«Έφυγε» μια ηρωίδα μάνα...

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 20:16 «Έφυγε» μια ηρωίδα μάνα...

Παρασκευή Χαρίση - Κωνσταντοπούλου...δοκιμάστηκε σκληρά, άντεξε, πάλεψε, δούλεψε και τα κατάφερε.

«Έφυγε» ευτυχισμένη, αφήνοντας πίσω της 7 παιδιά, 13 εγγόνια και δύο δισέγγονα, την Παρασκευή (19/7/19), σε ηλικία 83 ετών.

Η κηδεία της έγινε το Σάββατο (20/7) στις 12:00' το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δαμάστας και Κραβαρίτου, στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας (πίσω από το 6ο Δημοτικό Σχολείο).

...................................................................

Δεν ξέρω από τι κράμα μετάλλου είναι φτιαγμένη η ψυχή κάποιων ανθρώπων αυτής της γενιάς. Αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι ότι είναι είδος προς εξαφάνιση. 

Η Παρασκευή Χαρίση - Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε το 1936 στο Περιστέρι Υπάτης. Η ζωή της έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών, όταν χρειάστηκε, μαζί με τη μάνα της, να φορτώσουν σε ένα μουλάρι δυο πτώματα. Ήταν ο 40χρονος πατέρας της, Δημήτρης Χαρίσης και ο 18χρονος αδελφός της Κώστας. Τους δολοφόνησαν στον εμφύλιο γιατί ήταν αριστεροί. Δεν είχαν βγει στο "κλαρί", αλλά ένας συχωριανός τους "έδωσε", λέγοντας ότι βοηθούσαν τους αντάρτες. Αυτό ήταν αρκετό για να τους βγάλουν από τη μέση.

Πήραν τους νεκρούς τους φορτωμένους στο μουλάρι και από το Περιστέρι πήγαν με τα πόδια στο νεκροταφείο της Σπερχειάδας, όπου τους έθαψαν. Ο πόνος δεν περιγράφεται. Όμως έπρεπε να είναι πιο δυνατή, αφού τώρα ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, υπήρχαν τρία μικρότερα αδέλφια, το ένα μάλιστα ήταν μόλις ενός έτους και έπρεπε να στηρίξει τη μητέρα της και να φροντίζει τα μικρά. Ακολούθησαν πέτρινα χρόνια, αλλά οι δυνατοί δεν λυγίζουν. Παλεύουν και τα καταφέρνουν. Έτσι έγινε και με το κοριτσάκι από το Περιστέρι. Το πείσμωσαν, το έκαναν πιο δυνατό και βοήθησε την οικογένεια να σταθεί πάλι στα πόδια της.

Όταν τελείωσε την πρώτη αποστολή της, παντρεύτηκε τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, επίσης από το Περιστέρι Υπάτης, και κατέβηκαν στη Λαμία για να στήσουν το σπιτικό τους και να κάνουν οικογένεια. Πήραν μαζί τους και την αγελάδα. Από το γάλα της, το οποίο πουλούσαν στη γειτονιά, εξασφάλιζαν αρχικά τα προς το ζην. Και οι δυό τους αγαπούσαν τα παιδιά και ήθελαν μια μεγάλη οικογένεια. Η δεύτερη αποστολή μόλις είχε αρχίσει.

Μέσα σε τρομερά δύσκολες συνθήκες μεγάλωσαν 7 παιδιά, χωρίς να τους λείψει τίποτα. Ο πατέρας μεροκάματο στην οικοδομή και η μάνα να ξενοδουλεύει σε σπίτια. Μέχρι και σκάλες καθάριζε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Στερήθηκε τα πάντα και έκανε οτιδήποτε χρειαζόταν για να μεγαλώσει σωστά και με αξιοπρέπεια την πολυμελή οικογένειά της. Και τα κατάφερε στον υπέρτατο βαθμό.

Ήταν τόσο δυναμική γυναίκα που έγινε ο αρχηγός της οικογένειας. Φρόντιζε τους πάντες και τα είχε όλα υπό έλεγχο. Δεν μεγάλωσε μόνο τα 7 παιδιά της, αλλά και αρκετά από τα 13 εγγόνια της. «Τα παιδιά είναι ευλογία...», έλεγε και ξανάλεγε, χωρίς ποτέ να εκφράσει την παραμικρή δυσαρέσκεια για τις δυσκολίες που περνούσε.

Ήταν δε τόσο υπερήφανη, που ακόμα και όταν τα παιδιά της μεγάλωσαν και μπορούσαν να τη στηρίξουν οικονομικά, εκείνη δεν το δεχόταν και συνέχισε να δουλεύει σε μεγάλη ηλικία, πουλώντας χαλβά στα παζάρια και στα πανηγύρια. Ήθελε να είναι οικονομικά ανεξάρτητη, να μην είναι βάρος σε κανέναν και να έχει το δικό της κομπόδεμα για να δίνει χαρτζιλίκι στα εγγόνια της. «Δεν θέλω βοήθεια εγώ. Τα καταφέρνω και μόνη μου. Εσείς έχετε τις δικές σας οικογένειες και τις δικές σας ανάγκες....Το μόνο που θέλω από εσάς είναι να είστε αγαπημένοι.», έλεγε.

Όταν μεγαλώνοντας επιβαρύνθηκε η υγεία της στεναχωριόταν γιατί δεν ήταν τόσο ανεξάρτητη όσο θα ήθελε, ωστόσο είχε συνεχή επαφή με όλους, παιδιά και εγγόνια, δίνοντας όπως πάντα τις πολύτιμες συμβουλές της και φυσικά την αγάπη της.

«'Εφυγε» ευτυχισμένη έχοντας δίπλα της τα παιδιά και τα εγγόνια της. Ήξερε ότι πλησιάζει το τέλος και μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγε. «Να είστε πάντα έτσι, αγαπημένοι...», αυτή ήταν η μόνη της έννοια.

«Θα είμαστε μανούλα. Στο υποσχόμαστε. Καλό σου ταξίδι και χαιρετισμούς στον πατέρα....»

Γιάννης, Δημήτρης, Βαγγελιώ, Βίκυ, Ειρήνη, Κώστας, Μαρία.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Δημοσιογράφος - Διαχειριστής του LamiaReport

......................................................

ΥΓ: Ευχαριστούμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΓΝ Λαμίας, καθώς επίσης και τους γιατρούς του Αναισθησιολογικού Τμήματος και της ΜΕΘ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση