Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή για το επιτελικό κράτος (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 11:01 Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή για το επιτελικό κράτος (ΒΙΝΤΕΟ)

Την πρώτη του ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Οικονόμου στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Επικρατείας που αφόρα το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Οικονόμου στον πρόλογο της ομιλία του περιέγραψε μια σειρά από στρεβλώσεις και παθογένειες που χαρακτήρισαν για χρόνια το πολιτικό μας σύστημα και την  αντανάκλαση που είχαν στους πολίτες, την ανάπτυξη και στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του πρώην επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, τέως αρεοπαγίτη Λέανδρου Ρακιντζή ο οποίος εξακολουθούσε να ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι το  2016 ενώ η θητεία του είχε λήξει από το 2009.

Στη συνέχεια ο βουλευτής Φθιώτιδας ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν θέλουμε να φτιάξουμε κράτος και για να αλλάξουν αυτές οι στρεβλώσεις δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις πολιτικών προσώπων στις κυβερνήσεις και στα κόμματα αλλά μια κρυστάλλινη και ισχυρή θεσμική θωράκιση την οποία επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Τέλος ο Γιάννης Οικονόμου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος δεν απαντά απλώς σε μια ανάγκη δεκαετιών. Συνιστά για την χώρα μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς, να αποκτήσουμε δηλαδή επιτέλους μια αξιοκρατική, χειραφετημένη και αποτελεσματική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα.

Δείτε την ομιλία του κ. Οικονόμου:

Το κείμενο της ομιλίας του κ. Οικονόμου:

Κύριε πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές

Για να αντιληφθούμε τη σημασία και το βάρος της μεταρρυθμιστικής τομής που επιχειρεί η κυβέρνηση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα ήταν χρήσιμο να αναλογιστούμε μια σειρά στρεβλώσεων και παθογενειών που χαρακτήρισαν για χρόνια το πολιτικό μας σύστημα, αλλά και την  αντανάκλαση που είχαν στους  πολίτες, την ανάπτυξη  και στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Πολιτικές που εξαγγέλλονταν ή και ψηφίζονταν αλλά η εφαρμογή τους μπλοκαριζόταν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ή και ακυρώνονταν με τις αλλαγές πολιτικών προσώπων ακόμα και μέσα στους κόλπους της ίδιας κυβέρνησης

Ακραία πολιτικοποίηση και κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης που είχε σαν αποτέλεσμα την απαξίωση του κύρους της ιεραρχίας στο δημόσιο

Μεγάλη διασπορά ελεγκτικών μηχανισμών των οποίων σε μεγάλο βαθμό οι αρμοδιότητες επικαλύπτονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές αρρυθμίες στο έργο τους.

Νόμοι τόσο πολύπλοκοι αλλά ταυτόχρονα και τόσο αδύναμοι που να  μπορούν πολύ εύκολα να αλλοιωθούν από Π.Δ., ΚΥΑ, ΥΑ, εφαρμοστικές εγκυκλίους , έτσι ώστε στο τέλος να μην βγαίνει άκρη και την λύση να μην μπορεί να τη δώσει ο νόμος αλλά ο πολιτικός. Εδώ ο κατάλογος των συνεπειών για το κράτος και την κοινωνία είναι μακρύς:

Θα αναφερθώ όμως με μια εμβληματική περίπτωση αυτής της κατηγορίας που τεκμηριώνει το συμπέρασμα της οικοδόμησης μιας ολόκληρης χώρας με θεμέλιο την παραγωγή αδύναμων, ανίσχυρων ή ακόμη και άκυρων κανονιστικών πράξεων από την πλευρά της πολιτικής τάξης.

Αναφέρομαι στην περίπτωση του πρώην επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, τέως αρεοπαγίτη κ Λέανδρου Ρακιντζή.

Σύμφωνα με τον Ν.3074/2002 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επιλέγεται για 5ετή θητεία, ενώ διορίζεται και παύεται με Προεδρικά Διατάγματα.

Ο κ. Ρακιντζής  τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  στις 13/9/ 2004 και  η θητεία του λήγει στις  14 /9/2009.

Μέχρι το  2016 ο κ  Ρακιντζής εξακολουθούσε να ασκεί τα καθήκοντα του. Όπως   όμως αποκαλύφθηκε με απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ  στις αρχές του 2016, από τις 14/9/2009 που έληξε η θητεία του  ο ΓΕΔΔ -που έφερε την ιερή αρμοδιότητα της πάταξης της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση -δεν κατείχε νομίμως τη θέση αυτή, καθώς ποτέ δεν εκδόθηκε  το απαραίτητο Π.Δ. για την ανανέωση της θητείας του, με κίνδυνο κάθε πράξη του από το 2009 μέχρι το 2016 να είναι άκυρη

Σημειώστε δε ότι από το 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 η χώρα κυβερνήθηκε από 4 πρωθυπουργούς, στις κυβερνήσεις συμμετείχαν κατά περιόδους 6 κοινοβουλευτικά κόμματα και φυσικά κάθε χρόνο ο κ Ρακιντζής παρέδιδε κ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις ετήσιες εκθέσεις με το παραγόμενο έργο του.

(Καταθέτω στα πρακτικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με το θέμα)

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές

Όλα αυτά που περιέγραψα παραπάνω πρέπει να αλλάξουν αν θέλουμε να φτιάξουμε κράτος.

Και για να αλλάξουν δεν αρκούν μόνο  οι καλές προθέσεις πολιτικών προσώπων στις κυβερνήσεις και στα κόμματα. Γιατί αν δεν υπάρχει κρυστάλλινη και ισχυρή θεσμική θωράκιση οι προθέσεις, στην αρχή σταδιακά υποχωρούν και τελικά συνθλίβονται κάτω από την πίεση της καθημερινότητας, της επικαιρότητας, τις  ψηφοθηρικές προσεγγίσεις και τις κατεστημένες αντιλήψεις

Αυτήν ακριβώς την επιδίωξη της κρυστάλλινης θεσμικής θωράκισης επιχειρεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος σε 4 συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

  1. Δημιουργείται ένας βασικός πυλώνας της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας η  Γενική  Γραμματεία  Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων η οποία θα είναι η μόνη αρμόδια για την τελική νομοτεχνική επεξεργασία κάθε σχεδίου νόμου. Θεσμοθετούνται δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός του έτους (1 Ιανουαρίου και 1 Ιουλίου) στις οποίες τίθεται σε εφαρμογή κάθε νόμος που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις γραφειοκρατικά. Δημιουργείται ο κλάδος ΠΕ Νομοτεχνών, ο οποίος αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες ικανούς να συντάξουν νομοσχέδια και κανονιστικές πράξεις υψηλής ποιότητας
  2. Προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα η διαφθορά  δημιουργείται η  Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κάτω από την οποία ενοποιούνται όλα τα σώματα ελέγχου της δημόσιας διοίκησης και εκσυγχρονίζονται οι ελεγκτικές μεθοδολογίες για κάθε ένα από τα επιχειρησιακά αντικείμενα που αναλαμβάνει η Αρχή.
  3. Κατοχυρώνεται θεσμικά η αποκομματικοποίηση της δημόσια διοίκησης και ενισχύεται ουσιαστικά ο ρόλος των δημόσιων υπαλλήλων. Θεσπίζεται θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, προερχόμενου από την ίδια τη διοίκηση,  με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας έχει την ευθύνη  τελικής υπογραφής για πολύ ουσιαστικές αρμοδιότητες  που αφορούν τις δαπάνες το προσωπικό τη συγκρότηση των επιτροπών. Αναβαθμίζονται ουσιαστικά οι ΓΔ με σειρά παρεμβάσεων και αποκορύφωμα τη συμμετοχή τους σε ευρεία σύσκεψη με όλη την κυβέρνηση για τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Τέλος η διοίκηση σημαντικών ελεγκτικών οργανισμών όπως το ΣΔΟΕ περνά από τα κυβερνητικά στα υπηρεσιακά στελέχη.
  4. Καθιερώνεται μια καινούρια φιλοσοφία διακυβέρνησης με το υπουργικό συμβούλιο να διαμορφώνει συλλογικά το ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο της Κυβέρνησης, και τον πρωθυπουργό μέσα από την δημιουργία της προεδρίας της κυβέρνησης να παρακολουθεί την έγκαιρη υλοποίηση των αποφάσεων και να μπορεί να επιλύει ζητήματα συναρμοδιοτήτων που προκαλούν καθυστερήσεις. Διαδικασίες όπως τα υπουργικά συμβούλια αξιολόγησης και προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, η δημιουργία υπηρεσιών συντονισμού σε κάθε υπουργείο, η συγκρότηση 2 κυβερνητικών συμβουλίων , είναι απαραίτητες τομές που θα ενισχύσουν την συνάφεια, την ποιότητα αλλά και την ταχύτητα του κυβερνητικού έργου. Και όλα αυτά με λιγότερους μετακλητούς, λιγότερους γενικούς και ειδικούς γραμματείς από όσους χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση και φυσικά με 1,8 εκ ευρώ μικρότερο κόστος ετησίως

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοί

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος δεν απαντά απλώς σε μια ανάγκη δεκαετιών. Συνιστά για την χώρα μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκτήσει επιτέλους μια αξιοκρατική, χειραφετημένη και αποτελεσματική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση