Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 17:16 Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας

Το πρόγραμμα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας…

Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιουλίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Φορέα, ο μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο και Γενικό Δ/ντη Θανάση Ζαχαρόπουλο, καθώς και από το στέλεχος του Ινστιτούτου Βάϊο Κώτσιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, μέσω του Μηχανισμού η στόχευση όχι μόνο για διάγνωση αλλά και για γνώση των αναγκών της αγοράς εργασίας περνά μέσα από τη δρομολόγηση των τοπικών αναπτυξιακών παρατηρητηρίων σε κάθε δήμο της χώρας, με την καθολική καταγραφή των αναπτυξιακών αναγκών και ειδικότερα των αναγκών της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα και δεξιότητες.

Σκοπός του Μηχανισμού είναι η παροχή αξιόπιστων δεδομένων κατά τον σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, καταπολέμησης της ανεργίας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εκπαίδευσης και εν γένει των πολιτικών ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ειδική διαδραστική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί προσφέρει χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε σχέση με την αγορά εργασίας και τα δυναμικά επαγγέλματα τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη διαδικτυακή πύλη, έχει ενοποιήσει στοιχεία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα και ευρήματα στις ακόλουθες ενότητες:

-Παρουσίαση δεδομένων της αγοράς εργασίας

-Απασχόληση (απασχολούμενοι ανά επαγγελματική κατηγορία, ανά κλάδο και ανά εκπαιδευτικό επίπεδο)

-Νέες θέσεις εργασίας ανά κλάδο, Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Επάγγελμα και Δήμο

-Ανεργία

-Επιχειρηματική δραστηριότητα

-Δυναμισμός επαγγελμάτων και κλάδων

-Χαρακτηριστικά επαγγελματικών κατηγοριών

-Ιεράρχηση θέσεων εργασίας στις Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες και Δήμους

-Δεξιότητες (επίπεδα δεξιοτήτων, κενές θέσεις εργασίας)

-Έρευνα πεδίου σε επιχειρήσεις

-Αναλύσεις απασχόλησης ανά επάγγελμα και κλάδο

- Μεταβολές μισθωτής εργασίας ανά επάγγελμα

-Θέσεις εργασίας στους Δήμους

-Εγγεγραμμένη ανεργία και ενεργή επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αθανάσιος Κυρίτσης, τόνισε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο καθίσταται ουσιαστικός «συνεργάτης» των φορέων που καλούνται να ασκήσουν πολιτική, προκειμένου τα προγράμματα που εκπονούνται να είναι περισσότερο στοχευμένα, να έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα και αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα στη μείωση της ανεργίας.

«Η συντονισμένη συνεργασία τοπικού, περιφερειακού και εθνικού επιπέδου σε σχέση με τα δεδομένα, τις επεξεργασίες και τις προβλέψεις της αγοράς εργασίας που προκύπτουν από τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, θα δώσουν ερεθίσματα στη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση για τον σχεδιασμό πολιτικών και προγραμμάτων», κατέληξε ο κ. Κυρίτσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com