Ο προεκλογικός «μποναμάς» Φάμελλου στους κυνηγούς για την ΕΚΠ Παρνασσίδας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 11:29 Ο προεκλογικός «μποναμάς» Φάμελλου στους κυνηγούς για την ΕΚΠ Παρνασσίδας

Στα ψιλά γράμματα πέρασε η απόφαση της απερχόμενης ηγεσίας του ΥΠΕΝ για οριστικοποίηση των ορίων της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής (ΕΚΠ) Παρνασσίδας, όπως αυτά καθορίστηκαν με την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, το Σεπτέμβριο του 2018.

Παρά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από πολίτες το περασμένο καλοκαίρι που είχε οδηγήσει και το Δήμο Δελφών σε απόφαση διατήρησης των παλαιών ορίων, ο κ. Φάμελλος χαρακτηρίζοντας ως προσωρινή τη μείωση και παραπέμποντας στον Ιούνιο του 2019, ήρθε προεκλογικά (5/7) να αποχαρακτηρίσει οριστικά χιλιάδες στρέμματα από την Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και ως μεγαλύτερη έκταση η ΕΚΠ υπήρχε μόνο στα χαρτιά, καθώς τα Δασαρχεία αδυνατούσαν να την ελέγξουν. Το κεντρικό σκεπτικό ήταν ότι με λιγότερη έκταση θα υπάρξει καλύτερη προστασία, ενώ έχουν ληφθεί υπόψη και αιτήματα για τουριστικά μονοπάτια που χρησιμοποιούνται από περιηγητές (τομείς Α1 και Α5 στα όρια της ΕΚΠ), σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Δείτε το σχετικό χάρτη:

Το κατά πόσο οι λαθροθήρες θα αποθαρρυνθούν από το να επεκτείνουν κι άλλο τις παράνομες δραστηριότητές τους ακόμη και στα 50.000 στρέμματα που περιλαμβάνει πλέον η ΕΚΠ δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την τελευταία κυνηγετική περίοδο.

Τέλος να σημειώσουμε ότι στην απόφαση οριστικοποίησης που εισηγήθηκε η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις της Δ΄ Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, ενώ αναφέρεται λανθασμένα το αρχικό ΦΕΚ στο οποίο είχε δημοσιευθεί η απόφαση Φάμελλου και είχε καταργηθεί από παρόμοια με το αριθμ. 4596/ 18-10-18 ΦΕΚ Β’.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση