Ο Απόστολος Καραναστάσης για το ολοκαύτωμα της Υπάτης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 00:35 Ο Απόστολος Καραναστάσης για το ολοκαύτωμα της Υπάτης

Σήμερα Κυριακή, 16/6/2019, επέτειο των 75 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Υπάτης (17/6/1944), αποτίσαμε φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Στην εκδήλωση παρέστη, ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Απόστολος Καραναστάσης.

Στις 17 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο, γράφτηκε ίσως η πιο μελανή σελίδα στην νεότερη ιστορία της Υπάτης. Στρατιωτικά τμήματα της κεντρικής Γερμανικής διοίκησης Λαμίας επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, εκτελώντας 28 άτομα, τραυματίζοντας 30, καταστρέφοντας 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά. Επρόκειτο, κυριολεκτικά, για ολοκαύτωμα.

Η Υπάτη πυρπολήθηκε τρεις φορές από τους Γερμανούς (17/6, 10/8 και 12/10/44) και βομβαρδίστηκε με πυροβολικό αρκετές ακόμη.

Για την προσφορά της στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση, που κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα, αλλά και την εκτέλεση των Υπαταίων Πατριωτών, ως αντίποινα, μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η Υπάτη ανακηρύχτηκε Μαρτυρική Πόλη.

Όλα αυτά, υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόσφατης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων για διεκδίκηση των κατοχικών οφειλών (πολεμικές αποζημιώσεις, επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο) της Γερμανίας προς τη χώρα μας και αναδεικνύουν την συμβολική και ουσιαστική σημασία της ρηματικής διακοίνωσης που απέστειλε, μετά την απόφαση αυτή, η κυβέρνησή μας προς την Γερμανική κυβέρνηση.

Τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για τη λεφτεριά και ζητούμε την αναγνώριση της θυσίας τους. Παράλληλα, δηλώνουμε στρατευμένοι στον αγώνα για την καταπολέμηση της αναβίωσης του φασισμού.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση