Ηλικιωμένοι και Κολύμβηση. Μια σχέση αγάπης και μίσους (του Παναγιώτη Ιακωβή)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Αυγούστου 2019 08:37 Ηλικιωμένοι και Κολύμβηση. Μια σχέση αγάπης και μίσους (του Παναγιώτη  Ιακωβή)

Το φετινό καλοκαίρι έχουν καταγραφεί επίσημα, μέχρι τις 24 Ιουλίου, 149 θάνατοι στις παραλίες. Το νούμερο είναι σοκαριστικό αν σκεφτεί κανείς ότι το καλοκαίρι ακόμα δεν έχει τελειώσει. Καλό θα είναι λοιπόν να γνωρίζουμε όλοι, ηλικιωμένοι και συνοδοί, κάποια βασικά πράγματα, που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Γράφει ο Καρδιολόγος Παναγιώτης Ιακωβής...

Οι ηλικιωμένοι έχουν να κερδίσουν πολλά από την Κολύμβηση, είτε στη θάλασσα, είτε σε κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα), είτε στα υπέροχα Ιαματικά νερά της Φθιώτιδας. 

Η Κολύμβηση εκγυμνάζει χωρίς να ταλαιπωρεί τις αρθρώσεις και συμβάλλει στην καρδιαγγειακή άσκηση, που τόσο είναι απαραίτητη με το πέρασμα των ετών. Επίσης, βοηθά την κοινωνική ζωή των ηλικιωμένων και στις Ιαματικές της μορφές συμβάλλει στην θεραπεία πολλών παθήσεων.

Όμως, οι ηλικιωμένοι οφείλουν να είναι εξαιρετικά αυστηροί στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Πρώτα-πρώτα καλό θα είναι να συμβουλεύονται τον Γιατρό τους σχετικά με το πόσο μπορούν να κουραστούν.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η γνώμη του Καρδιολόγου, του Πνευμονολόγου του Παθολόγου και του Ορθοπεδικού. 

Εάν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας δεν θα πρέπει να απομακρύνονται πιο πολύ από όσο «πατάνε» ή ακόμα πιο ασφαλώς, το νερό να φτάνει μέχρι τη μέση τους. Είναι πολύ συνηθισμένο, να φτάνουν βαθιά και να δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην επιστροφή. Ειδικά σε συνθήκες καύσωνα ή αφόρητης υγρασίας. Προτιμούμε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες, πίνουμε νερό και όχι αλκοόλ και ποτέ, μα ποτέ, δεν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι. Ιδιαίτερης αξίας είναι για τους ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας να συνοδεύονται, ώστε να λάβουν βοήθεια αν χρειαστεί.

Οι οργανωμένες παραλίες με ναυαγοσώστες είναι αυτές που πρέπει να προτιμούν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι πριν μπουν στη θάλασσα θα ήταν καλό από το σπίτι να έχουν ελέγξει τα βασικά ζωτικά τους σημεία, όπως αρτηριακή πίεση, σάκχαρο και σφυγμούς. 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής από το θεράποντα Γιατρό με βάση τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. 

Η οργάνωση σώζει ζωές.

Τέλος, οι ηλικιωμένοι  δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τις κολυμβητικές τους ικανότητες ούτε να λαμβάνουν μέρος σε ανταγωνιστικά αθλήματα ειδικά με νεαρά άτομα.

Η σύνεση σώζει ζωές.

Η γιατρειά των ηλικιωμένων είναι η αγάπη και η προσοχή μας :

Ας ακολουθήσουμε τους γονείς και τους παππούδες μας στην παραλία. Η αγάπη μας θα τους δώσει φτερά και η προσοχή μας ίσως τους σώσει τη ζωή.

Παναγιώτης Ιακωβής
Καρδιολόγος - Επεμβατικός Καρδιολόγος
Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση