Ο Δήμος Λαμιέων παρουσίασε το πρόγραμμα Fabulos

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 18:17 Ο Δήμος Λαμιέων παρουσίασε το πρόγραμμα Fabulos

Στην ημερίδα με θέμα "Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας: εργαλεία και προοπτικές" συμμετείχε την Παρασκευή 14 Ιουνίου ως επίσημος προσκεκλημένος φορέας ο Δήμος Λαμιέων.

Την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Ανασυγκρότησης με τη συμβολή της Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή και του προγράμματος "Procure2Innivate".

Τον Δήμο της Λαμίας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Καραγιάννης, ο οποίος και παρουσίασε το καινοτόμο έργο Fabulos για τα αυτο-οδηγούμενα λεωφορεία. Στο έργο θυμίζουμε συμμετέχει εκτός από το Δήμος Λαμιέων το Forum Virium Helsinki, Φινλανδία (Συντονιστής Έργου και κύριος αναθέτων φορέας), το Υπουργείο Οικονομικών και Επικοινωνίας της Εσθονίας, ο Δήμος Gjesdal της Νορβηγίας, ο Δήμος Helmond της Ολλανδίας και ο Φορέας Δημόσιων Μεταφορών του Porto (STCP).

Τεχνικός εταίρος της σύμπραξης είναι το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Helsinki Metropolia της Φινλανδίας. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2018 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το Δεκέμβριο 2020 με τα αυτο-οδηγούμενα λεωφορεία να έρχονται στη Λαμία το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation Systems), έργο προϋπολογισμού 7.775.001€ που είναι χρηματοδοτούμενο από το Horizon 2020, εστιάζει στο πώς οι πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν με συστηματικό τρόπο λεωφορεία χωρίς οδηγό, πλήρως ενταγμένα στην κανονική κυκλοφορία της πόλης και σε ανοικτούς δρόμους.

Στο πλαίσιο του Έργου θα αναπτυχθούν και θα προμηθευτούν καινοτόμα συστήματα μεταφορών μέσω της πρότυπης διαδικασίας των Προ-Εμπορικών Συμβάσεων, η οποία θα επιτρέψει στους εταίρους του Έργου να μοιραστούν τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους της ανάπτυξης καινοτομίας.  

Τα αυτο-οδηγούμενα λεωφορεία έχουν ήδη δοκιμαστεί σε διάφορες χώρες, αλλά η επικύρωση του εγχειρήματος της διαχείρισης των αυτόνομων στόλων σαν μέρος της παροχής δημόσιων υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών δεν είναι ακόμα διαθέσιμη.

Επιπλέον, κάποιες πτυχές της αυτοματοποιημένης οδήγησης πρέπει να ωριμάσουν για να χρησιμοποιηθούν σε κανονικές αστικές ρυθμίσεις, όπως οι ανοιχτοί δρόμοι. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποδειχθεί η οικονομική, τεχνική, κοινωνική και νομική ωριμότητα των λύσεων που επιλέγονται σε πραγματικές συνθήκες. Αυτό ακριβώς πραγματεύεται το έργο Fabulos που θεωρείται ως το πλέον καινοτόμο και πρωτοποριακό εγχείρημα στον τομέα τον δημοσίων μεταφορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Η Λαμία πρωτοπορεί και διαμορφώνει τις εξελίξεις των αυριανών έξυπνων πόλεων!", καταλήγει το ενημερωτικό του Δήμου Λαμιέων για την εκδήλωση.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση