Φθιώτιδα: Με ερπυστριοφόρα στο βουνό προσεγγίζουν πλέον τις φλόγες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 20:57 Φθιώτιδα: Με ερπυστριοφόρα στο βουνό προσεγγίζουν πλέον τις φλόγες

44 δασικές πυρκαγιές καταγεγραμμένες από το πρωί του Σαββάτου…

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να καίνε στην περιοχή του Δομοκού και συγκεκριμένα στο Βαρδαλή και στο Κυτίκι Φαρσάλων (περιοχή ευθύνης της Λάρισας).

Η τεράστια κινητοποίηση τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και κυρίως της Περιφέρειας Στερεάς, έφερε αποτέλεσμα, αφενός να σβήσουν τα περισσότερα μέτωπα, αφετέρου να μην κινδυνεύσουν ζωές και σε μεγάλο ποσοστό περιουσίες.

Η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα στο Βούζι Δομοκού, κατασβέστηκε, ενώ στη συνέχεια φλόγες ξεπήδησαν στο Βαρδαλή και στο Πετρωτό. Μετά τις συνεχείς ρίψεις από αέρος, λόγω του δύσβατου της περιοχής, ερπυστριοφόρα μισθωμένα από την Περιφέρεια άνοιξαν δρόμους στο βουνό από όπου μπορούν και ενεργούν οι επίγειες δυνάμεις και τα πεζοπόρα τμήματα.

Στο σημείο βρίσκεται και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος μαζί με τον επικεφαλής των ΠΥ στη Στερεά Αρχιπύραρχο Βαγγέλη Παλιό.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα είχαμε την εκδήλωση μίας ακόμη πυρκαγιάς στην περιοχή και συγκεκριμένα στο χωριό Κιτίκι Φαρσάλων στο Ναρθακιώτικο όρος.

(Η φωτογραφία είναι από το ifarsala.gr). Επιχειρούν  31 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 25 πυροσβέστες και 4 Α/Φ.

Δείτε στο χάρτη που εκδηλώθηκαν οι τελευταίες πυρκαγιές:

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 19:00’ εκδηλώθηκαν 44 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 382 πυροσβέστες, 156 οχήματα, οκτώ (8) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 υδροφόρες ΟΤΑ, δύο (2) μηχανήματα έργου των περιφερειών και περιοδικά 5 Α/Φ, 4 PZL και 5 Ε/Π.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι οι πυρκαγιές στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και συγκεκριμένα, στην Αρχαία Ολυμπία, ανάμεσα στα χωριά Λούβρο και Βασιλάκι, στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας και συγκεκριμένα, στο Δομοκό στην περιοχή Βάρδαλη, καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας στα Φάρσαλα στην περιοχή Κοκκίνω.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής.

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, συνεχίζονται.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, παρακαλούνται όλους οιπολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε επίσης: Μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα στα βουνά του Δομοκού

Προσαρμοσμένη αναζήτηση