Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραναστάσης: Αυτό ισχύει για τα διπλώματα οδήγησης των «74+» και την εξέταση των υποψηφίων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 09:52 Καραναστάσης: Αυτό ισχύει για τα διπλώματα οδήγησης των «74+» και την εξέταση των υποψηφίων

Βροχή ερωτήσεων και αποριών, έφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου σχετικά με την τροπολογία που πέρασε για την ανανέωση των διπλωμάτων όσων έχουν κλείσει τα 74 έτη, αλλά και για τον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων στο δεύτερο στάδιο των εξετάσεων, όπου σύμφωνα με το νόμο 4599/2019 δεν προβλεπόταν να παραβρίσκεται ο δάσκαλος του υποψήφιου οδηγού.

Διαβάστε τι αναφέρει σχετικά στο LamiaReport o βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αποστόλης Καραναστάσης προκειμένου να λύσει απορίες και να εξηγήσει τι ισχύει σε αυτό το μεταβατικό στάδιο για τις εξετάσεις οδήγησης:

«Η τροπολογία του Υπουργείου Μεταφορών ρυθμίζει κάποια σημαντικά ζητήματα που είχαν ανακύψει σχετικά με την ανανέωση των αδειών οδήγησης των οδηγών που έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και κατά την εφαρμογή του νέου νόμου για τις εξετάσεις ικανότητας υποψηφίων οδηγών.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία προβλέπονται :

1. Η ισχύς της άδειας οδήγησης κατόχων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών και υποβάλλουν, από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Ιουλίου 2019, στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της, παρατείνεται έως την ημερομηνία προγραμματισμού της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς και σε κάθε περίπτωση μέχρι πέντε (5) μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ανανέωση της άδειας.

2. Οι ως άνω κάτοχοι άδειας οδήγησης, οι οποίοι επιτυγχάνουν σε διενεργηθείσα έως και την 31η Δεκεμβρίου 2019 δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για την ανανέωση της άδειάς τους, δύνανται να απευθύνονται στην οικεία Υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών, προκειμένου να τους χορηγείται βεβαίωση, με την οποία τους παρέχεται το δικαίωμα οδήγησης οχημάτων αντίστοιχης κατηγορίας, εντός της ελληνικής επικράτειας έως και την ημερομηνία παραλαβής του νέου εvτύπου άδειας οδήγησης.

3. Η πρόβλεψη της υποπερίπτωσης αρ. 10 παρ. 2 περ. (α) υποπερ. (ββ) τουν. 4599 / 2019, σύμφωνα με την οποία «Ο εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών, ο οποίος παρίσταται στο εκπαιδευτικό όχημα στο δεύτερο στάδιο εξέτασης, δεν επιτρέπεται να ανήκει στη σχολή οδήγησης που παρείχε στον υποψήφιο οδηγό μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης», καταργείται. Έτσι, στο αυτοκίνητο θα παρίσταται, στο συγκεκριμένο στάδιο εξέτασης ο εκπαιδευτής του υποψηφίου οδηγού.

Έτσι, λύνονται δύο σημαντικά προβλήματα που ταλάνισαν το τελευταίο διάστημα ικανό αριθμό συμπολιτών μας».