Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας ο πυρό-μετεωρολογικός δείκτης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 18:37 Στο υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας ο πυρό-μετεωρολογικός δείκτης

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Φθιώτιδα και Ανατολική Στερεά...

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της χώρας όπως το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας Στερεάς (Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια).

Επίσης πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, προβλέπεται για τις περιοχές:

· Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία)

· Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

· Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία)

Σύμφωνα με τον πυρό-μετεωρολογικό δείκτη του Haines, οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, θα βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας (εν δυνάμει μη ελεγχόμενες)!

Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτιμά την αναμενόμενη συμπεριφορά δασικών πυρκαγιών με βάση το προφίλ της κατώτερης τροπόσφαιρας (0 - 3 km). Η παρουσία θερμών και πολύ ξηρών αερίων μαζών πάνω από την χώρα μας το Σάββατο 03/08/2019, αποτελεί στοιχείο που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνισης ακραίας συμπεριφοράς πυρκαγιών.

Η ανάπτυξη των δεικτών για τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών γίνεται στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος DISARM: Drought and fIre ObServatory and eArly waRning system με συντονιστή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Σημειώνουμε τέλος ότι στις περιοχές που σημειώνονται με πορτοκαλί χρώμα, θα ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε όλες τις δασικές περιοχές και στα περιαστικά δάση αρμοδιότητας των τοπικών Δασαρχείων, από την 12η βραδινή της 2/8/2019 έως την 12η βραδινή της 3/8/2019.

Στην απαγόρευση δεν  συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (πλην της εξαίρεσης που αναφέρεται παρακάτω), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών, που συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς και των δρόμων που επικοινωνούν με παραλίες.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι κατά τόπους αγροκτηνοτρόφοι, διαμένοντες στις περιοχές αυτές, δασεργάτες, μελισσοκόμοι, προσωπικό εργοταξίων και εργοληπτικών εταιρειών, που εκτελούν έργα ή εργασίες κατόπιν αδείας των αρμοδίων δασαρχείων.

Οι παραπάνω εξαιρέσεις δεν ισχύουν για τους μη έχοντες εντοπιότητα (παραθεριστές, εκδρομείς, κλπ).