ΚΚΕ: Ευθύνες στην κυβέρνηση και στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 18:36 ΚΚΕ: Ευθύνες στην κυβέρνηση και στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Μαρίνος και Μπασδέκης στις φωτιές του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων…

Ευθύνες στην Κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, επιρρίπτουν το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και το μέλος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς, Κώστας Μπασδέκης.

Οι δύο άνδρες επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, επισκέφτηκαν την περιοχή που εκδηλώθηκε και επεκτάθηκε η πυρκαγιά στην Κεντρική Εύβοια, ενώ νωρίτερα είχαν επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Ψαχνών.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της φωτιάς, το γεγονός ότι αναγκαστικά εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα και υπολογίζοντας, όπως αναφέρουν, τις γενικότερες συνθήκες, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ευθύνες είναι μεγάλες και διαχρονικές όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων προστασίας των δασών, για την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και το μη καθαρισμού των δασών και συνολικά των μέτρων πρόληψης, για τις σοβαρές ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε μέσα και προσωπικό που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς.

Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά όλα τα παραπάνω συνδέονται με την επέκτασή της, που ξέσπασε στην Κεντρική Εύβοια στην περιοχή Μακρυμάλλη.

Η εξέλιξη της φωτιάς γεννάει πολύ σοβαρά ερωτηματικά γιατί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες δεν έγινε δυνατό να ελεγχθεί, ιδιαίτερα γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα οι εστίες που εκδηλώθηκαν στο λόφο Καστρί στο Μακρυμάλλη πάνω από τη Μονή. Γεννά ερωτηματικά για το αν ήταν επαρκή από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα τα εναέρια μέσα που κινητοποιήθηκαν καθώς και γιατί δε δημιουργήθηκαν έγκαιρα και σε ασφαλή απόσταση ζώνες ασφαλείας για την προστασία των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα που εκκενώθηκαν.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν μεγάλες ευθύνες, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι, και η πρακτική του εφησυχασμού που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Τα προβλήματα παραμένουν, η φωτιά είναι σε εξέλιξη και ο λαός της περιοχής πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε έντονες ανησυχίες στους αρμόδιους για το σχεδιασμό κατάσβεσης στη διάρκεια της νύχτας και ζήτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μετρά.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει αποφασιστικά να διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών, κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της περιοχής, εξασφάλιση σύγχρονων και κατάλληλων μέσων».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση