κοστολογήσει και μπορούν να υλοποιηθούν στον πρώην Δήμο Πελασγίας τη στιγμή μάλιστα που τόσο η Γλύφα όσο και η Πελασγία διαθέτουν οικόπεδα για το σκοπό αυτό.

Θα αξιοποιήσουμε και θα επικαιροποιήσουμε την όποια μελέτη βρούμε στα συρτάρια του Δήμου, αλλά σε κάθε περίπτωση θα προωθήσουμε τη λύση του προβλήματος αυτού με στόχο εκτός των άλλων το τεράστιο οικολογικό όφελος για το περιβάλλον και τον Μαλιακό κόλπο.

Το μεγάλο ζήτημα με τα αδέσποτα πρέπει να έχει λυθεί χθες. Εμείς έχουμε σχεδιάσει πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων ή συντροφιάς όπως λέγονται. Με την κατασκευή καταφυγίου το οποίο θα διαθέτει κελιά προσωρινής φιλοξενίας των ζώων, με εσωτερικό χώρο ανάπαυσης και εξωτερικό χώρο εξάσκησης, κτηνιατρείο, χώρο διαμονής ασθενών ζώων, χώρο καραντίνας, αποθήκη, γραφείο, και τουαλέτες για το προσωπικό.

Εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι φιλόζωοι του Δήμου μας που θα κληθούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Το πρόγραμμα μας σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία θα μειώσει σταδιακά το πρόβλημα με τρόπο που αρμόζει σε πολιτισμένους ανθρώπους.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Περισυλλογή
  • Κτηνιατρική εξέταση
  • Από-παρασίτωση
  • Εμβολιασμός
  • Στείρωση
  • Υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων στο φυσικό τους περιβάλλον.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Τα αδέσποτα ζώα δεν μπορούμε να ελέγξουμε ως προς το ζήτημα της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων. Όμως οφείλουμε να φροντίζουμε για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων στους οποίους παίζουν τα παιδιά μας, από τα δικά μας οικόσιτα ζώα. Φροντίζουμε λοιπόν για τη συλλογή των περιττωμάτων των δικών μας ζώων γιατί πίσω από κάθε οικόσιτο ζώο πρέπει να βρίσκεται ένας πολιτισμένος άνθρωπος.

Κάθε γειτονιά του δήμου μας θέλουμε να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα, να αποτελέσει πόλο έλξης, τουρισμού και πολιτισμού. Θέλουμε να λειτουργούν τα χωριά μας αυτόνομα και να διαθέτει το καθένα τις δικές του αθλητικές και κοινωνικές υποδομές. Για το σκοπό αυτό, θα αξιοποιήσουμε όλους τους αθλητικούς χώρους ακόμη και των σχολείων της περιοχής, θα τους αναβαθμίσουμε και θα τους καταστήσουμε αυτόνομους πόλους αθλητισμού και αναψυχής. 

Να σταθούμε για λίγο στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού: Έχουμε δεσμευτεί για την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου Στυλίδας που θα έχει όφελος ολόκληρος ο Δήμος και ότι θα γίνει ουσιαστική προσπάθεια για τη δημιουργία, την αναβάθμιση, ή τη συστηματική συντήρηση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών,

με αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου, τένις μπάσκετ και άλλων, όπως και υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού με τη στήριξη του Δήμου. Στόχος της τετραετίας είναι οι αθλητικές υποδομές του Δήμου να είναι προσβάσιμες σε όλους.

Στήριξη των αθλητικών συλλόγων και προσπάθεια διεύρυνσης του θεσμού του «Ναυτικού Ομίλου» σε όλα τα παραθαλάσσια μέρη του Δήμου.

Η ανάδειξη, προβολή και συντήρηση αρχαιοτήτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η τουριστική αξιοποίηση και προστασία των ιστορικών χώρων του Δήμου μας, αποτελεί υποχρέωση αλλά και δέσμευση. 

Τουριστική αξιοποίηση και προστασία λοιπόν της Ακροπόλεως της Πελασγίας, με στοχευμένες δράσεις και στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων της Πελασγίας, των Μύλων, της Γλύφας και του Βαθυκοίλου.

Ο καλλωπισμός των νεκροταφείων και η αξιοπρεπής εικόνα τους είναι στοιχεία πολιτισμού.

Προτείνουμε τη δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού, διοργανώσεις φεστιβάλ, σε σχέση με την αναβίωση τοπικών εθίμων, θεσμοθέτηση συναφών με την ιδιοσυγκρασία της περιοχής πολιτιστικών δρώμενων για τη δραστηριοποίηση και τόνωση του τοπικού πολιτιστικού στοιχείου και της εμπορικής κίνησης.

Στήριξη του πρωτογενούς τομέα: των συνεταιρισμών των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των δυτών,  με τα μέσα που διαθέτει ο δήμος.  Έχουμε πρόγραμμα για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας: Με ενίσχυση και στήριξη του εμπορικού κόσμου μέσα από  εκδηλώσεις Χριστουγέννων, Πάσχα, Αποκριές, Λευκές Νύχτες, Ναυτική Εβδομάδα.

Στηρίζουμε το Θεματικό Τουρισμό όπως:α) Αγροτουρισμό για την προβολή των τοπικών προϊόντων. β). Εκπαιδευτικό Τουρισμό για να γνωρίσει  ο επισκέπτης την πατρίδα του Αχιλλέα, το Μυκηναϊκό πολιτισμό στην Ανατολική Φθιώτιδα  σε συνεργασία με τα Εθνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. γ). Θρησκευτικό Τουρισμό,  γιατί τα μοναστήρια μας είναι μοναδικά (Ιερές Μονές Αγ. Βλασίου Στυλίδος, Αγ. Γεωργίου Νεράιδας, Αγ. Γεωργίου Μύλων, Αγ. Παρασκευής Σπαρτιάς, ΠαλαιομοναστηρίουΛογγιτσίου, Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράϊδας). δ). Αθλητικό τουρισμό με διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων. ε ) Ανάδειξη ορεινού όγκου ( προσέλκυση συλλόγων φίλων της φύσης, ορειβατικών συλλόγων, προσκόπων μέσα από περιπατητικά μονοπάτια τα οποία μπορούν να ενταχθούν και στα Ευρωπαϊκά μονοπάτια). 

Η δημιουργία πολυχώρων νεολαίας όπου θα μπορούν οι νέοι να κάνουν εκδηλώσεις, προβολές και σεμινάρια, αλλά και κέντρων «δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης» σε τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η ιχθιοκαλλιέργεια, νέες τεχνολογίες και πολλά άλλα θα τονώσουν την κινητικότητα στην περιοχή.

Ειδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft για να μάθουν οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι να χειρίζονται τον υπολογιστή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος «ανοιχτών σχολείων», ώστε κάποιοι σύλλογοι να μπορούν να τα χρησιμοποιούν για τις προετοιμασίες των εκδηλώσεών τους.

Καθαρισμός και αξιοποίηση του κοινοτικού γραφείου των Μύλων. Αξιοποίηση του παλαιού πέτρινου ελαιοτριβείου της Γλύφας.

Θα επενδύσουμε πολλά στη συνεργασία μας με την Εκκλησία. Όχι μόνον για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που μας έχουν ανάγκη, αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις εκκλησίες σε κάθε γειτονιά σε χώρους ανάπτυξης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δρώμενων.

Αναγνωρίζουμε και θα ενισχύσουμε το έργο των εκκλησιών της πόλης μας, και θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά, ενώνοντας τις δυνάμεις μας , προς όφελος του δήμου μας.

Για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδείξουμε την ταυτότητα του Δήμου. Τα κτίρια του. Καθαρίζοντας και αναβαθμίζοντας τις όψεις τους. Κι αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό την αγάπη και τη  διάθεση συμπολιτών μας να προσφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά ευεργετών, που θα επενδύσουν στην αναβάθμιση της εικόνας του δήμου μας.

Η Κοινωνική μέριμνα και ο Εθελοντισμός είναι προτεραιότητα: Η λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου και ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης εντάσσονται και αυτά στο πρόγραμμά μας.

Στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου μας, έχουμε εντάξει ειδικά προγράμματα για ηλικιωμένους, καθαρά και αναβαθμισμένα ΚΑΠΗ, ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δημιουργία δομών για άτομα με αναπηρία, για πολύτεκνες οικογένειες.

Και με την καθιέρωση της ημέρας του πολίτη, που έχει στόχο τον ανοιχτό διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την επικοινωνία των πολιτών απευθείας με το Δήμο θα ελαχιστοποιήσουμε τις αποστάσεις μεταξύ δημάρχου και δημότη.

Εφαρμόζοντας πρόγραμμα βιώσιμης αστικής κινητικότητας, κάθε πολίτης και επισκέπτης, παιδιά και ηλικιωμένοι θα κινούνται με περισσότερη άνεση και ασφάλεια στην πόλη:

με τα πόδια, το αυτοκίνητο και το ποδήλατο. Ιδιαίτερη μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Η επιχειρηματικότητα και η οικονομία είναι αλληλένδετες έννοιες. Στήριξη των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων των αλιέων, των δυτών και γενικά των παραγωγών με τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος,  μέσα από εκδηλώσεις, φεστιβάλ, ημερίδες για τη βιολογική καλλιέργεια για το μάρκετινγκ των προϊόντων, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και προβολή των τοπικών προϊόντων, συνέργειες με όμορους Δήμους.

Είμαστε δίπλα στους ψαράδες. Θα πιέσουμε για τη χορήγηση ενισχύσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας που θα δημιουργηθεί για την περίοδο 2021-2027 δημιουργώντας τη γέφυρα επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς για τη βιώσιμη εκμετάλλευση και διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων.

Προστασία και ανάδειξη των παραλιών μας. Με παρεμβάσεις αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και σχεδιασμό τουριστικής προβολής. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της παραλιών στις παραθαλάσσιες τοπικές κοινότητες (αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής και οπτικής ρύπανσης, ασφάλεια και αναψυχή) σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελματίες εστίασης και όχι μόνο, της περιοχής.

Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα του λιμανιού της Πελασγίας που δεν έχει φορέα διαχείρισης, είναι ορφανό όπως λέγεται, όπως και ένα τμήμα του λιμανιού της Γλύφας και να διαπραγματευτούμε δυναμικά για την αξιοποίηση και τη διαχείρισή τους.

Η παραλία του Βαθύκοιλου, του Αη Γιώργη της Πελασγίας και οι πανέμορφες παραλίες της Γλύφας που δεν έχουν να ζηλέψει τίποτα από τις παραλίες της Σκιάθου πρέπει να γίνουν σημεία αναφοράς του Δήμου μας με ανάδειξη και προβολή.

Έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της τουριστικής προβολής του Δήμου μας.

Μας ενδιαφέρει η αποπεράτωση του έργου στο λιμάνι της Γλύφας και θα έχουμε το μάτι μας στραμμένο και σε αυτό.

Έχουμε λύση για τη στάθμευση των αυτοκινήτων κατά τους θερινούς μήνες στη Γλύφα με ενοικίαση οικοπέδου από το Δήμο για να διευκολύνουμε τους κατοίκους και να μην εμποδίζεται η χρήση του πορθμείου.

Πρέπει να ασχοληθούμε όμως και με τους νέους. Με την εκμετάλλευση του επόμενου κοινοτικού οικονομικού προγράμματος 2021-2027 θα στηρίξουμε κάθε μορφή επιχειρηματικότητας και ιδίως των νέων. Δημιουργούμε δημοτικό γραφείο διασύνδεσης των νέων για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα έχουν.

Δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσλαμβάνουν νέους μέχρι 30 ετών, όπως μείωση τελών ή διαφημιστική προβολή μέσω του Δήμου.

Προωθούμε τη συνεργασία με επιχειρήσεις και εργοστάσια της περιοχής ώστε οι πτυχιούχοι νέοι να επιστρέφουν στον τόπο τους και να κάνουν την πρακτική τους άσκηση κοντά στην οικογένειά τους.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από μοντέλα ανάπτυξης με κοινωνικές επεκτάσεις όπως η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Μετατρέποντας το Δήμο Στυλίδας σε μια “έξυπνη πόλη”, όπου όλες οι υπηρεσίες του δήμου θα συνδέονται μεταξύ τους με νέες τεχνολογίες, ώστε η μία να γνωρίζει τι κάνει η άλλη, θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα πολύ πιο γρήγορα.

Έχουμε την πολυτέλεια να δημιουργήσουμε γέφυρα προγραμματικών συμβάσεων συνεργασίας του Δήμου με Πανεπιστήμια, για την παροχή πεδίου έρευνας, δράσης και υλοποίησης έργων.

Έχουμε καταρτίσει  σχέδιο δράσης  για τη ανθεκτικότητα του Δήμου και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, πλημμύρες, φωτιές και άλλα καιρικά φαινόμενα.

Η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια μπορεί να γίνει με  εισαγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας και έχουμε σχέδιο και γι’ αυτό.

Φίλες και φίλοι,

Η αυτοδιοίκηση πρέπει να περνάει γραμμές και να δίνει λύσεις. Τίποτα δεν είναι απλό ούτε αυτονόητο. Κρατάμε τα θετικά, δεν μηδενίζουμε  και προχωράμε. Θα πρέπει όμως να υποσχεθούμε ότι θα βοηθήσουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά, να μάθουμε τη συνεννόηση, τη συνεργασία, τη συναίνεση.

Ο πιο σημαντικός για μένα στόχος στην αυτοδιοίκηση είναι να εμπνεύσεις τους συνανθρώπους σου να δουλέψουν μαζί σου για το κοινό καλό.

Εμείς είμαστε εδώ και είναι προτεραιότητά μας να παρουσιάσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης περιοχών του Δήμου με βάση τις ανάγκες των κατοίκων, κι όχι στη βάση ικανοποίησης σχεδίων που υπηρετούν προσωπικές λογικές και προσωπικά επιχειρηματικά σχέδια. Σήμερα, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε σε οτιδήποτε λιγότερο μας αξίζει.

Πάμε να βάλουμε τον πήχη ψηλά!

Φίλες και φίλοι, έχοντας σπουδάσει θετικές επιστήμες, αλλά και οικονομικά, έχοντας εργαστεί σε διεθνή Οργανισμό και ζήσει αρκετά χρόνια στην καρδιά της Ευρώπης στο Παρίσι, έχω γεμίσει με παραστάσεις, ιδέες και σχέδια. Τα τελευταία χρόνια που έχω επιστρέψει και κατοικώ στην πόλη μου, έχω δει από κοντά τα προβλήματα του Δήμου μας.  Έχω την τιμή σήμερα να ζητώ την ψήφο σας και να σας βεβαιώσω ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια οι συνεργάτες μου και εγώ για να εφαρμόσουμε τις πετυχημένες καλές πρακτικές που θα κάνουν τη διαφορά και θα δώσουν χρώμα και προσωπικότητα στο δικό μας Δήμο. 

Για μια ακόμη φορά, δεσμεύομαι να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να γίνει ο Δήμος Στυλίδας ένας Δήμος- πρότυπο, ένας Δήμος που θα μας αξίζει και για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση