Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 22:31 Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λαμίας

Για την αντιμετώπιση που βιώνουν «ως σχολείο παρία», ο Σύλλογος εκπαιδευτικών του Σχολείου Δεύτερη Ευκαιρίας Λαμίας (ΣΔΕ Λαμίας) εξέδωσε το κάτωθι ψήφισμα διαμαρτυρίας:

«Υπηρετούμε στο ΣΔΕ Λαμίας, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες που έχασαν την ευκαιρία να σπουδάσουν στην «ώρα» τους και τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία αυτοβελτίωσης σε προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και  οικονομικό επίπεδο.

Το  σχολείο  μας βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και αυξημένης προσέλευσης εγγραφών (οι οποίες είναι εθελοντικές σε αντίθεση με την υποχρεωτική τυπική εκπαίδευση) μετά από χρόνια ταλαιπωρία όσον αφορά τη λειτουργία του (αναστολή λειτουργίας, παύση του διευθυντή του, μεταστέγαση) .

Το σταθερό περιβάλλον εγκατάστασης είναι σημαντικό για την περαιτέρω λειτουργία του (σύμφωνα με πρόσφατο νόμο θα λειτουργήσουμε μελλοντικά και τμήμα Δημοτικού για ενήλικους συμπολίτες μας που στερούνται του σχετικού απολυτηρίου). 

Μετεγκαταστάθηκε από την περιοχή των Καλυβίων  το Φθινόπωρο του 2017 και μέχρι σήμερα συστεγάζεται με το 9ο Γυμνάσιο στην Άμπλιανη.

Λειτουργεί τις απογευματινές ώρες και αρχικά του παραχωρήθηκαν  για αποκλειστική χρήση 2 αίθουσες διδασκαλίας και  1 εργαστήριο πληροφορικής.

Αναγκαζόμαστε όμως σήμερα να λειτουργούμε στα 2  από τα 4 τμήματά του σε κοινές αίθουσες με το πρωινό σχολείο, σε αντίθεση με τις οδηγίες και τον κανονισμό του ΥΠΠΕΘ για την «Εκπαίδευση Ενηλίκων», καθώς η διαμόρφωση των αιθουσών πρέπει να είναι διαφορετική λόγω της διαφοροποίησης στη διδασκαλία των μαθημάτων.

Επίσης για βασικές λειτουργίες του σχολείου έπρεπε να ειδοποιούμε τον Δ/ντη του 9ου Γυμνασίου, αντιμετωπιζόμενοι ως σχολείο «παρίας»  Β’ κατηγορίας  (δεν μας παραχωρήθηκαν κλειδιά για τη χρήση του αμφιθεάτρου, για τη ρύθμιση της θέρμανσης και πρόσβαση στο ρούτερ παροχής ίντερνετ).

Παρά τις επαναλαμβανόμενες «οχλήσεις» μας, ο Δήμος Λαμιέων δεν  ανταποκριθήκατε ποτέ να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων μας και την ομαλή μας λειτουργία.

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε  προφορικά και  αναρμοδίως,  συγκεκριμένα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λαμίας και τον ανάδοχο εργολάβο κατασκευαστή που επισκέφθηκε το σχολείο, ότι  πρέπει να παραχωρήσουμε τις αίθουσες διδασκαλίας που χρησιμοποιούμε σε αποκλειστική χρήση, για διαμόρφωση ώστε να παραδοθούν στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Κατόπιν προφορικής επικοινωνίας με την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ/α Αργύρη, ενημερωθήκαμε ότι προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα αυτό και αναμένουμε τις οδηγίες της  για πιθανή μετεγκατάσταση σε άλλο κτιριακό συγκρότημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους,

Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ  Υ Ρ Ο Μ Α Σ Τ Ε

  • Για την απαράδεκτη κατάσταση λειτουργίας μας κατά το τρέχον σχολικό έτος.
  • Για την προχειρότητα των αποφάσεων του Δήμου Λαμιέων να μας εγκαταστήσει το 2017 σε αίθουσες, που αρκετούς μήνες πριν, είχε αποφασίσει να τις διαθέσει στο Ειδικό Σχολείο (ΕΕΕΕΚ).
  • Για την άτυπη ενημέρωση μετεγκατάστασης των αιθουσών μας και πιθανής μετεγκατάστασης  του ΣΔΕ Λαμίας σε άλλο κτιριακό συγκρότημα, για 2η φορά μέσα σε δύο έτη.
  • Για την έλλειψη ενημέρωσης και συνεννόησης από τη πλευρά του Δήμου Λαμιέων.

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε

  • Την αξιοπρεπή αντιμετώπιση του ΣΔΕ Λαμίας ως ισότιμου Δημόσιου Σχολείου.
  • Την παραχώρηση των αναγκαίων αιθουσών για την εύρυθμη λειτουργία μας (αίθουσα συμβουλευτικής για τον Ψυχολόγο και Σύμβουλο Σταδιοδρομίας, αίθουσα Εργαστηρίου-Βιβλιοθήκη, αποκλειστικές αίθουσες διαμορφωμένες συμβατά με τον Κανονισμό της ΓΓΔΒΜ του ΥΠΠΕΘ)
  • Την άμεση συνεδρίαση του αρμόδιου προσωπικού Παιδείας του Δήμου Λαμιέων, με τους διευθυντές των τριών σχολείων που εμπλέκονται, ώστε να υπάρξει συναινετική λύση με ενσυναίσθηση και ευαισθησία, ώστε να λειτουργήσουν και τα τρία σχολεία ομαλά, για το καλό των συμπολιτών μας και των μαθητών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών  του ΣΔΕ Λαμίας»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση