Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Βοιωτία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 14:30 Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Βοιωτία

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες να προφυλαχθούν από τους καπνούς…

Εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων  Ευβοίας.

Οι φλόγες βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο συμπαγές πευκοδάσος Natura και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο παρά την τεράστια κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας.

Ενδεικτικά στο σημείο επιχειρούν, 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 72 πυροσβέστες και 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες Μ.Ε.Τ.Π.Ε.. Επίσης συνδράμουν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού και 8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Από αέρος επίσης οι δυνάμεις είναι πολύ μεγάλες με έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό, καθώς το έργο της διαχείρισης μιας τόσο μεγάλης πυρκαγιάς από εδάφους μόνο ήταν πρακτικά αδύνατη. Στο σημείο βρίσκεται ο Συντονιστής Στερεάς Ελλάδας , Κρήτης, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος.

Από νωρίς στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκε και ο νέος Περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός που διαπίστωσε με τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας το δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί:

Νωρίτερα είχε εκκενωθεί προληπτικά, η Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου από τους πέντε μοναχούς της, ενώ οι κάτοικοι των χωριών, Μακρυμάλλη, Σταυρού και Κοντοδεσποτίου ειδοποιήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα όταν το μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε προς εκεί.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Πρόδρομο

Ευτυχώς τα νέα, από την άλλη μεγάλη πυρκαγιά στη Στερεά που ξέσπασε στις 6 το πρωί της Τρίτης (13/8) στο χωριό Πρόδρομος της Δ.Ε. Θίσβης του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας, είναι καλά.

Μέχρι τις 2 το μεσημέρι οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με συντονιστή τον Περιφερειακό Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Αρχιπύραρχο Βαγγέλη Παλιό, είχαν κατορθώσει να οριοθετήσουν τις φλόγες και να μπορούν να μιλήσουν σύντομα για έλεγχο τους.

Οι ριπές των ανέμων στη Βοιωτία έφτασαν τα 100 χλμ/ώρα και δυσκόλεψαν αφάνταστα το έργο από ξηράς και αέρος. Οι φλόγες ενδεικτικά έφτασαν μέχρι τον Κορινθιακό χωρίς όμως να κινδυνεύσουν σπίτια και ακόμη περισσότερο άνθρωποι.

Πολύ σημαντική ήταν και η υποστήριξη από τις δυνάμεις των ΟΤΑ.

Προστατευτείτε από τους καπνούς

Λίγο πριν το μεσημέρι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες προς τους κατοίκους να προστατευθούν από τους καπνούς, καθώς η αιθαλομίχλη έφτασε από την Εύβοια και τη Βοιωτία μέχρι την Αίγινα!

Δείτε χαρακτηριστικά πως η δορυφορική υπηρεσία ΜΕΤΕΟ SAT απεικόνισε τις φωτιές σε Θήβα και Εύβοια. Διακρίνεται ο καπνός όπως φαίνεται από τον μετεωρολογικό δορυφόρο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως πυρκαγιές» επισημαίνονται τα ακόλουθα σχετικά με κίνδυνους στην υγεία από τις πυρκαγιές και τα μέτρα προστασίας αφορούν τόσο τον πληθυσμό που βρίσκεται στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς όσο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αυτήν και ενδέχεται να επηρεαστούν από αυτήν εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, η προσωρινή υπερσυγκέντρωση ουσιών (όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.) καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς και να περιέχονται σε σκουπίδια, εγκαταλειμμένα υλικά, οικίσκους κλπ. και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης) καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές.

Για το λόγο αυτό προτείνονται άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού όπως: 

  • Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.
  • Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μιας δασικής πυρκαγιάς κι επηρεάζονται από τον καπνό προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
  • Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών.
  • Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
  • Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στο χώρο των επιβατών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούνται τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα λόγω χαμηλής ορατότητας.
  • Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ και οποιαδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό. Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις.
  • Διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση.
  • Συνδρομή σε άτομα χρήζοντα βοηθείας.
  • Άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται η ξηροδερμία, παραλήρημα, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή σε σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα, είτε εξωτερικά εξαιτίας της πυρκαγιάς, είτε εγκαύματα του εσωτερικού αναπνευστικού εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων.

Για πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίαςαπό τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση