Ιατροδικαστική Λαμίας: «Κλειστόν» λόγω...κλιματισμού!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 07:58 Ιατροδικαστική Λαμίας: «Κλειστόν» λόγω...κλιματισμού!

Έχουμε ή δεν έχουμε τελικά Ιατροδικαστική Υπηρεσία στη Λαμία;

Με αφορμή αρκετούς αιφνίδιους θανάτους συμπολιτών μας, το τελευταίο διάστημα παρατηρήσαμε ότι και πάλι οι νεκροψίες - νεκροτομές πραγματοποιούνται στις Υπηρεσίες της Αθήνας ή του Πειραιά και όχι στη Λαμία που είναι υπεύθυνη για την Περιφέρεια Στερεάς.

Μάλιστα το τελευταίο θλιβερό περιστατικό που συγκλόνισε τη Φθιώτιδα με το θάνατο 62χρονου οικογενειάρχη στην Αμφίκλεια, η νεκροψία – νεκροτομή ανατέθηκε στο Πανεπιστημιακό του Ρίου που δέχτηκε εκτάκτως να εξυπηρετήσει περιστατικό από τη Λαμία.

Αυτό που ξέραμε μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν ότι δεν γινόντουσαν ιατροδικαστικές πράξεις στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε νεκροτόμος στην Υπηρεσία. Τώρα τι είναι εκείνο που εμποδίζει να τελεστούν οι αντίστοιχες πράξεις στη Λαμία και οι χαροκαμένοι συγγενείς πρέπει να τρέχουν σε όλη την Ελλάδα για να τακτοποιήσουν – τις περισσότερες φορές - το τυπικό μέρος του θανάτου αγαπημένων τους προσώπων;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, η επίσημη αιτία που οδήγησε σε αναστολή της λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας είναι η έλλειψη κλιματισμού, λόγω βλάβης (!) Μάλιστα η συγκεκριμένη «αιτία» έχει γνωστοποιηθεί προς τις άλλες Αρχές του τόπου, από την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας κ. Αποστολία Ακριβούση, ώστε να γνωρίζουν ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας δεν μπορεί να κάνει νεκροψίες - νεκροτομές. 

Μα πόσο σημαντική μπορεί να είναι αυτή η βλάβη ώστε να μη λειτουργεί μια ολόκληρη υπηρεσία; Πόσο δύσκολο άραγε είναι να φτιαχτεί ένα κλιματιστικό;

Επισήμως η Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αποστολία Ακριβούση, αναφέρει πως η Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Λαμίας έχει πιστοποιήσει τις βλάβες. Με ποια άραγε αρμοδιότητα, αφού είναι υπηρεσία του Νοσοκομείου και δεν υπάρχει έστω μια προγραμματική σύμβαση που να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση άλλων Νομικών Προσώπων; Φυσικά στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας μιας τόσο σημαντικής Υπηρεσίας όπως η Ιατροδικαστική και εφόσον είναι στο ίδιο κτίριο, καλά έκανε και βοήθησε να αναγνωριστούν οι βλάβες. Ποιος όμως έπρεπε να ενδιαφερθεί να τις φτιάξει και μέχρι πότε θα ταλαιπωρείται ο κόσμος που μέσα στον πόνο του τρέχει στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο;

Σοβαρό θέμα και με τα μολυσματικά απόβλητα της Ιατροδικαστικής

Το ερώτημα δεν είναι φιλολογικό και κρύβει μια άλλη κόντρα πολύ πιο… άγρια, που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ των δύο Νομικών Προσώπων. Το Νοσοκομείο αρνήθηκε – μετά από πολλές υποχωρήσεις και εξυπηρετήσεις – να συνεχίσει να μαζεύει τα μολυσματικά απόβλητα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και η τελευταία επέταξε τους δύο από τους τέσσερις νεκροθαλάμους για την αποθήκευσή τους εωσότου βρεθεί ανάδοχος (;).

Αυτή η κίνηση κατέστησε ουσιαστικά ανενεργό το νεκροτομείο, καθώς οι τέσσερις θάλαμοι συγκοινωνούν μεταξύ τους και θα ήταν επικίνδυνο να μπει σορός στους άλλους δύο θαλάμους αφού θα μπορούσε να μολυνθεί.

Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε επίσης την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει σχηματιστεί σχετική ποινική δικογραφία.

Ίσως όλα τα παραπάνω ουδόλως να ενδιαφέρουν τον πολύ τον κόσμο. Το βασικό ερώτημα είναι πότε θα ξαναγίνουν νεκροψίες – νεκροτομές στη Λαμία.

Όλα αυτά τα χρόνια καταγράφουμε την έλλειψη νεκροτόμου και φυσικά τις δεκάδες καταγγελίες συγγενών που επιβαρύνονται ψυχολογικά και οικονομικά από το πήγαινε – έλα σε άλλες Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες. Όταν μετά από τόσα μεγάλα διαστήματα χωρίς νεκροψίες και νεκροτομές, η Υπηρεσία πάλι δε λειτουργεί, ενώ έχει νεκροτόμο και με επίσημη μάλιστα καταγεγραμμένη αιτία την έλλειψη κλιματισμού, τότε δικαίως ο κόσμος μπορεί να αγανακτεί και να ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Για να καταλάβουμε τι πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης όλα αυτά τα χρόνια για τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να απαντήσει σε δυο βασικά ερωτήματα.

1. Στα δέκα και πλέον χρόνια που η Λαμία έχει Ιατροδικαστική Υπηρεσία, πόσους μήνες λειτούργησε κανονικά η Υπηρεσία;

2. Όλα αυτά τα χρόνια πόσα εγκλήματα, δολοφονίες και αυτοκτονίες έγιναν στους πέντε νομούς της Στερεάς Ελλάδας και σε πόσα από αυτά έγινε αυτοψία από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας;

Προσαρμοσμένη αναζήτηση