Γερ. Παπαδόπουλος: Μεμονωμένο φαινόμενο ο σεισμός στην Αταλάντη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 12:00 Γερ. Παπαδόπουλος: Μεμονωμένο φαινόμενο ο σεισμός στην Αταλάντη

«Δε θα πρέπει να συνδέεται με το ρήγμα της περιοχής που έδωσε το 1894 δύο πολύ μεγάλους σεισμούς...».

Για μεμονωμένο σεισμό, το οποίο ωστόσο ως φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες, περιέγραψε το μεταμεσονύχτιο (00:54’) σεισμό στην Αταλάντη, ο γνωστός σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο LamiaReport.

«Προς το παρόν έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δε με ανησυχεί καθόλου, καθώς δεν υπάρχει επιμονή του φαινομένου, όπως θα θυμάστε είχε γίνει πρόσφατα στην περιοχή της Ηλείας. Με τη μέχρι τώρα εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για έναν σεισμό πολύ μετρίου μεγέθους από αυτούς που γίνονται πολύ συχνά και σε πολλές περιοχές της χώρας μας», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος τον οποίο ρωτήσαμε και για το ιστορικό ρήγμα της Αταλάντης.

«Το ρήγμα της Αταλάντης είναι ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο έδωσε δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς το 1894 και όχι έναν όπως συνήθως αναφέρεται, μεγέθους 6,5 και 6,7 βαθμών με διαφορά μιας εβδομάδας, το οποίο όμως από την έρευνα που έχει γίνει  δείχνει ότι ενεργοποιείται σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα. Τα 125 χρόνια που έχουν περάσει δείχνει ότι είναι πολύ μικρό διάστημα και αν και συνηθίζω να λέω ότι ο Εγκέλαδος δεν κάνει συμφωνίες δε θα πρέπει να μας ανησυχεί το ρήγμα της Αταλάντης», κατέληξε ο γνωστός σεισμολόγος.

Θυμίζουμε ότι ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στη Λοκρίδα λίγο πριν τη 1:00' μετά τα μεσάνυχτα (00:54:30), με 4,1 Ρίχτερ (η αναθεωρημένη λύση) 8 χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά της Αταλάντης (κοντά στο Καλαπόδι) ή 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λαμίας. Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε τελικά στα 14 περίπου χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα, τα παράλια της Εύβοιας, καθώς και σε περιοχές της Αττικής σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Ζημιές μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν αναφερθεί στις επίσημες υπηρεσίες της Πολίτικης Προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Λέκκας: Σε ευαίσθητη περιοχή ο σεισμός της Αταλάντης

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση