Δεύτερη νύχτα στις φλόγες η κεντρική Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 22:13 Δεύτερη νύχτα στις φλόγες η κεντρική Εύβοια

Δεύτερη δύσκολη νύχτα περιμένει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής στα χωριά Πλατάνα και Μακρυμάλλη του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων στην κεντρική Εύβοια.

Παρά την τιτάνια προσπάθεια από ξηράς και αέρος, υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στο πρώην κατάφυτο πευκοδάσος.

Η τελευταία αναζωπύρωση ήταν λίγο μετά τις 7:30’ μμ, ενώ το κύριο μέτωπο είναι σε χαράδρα και σε κορυφογραμμή που προσεγγιζόταν μόνο από αέρος. Εφτά αεροσκάφη και εφτά ελικόπτερα έκαναν συνεχείς ρίψεις μέχρι λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

Το ευχάριστο είναι ότι ο αέρας έχει κοπάσει, ενώ έξω από τις κατοικημένες περιοχές έχουν δημιουργηθεί μεγάλες αντιπυρικές ζώνες από τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των ιδιωτών.

235 πυροσβέστες με 75 πυροσβεστικά οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η Ε.Μ.Α.Κ., 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, είναι η εντυπωσιακή δύναμη που παραμένει στην περιοχή έχοντας τη δύσκολη αποστολή να αποφευχθούν νέες αναζωπυρώσεις και το κυριότερο να μην πλησιάσει φωτιά σε κατοικίες.

Το χειρότερο σενάριο περιλαμβάνει επίσης σχέδιο εκκένωσης της Πλατάνας, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Νωρίτερα την περιοχή επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, τον νυν Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και τον επόμενο, Φάνη Σπανό, το δήμαρχο Διρφύων -Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, και βουλευτές του νομού.

Αυτό που προέχει όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός είναι να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή. Παρακάλεσε επίσης «όλες και όλους να ακούν προσεκτικά τις εντολές και τις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής».

Δείτε ένα συγκλονιστικό βίντεο από τις μάχες με τις φλόγες από το newsbeast.gr:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση