Σαφείς ενδείξεις εμπρησμού στη μεγάλη φωτιά της Εύβοιας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 15:50 Σαφείς ενδείξεις εμπρησμού στη μεγάλη φωτιά της Εύβοιας

Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά, η μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια

Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ενισχύθηκαν και πάλι τη νύχτα, ενώ από το πρωί επιχειρούν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, με την συνδρομή και τριών ευρωπαϊκών αεροσκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εμπρησμό.

Οι πυροσβέστες παλεύουν κυρίως με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται ότι από τη νύχτα, λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης βορειοανατολικά της Πλατανιάς και με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο οι δυνάμεις και αυτή την στιγμή επιχειρούν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα. Από το σύνολο των πυροσβεστών οι 172 είναι πεζοπόρα τμήματα (22 ομάδες).

Επίσης από το πρωί επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα από την δύναμη του ελληνικού στόλου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Συμμετέχει ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με 6 εθελοντικά οχήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την Βόρεια Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αν ενισχυθούν οι άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν και πάλι έντονα προβλήματα, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και δεν ελέγχεται.

Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα, μέχρι τις 09:30 το πρωί, είχαν αντικατασταθεί όλοι οι πυροσβέστες που έδωσαν ξάγρυπνοι τιτάνια μάχη με τις φλόγες τις προηγούμενες μέρες και είχαν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους και πλέον οι δυνάμεις ανανεώθηκαν στο σύνολο τους.

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα.

Δύο συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για τις φωτιές σε Καλαμάτα και Ηλεία

Οπως ανακοινώθηκε συνελήφθη 52χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, για διαδοχικές εστίες πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην Παλαιά Εθνική Οδό Καλαμάτας – Τριπόλεως και σε ξερά χόρτα σε πρανές της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τσακώνας – Καλού Νερού, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Η προσαγωγή του φερόμενου ως δράστη πραγματοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και εν συνεχεία, η σύλληψή του από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας. Ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Αντιεισαγγελέας.

Συνελήφθη χθες, 14 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 58χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Παλαιοβαρβάσαινα του δήμου Πύργου, στην Ηλεία. Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, με την συνδρομή κλιμακίου Κ.Α.Ε.Ε Δυτικής Ελλάδας. Ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

 

φωτο eurokinissi

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση