Σεισμός: «Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας»!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 14:46 Σεισμός: «Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας»!

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Αττική και τα νότια τμήματα της Στερεάς Ελλάδας στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου.

Το επίκεντρό του ήταν στην περιοχή που επλήγη το Νοέμβριο του 2017 από τις φονικές πλημμύρες κοντά στη Μαγούλα και Μάνδρα Αττικής ή 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 12 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός που διήρκησε σχεδόν 25’’ ξεκίνησε με βουή και σκόρπισε τον τρόμο σε όσους τον κατάλαβαν ακόμη και σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από το επίκεντρο!

Σε Βοιωτία, Λοκρίδα και τη Χαλκίδα που είναι μόλις 37 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, ο σεισμός ήταν σαν να είναι τοπικός, ενώ υπάρχουν αναφορές ακόμη και από κατοίκους νησιών του Αιγαίου ότι τον κατάλαβαν.

«Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας», σημειώνουν στο διαδίκτυο κάτοικοι από πολλές περιοχές της Βοιωτίας και της Αττικής περιγράφοντας τον τρόμο τους.

Δείτε χαρακτηριστικά τον σεισμογράφο που είναι τοποθετημένος στην Αταλάντη ο οποίος στην κυριολεξία «τρελάθηκε».

Στο γράφημα φαίνονται και οι δεκάδες μικροσεισμοί που συνόδευσαν την ισχυρή δόνηση (Μέχρι και μισή ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό είχαν σημειωθεί εφτά, από 2,1 έως 3,5 Ρίχτερ).

Δείτε και το σεισμογράφο της Μακρακώμης:

(Πειραιάς)

Προσαρμοσμένη αναζήτηση