Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές: Έρχονται ανατροπές στα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 17:38 Εκλογές: Έρχονται ανατροπές στα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο;

Αγωνία σε συνδυασμούς και υποψηφίους…

Λίγες ώρες πριν οι κάλπες ξανανοίξουν, πολλά είναι τα αποτελέσματα που πρέπει να επαληθευτούν για την επίσημη ανακήρυξη των επιτυχόντων συνδυασμών και υποψηφίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport υπάρχουν διαφορές στη μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των συνδυασμών και αυτών των σταυρών προτίμησης υποψηφίων, σε σχέση με όσα έχουν ανακοινωθεί από την Περιφέρεια.

Ο λόγος τις περισσότερες φορές είναι απλός και δεν εγείρει ενστάσεις. Η Περιφέρεια έχει το ένα αντίγραφο των δικαστικών αντιπροσώπων το οποίο πολλές φορές δεν είναι ευανάγνωστο (για να μην γράψουμε ότι είναι κακογραμμένο) και μπορεί να γραφτούν λάθος αριθμοί. Λάθος μπορεί να γίνει και στην ηλεκτρονική πληκτρολόγηση εξαιτίας του μεγάλου όγκου πληροφοριών.

Από την άλλη τα συνεργεία του Πρωτοδικείου έχουν συγκεκριμένη αποστολή επαλήθευσης και όχι απλής ανακοίνωσης όπως η Περιφέρεια, ενώ έχουν και τους σάκους όπου βρίσκονται τα ψηφοδέλτια, έγκυρα ή μη για την επανακαταμέτρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές οι επιφυλάξεις που διατυπώνουν κυρίως οι υποψήφιοι για τη σταυροδοσία, δε βασίζονται στα επίσημα πρακτικά αλλά στα όσα έχουν μεταφέρει οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των συνδυασμών τους.

Ενστάσεις - προθεσμίες

Οι όποιες ενστάσεις θα ακολουθήσουν, πρέπει να γίνουν εφόσον προηγηθεί η επίσημη δημοσίευση (τοιχοκόλληση) του πίνακα των αποτελεσμάτων και παρέλθει το υποχρεωτικό 5ημερο που προβλέπει ο σχετικός νόμος και μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εφτά (7) ημερών.

Ένσταση για τις Περιφερειακές – Δημοτικές Εκλογές μπορεί να ασκήσει:

  • κάθε εκλογέας εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της οικείας περιφέρειας ή αντίστοιχα στους εκλογικούς και ειδικούς καταλόγους του οικείου δήμου, καθώς και
  • όποιος υπήρξε υποψήφιος κατά τις εκλογές στην οικεία περιφέρεια ή στον οικείο Δήμο.

Η ένσταση στρέφεται κατά της απόφασης με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, βάσει του σχετικού πίνακα των αποτελεσμάτων ο οποίος ενσωματώνεται σε αυτή.

Λόγους ένστασης μπορούν να θεμελιώσουν:

  • η έλλειψη νόμιμων προσόντων και η συνδρομή κωλυμάτων σε υποψηφίους που έχουν εκλεγεί, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη,
  • η παράβαση νόμου κατά τη διεξαγωγή της εκλογής ή κατά την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος ή κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων συνδυασμών ή κατά την ανακήρυξη των επιτυχόντων και επιλαχόντων συνδυασμών και των προσώπων που ανήκουν σε αυτούς,
  • η ακυρότητα ή η εσφαλμένη αρίθμηση των ψηφοδελτίων