Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στερεά Ελλάδα: 40 και 41 βαθμοί πριν τις καταιγίδες - Συμπληρωματικό έκτακτο δελτίο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 18:06 Στερεά Ελλάδα: 40 και 41 βαθμοί πριν τις καταιγίδες - Συμπληρωματικό έκτακτο δελτίο

Ρεκόρ θερμοκρασιών και στην Πελοπόννησο…

Ο καιρό τρελάθηκε με ακραίες συνθήκες σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.

Την ώρα που η Κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα η Φωκίδα και η Φθιώτιδα καιγόντουσαν – κυριολεκτικά η έκφραση για τη Λαμία και τις γύρω περιοχές – στη Λάρισα και στη Μαγνησία το θερμόμετρο έκανε βουτιά 10 βαθμών με σφοδρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και σε μερικές περιοχές χαλάζι!

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά την τελευταία ημέρα του κύματος καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα μας, ξεπέρασαν τους 40 oC στις παρακάτω περιοχές:

Στη Λαμία στις 15:39’ το θερμόμετρο έδειξε 39,6 βαθμούς

Δείτε στον παρακάτω χάρτη την εντυπωσιακή πτώση των μέγιστων θερμοκρασιών που παρατηρείται στην Β. Ελλάδα, λόγω της εισβολής ψυχρών αέριων μαζών στα Βαλκάνια. Χαρακτηριστικά, η μείωση των μέγιστων θερμοκρασιών σε σχέση με την χτεσινή ημέρα φτάνει έως και τους 7.5 oC στην Θράκη.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)σε συνέχεια του εκτάκτου δελτίου που εκδόθηκε χθες Τρίτη (09-07-2019), διευκρινίζεται ότι:

• Τα σποραδικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται στην κεντρική και τη βόρεια χώρα, από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (10-07-2019) θα ενταθούν και οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν θα είναι τοπικά πολύ ισχυρές και θα συνοδεύονται από ριπαίους θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

• Τα πιο έντονα φαινόμενα την Τετάρτη (10-07-2019) θα εκδηλωθούν από τις 21:00 έως και τα μεσάνυχτα στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

• Η ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων θα είναι εντονότερη από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (10-07-2019) μέχρι και την Πέμπτη στις 3 το πρωί και θα επηρεαστούν περισσότερο οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπηςχωρίς βεβαίως να αποκλείονται οι υπόλοιπες βόρειες περιοχές.

• Πρέπει να τονιστεί ότι έως και τα ξημερώματα της Πέμπτης (11-07-2019), από 03 έως 06 πμ, το μέτωπο των ισχυρών καταιγίδων θα κινηθεί νοτιότερα και θα επηρεαστούν η Ημαθία, η Πιερία, οι Βόρειες Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, η Βόρεια και Κεντρική Εύβοια καθώς και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

• Τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν στο Βόρειο Αιγαίο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος από τις 9 το πρωί και μετά.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.