Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με ΠΑΣ Λαμία ξεκίνησε τις ερωτήσεις στη Βουλή ο Γιάννης Σαρακιώτη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 20:30 Με ΠΑΣ Λαμία ξεκίνησε τις ερωτήσεις στη Βουλή ο Γιάννης Σαρακιώτη

Για τη μη τήρηση της συμφωνίας από την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ…

Με αφορμή τη μεγάλη αναστάτωση, που έχει προκληθεί στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από την απόφαση της κυβέρνησης και της Ε.Ρ.Τ. να μειώσει τα καταβαλλόμενα ποσά προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, απόφαση η οποία θίγει ευθέως και την ομάδα της Λαμίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενος στους αρμόδιους Υπουργούς.

Την ως άνω ερώτηση προσυπογράφουν ακόμη 16 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής, «τα προηγούμενα χρόνια συντελέστηκε μια συστηματική προσπάθεια χρηματοδοτικής και ευρύτερης στήριξης και ενίσχυσης της αξιοπιστίας και του κύρους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσω της υπογραφής το 2018 μεταξύ της ΕΡΤ και επτά (7) επαγγελματικών ομάδων (ΠΑΕ Λαμία, Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης, Άρης, Ξάνθη, Παναθηναϊκός και Παναιτωλικός) σχετικής σύμβασης παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, διετούς ισχύος, προς τη Δημόσια Τηλεόραση».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης συνεχίζει τονίζοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, οι ως άνω προσπάθειες φαίνεται ότι τορπιλίζονται. Παρά το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εν τω συνόλω οι επιμέρους προϋποθέσεις (δημιουργία “Super League 2” και διοργάνωση της “Super League 1” με 14 ομάδες), η ΕΡΤ δεν προτίθεται να τηρήσει τις αρχικές δεσμεύσεις της και μονομερώς προχωρά στη μείωση κατά 45% των συμφωνημένων χρηματικών ποσών για τις ομάδες της “Super League 1”. Στην περίπτωση της “Super League 2” η μείωση θα ανέλθει στο 60%, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των συλλόγων και την πρόθεσή τους να μην ξεκινήσει η διοργάνωση του προσεχούς πρωταθλήματος».

Η εν λόγω κίνηση της ΕΡΤ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από επαρχιακές ομάδες, όπως η Λαμία, οι οποίες έχουν προχωρήσει ήδη στον προγραμματισμό τους για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο. Παράλληλα τίθενται δυσχέρειες στη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να προσφέρουν για την ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού στην τοπική κοινωνία, καθώς οι εναλλακτικές πηγές εσόδων είναι κατά γενική ομολογία περιορισμένες.

 Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Σαρακιώτης ζήτησε από τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης την ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό την άρση των αδιεξόδων που έχουν προκύψει, εστιάζοντας στο γεγονός ότι «σε μόλις είκοσι (20) ημέρες ξεκινούν τα εθνικά πρωταθλήματα, με τις συμμετέχουσες ομάδες να έχουν ολοκληρώσει ήδη το σχεδιασμό τους».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Αθέτηση συμφωνίας μεταξύ της ΕΡΤ και ποδοσφαιρικών σωματείων σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα»

Ο χώρος του αθλητισμού και ειδικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου υπέστη σειρά πληγμάτων επί μακρά περίοδο, ούτως ώστε δικαίως χαρακτηριζόταν «πολύπαθος». Τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα μια συστηματική προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης της αξιοπιστίας και του κύρους του κοινώς λεγομένου «ποδοσφαιρικού προϊόντος».

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπεγράφη το 2018 μεταξύ της ΕΡΤ και επτά (7) επαγγελματικών ομάδων (ΠΑΕ Λαμία, Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης, Άρης, Ξάνθη, Παναθηναϊκός και Παναιτωλικός) σχετική σύμβαση παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, διετούς ισχύος, προς τη Δημόσια Τηλεόραση. Κατά γενική ομολογία δεν επρόκειτο για μια απλή τηλεοπτική συμφωνία, καθώς προσφέρθηκε η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες – για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια – να παρακολουθούν ελεύθερα τους αγώνες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, η εν λόγω συμφωνία αποτέλεσε ένα σημαντικότατο εργαλείο εξυγίανσης του χώρου του ποδοσφαίρου και ενίσχυσης της αξιοπιστίας του, διαμέσου της διακοπής της σχέσης εξάρτησης των «μικρών» σωματείων από τα «μεγαλύτερα» και της παραχώρησης της δυνατότητας τα πρώτα να συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες απευθείας με τα ενδιαφερόμενα Μ.Μ.Ε.. Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποκατέστησε τις προβληματικές «συμφωνίες-πακέτα», των οποίων η διαμόρφωση πραγματοποιείτο κατ’ ουσίαν σύμφωνα με τις «ευαισθησίες» και τις προτεραιότητες των μεγαλύτερων σωματείων.

Εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, οι ως άνω προσπάθειες φαίνεται ότι τορπιλίζονται. Παρά το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εν τω συνόλω οι επιμέρους προϋποθέσεις (δημιουργία “Super League 2” και διοργάνωση της “Super League 1” με 14 ομάδες), η ΕΡΤ δεν προτίθεται να τηρήσει τις αρχικές δεσμεύσεις της και μονομερώς προχωρά στη μείωση κατά 45% των συμφωνημένων χρηματικών ποσών για τις ομάδες της “Super League 1”. Στην περίπτωση της “Super League 2” η μείωση θα ανέλθει στο 60%, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των συλλόγων και την πρόθεσή τους να μην ξεκινήσει η διοργάνωση του προσεχούς πρωταθλήματος.

Δεδομένης της αναγκαιότητας διαφύλαξης του κύρους και της αξιοπιστίας της ΕΡΤ έναντι των μερών, με τα οποία έχει προβεί σε συμφωνίες, αλλά και του γεγονότος ότι σε μόλις είκοσι (20) ημέρες ξεκινούν τα εθνικά πρωταθλήματα, με τις συμμετέχουσες ομάδες να έχουν ολοκληρώσει ήδη το σχεδιασμό τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Α) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη σύμβαση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα;

Β) Υφίσταται σχεδιασμός για τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα ανωτέρω περιγραφόμενα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος