Αναζητούν στο... Δίστομο τον Βασίλη Παλαιοκώστα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Μαΐου 2015 19:20 Αναζητούν στο... Δίστομο τον Βασίλη Παλαιοκώστα

Οι «Ληστές του Διστόμου», οι συναντήσεις τους με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και οι πληροφορίες Ασφάλειας Αττικής και της Αντιτρομοκρατικής.

Στις... συναντήσεις των «Ληστών του Διστόμου» αναζητούν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τα στελέχη της ειδικής ομάδας δίωξής του, που συστήθηκε εκ νέου το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχοντας ενδείξεις επαφών του διαβόητου καταζητούμενου με τουλάχιστον δύο από τους συγκεκριμένους ληστές.

Τον τελευταίο μήνα, διαπιστώνουν ότι κάποιοι από τους «ληστές του Διστόμου» διατηρούν κρησφύγετο ή ορμητήριο μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, από το οποίο έχει εκδηλωθεί η ένοπλη ληστεία στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, στις 2 Απριλίου με λεία 197.000 ευρώ και στις 30 του ίδιου μήνα στον Αμπελώνα Λάρισας με ακόμη 170.000 ευρώ, από την ίδια τριάδα ληστών.

Στην πρώτη ληστεία, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν πως συμμετείχε ο 34χρονος Σπύρος Δραβίλας, γνωστός ως «καρφάκιας», ο… απαγωγέας του ελικοπτέρου της πρώτης εναέριας απόδρασης του Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι το 2006, από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η συμμετοχή του δεν έχει προκύψει εργαστηριακά, παρά μόνο από τις εικόνες του βίντεο και πληροφοριακά. Ανάλογη συμμετοχή προκύπτει και στη ληστεία του Αμπελώνα της Λάρισας, όπου φαίνεται να έχει το γενικό πρόσταγμα, λέγοντας σε πελάτες και υπαλλήλους πως είναι οι «ίδιοι που τα άρπαξαν και από τη Φαρκαδόνα», ενώ τους ευχήθηκε «καλό τριήμερο» λόγω Πρωτομαγιάς…

«Έχουν συναντήσεις»

Ο 34χρονος Σπύρος Δραβίλας και ο 45χρονος Σπύρος Χριστοδούλου, όπως αποκαλύπτει αστυνομική πηγή στον «Ελεύθερο Τύπο», βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ ο 36χρονος Γιώργος Πετρακάκος φαίνεται να κινείται και εκτός πρωτεύουσας ενδεχομένως στα βήματα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Σημειώνουν ότι ο Σπύρος Δραβίλας όπως είχε αποκαλυφθεί μετά τη ληστεία του Διστόμου στις 22 Αυγούστου 2014  με λεία περίπου 400.000 ευρώ, είχε νοικιάσει μονοκατοικία στη Ν. Μάκρη, ενώ ο Σπύρος Χριστοδούλου ένα χρόνο νωρίτερα διαμέρισμα στην οδό Μιχ. Βόδα στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέκτες των οποίων έχουν γίνει αρμόδιοι αξιωματικοί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι τρεις ληστές, που έχουν συνεργαστεί με τον Νίκο Μαζιώτη, σε ληστείες ενδεχομένως και στην τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014, έχουν πυκνώσει τις συναντήσεις τους έως και τρεις φορές την εβδομάδα!

Στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επιχειρούν μέσω πληροφοριών που σχετίζονται με παρουσίες του Γιώργου Πετρακάκου και Σπύρου Δραβίλα σε διάφορα σημεία της Αττικής και επαρχίας, ακόμη και σε αντιεξουσιαστικά μονοπάτια, να οδηγηθούν στο… κατώφλι του Βασίλη Παλαιοκώστα. Τέτοιες πληροφορίες, είχαν οδηγήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στην περιοχή των Ιωαννίνων, και μάλιστα στη περιοχή Κατσικά όπου εξελίσσονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό του άτυχου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού φαίνεται πως ο διαβόητος καταζητούμενος ήταν ένα βήμα πιο μπροστά!

«Καρφάκιας» με ληστρικές… εκδρομές

Ο Σπύρος Δραβίλας, και δύο ακόμη συνεργοί του, Έλληνες αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν παρουσία και σε άλλες ληστείες της σπείρας, ακόμη και σε κάποιες μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Φαρκαδόνας πήρε… τηλέφωνο τον ταμία της τράπεζας για να έρθει να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο!

Σε αυτή τη ληστεία αλλά και σε αυτή του Αμπελώνα, σε υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, που φαίνεται να έχουν κάποια ειδική «τεχνογνωσία», ο «καρφάκιας» συμμετέχει στην ομάδα κρούσης, οι αστυνομικοί όμως δεν αποκλείουν να βρίσκονται εξωτερικά οι Χριστοδούλου και Πετρακάκος. Ο Σπύρος Δραβίλας και στις δύο ληστείες φορούσε την ίδια περούκα και το ίδιο πρόσθετο μουστάκι, ενώ οι δύο συνεργοί του καπέλα τύπου τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου. Όλοι τους κρατούσαν πιστόλια, φορούσαν διπλά χειρουργικά γάντια, και όπου ακούμπησαν, όπως φαίνεται στο βίντεο, το έκαναν με τους αγκώνες! Οι συνεργοί του «καρφάκια» είχαν σακίδια πλάτης στα οποία εικάζεται πως υπήρχαν χειροβομβίδες και άλλος βαρύτερος οπλισμός.

Στη Φαρκαδόνα, όταν ο «καρφάκιας» ζήτησε να ανοίξει χρηματοκιβώτιο και ΑΤΜ, ο διευθυντής της τράπεζας του είπε πως το δεύτερο κλειδί το έχει ο ταμίας, που λίγο νωρίτερα είχε απομακρυνθεί από την τράπεζα για προσωπική του υπόθεση. Με την απειλή όπλου, χαρακτηριστική ψυχραιμία και χωρίς βιασύνη, ο ληστής τον προέτρεψε να πάρει… τηλέφωνο και να τον καλέσει να έρθει στην τράπεζα, βρίσκοντας κάποια πειστική πρόφαση. Το έκανε, ο ταμίας ήρθε, άνοιξαν χρηματοκιβώτιο και ΑΤΜ, πήραν 197.000 ευρώ και μετά από περίπου 25 λεπτά παραμονής στην τράπεζα διέφυγαν με άγνωστο τρόπο. Στον Αμπελώνα Λάρισας έμειναν περίπου 20 λεπτά, πήραν 170.000 ευρώ και όμηρο τη διευθύντρια για 100 μέτρα έως την πλατεία του χωριού και διέφυγαν πάλι με άγνωστο τρόπο.

Η… άγνωστη γυναικεία ληστεία

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής αναφέρουν πως την τελευταία 4ετία, 24 ένοπλες ληστείες, με συνολική λεία που ξεπερνά κατά πολύ τα  10.000.000 ευρώ, έχει διαπιστωθεί ότι είναι έργο των «ληστών του Διστόμου», σε 3-4 από τις οποίες έχει συμμετάσχει ο Νίκος Μαζιώτης και δύο μέλη της δικής του ομάδας. Σε δύο τουλάχιστον από αυτές έχει συμμετάσχει μία γυναίκα, που συνήθως στεκόταν στο πλευρό του Γιώργου Πετρακάκου.

Αστυνομική πηγή αποκαλύπτει στον «Ελεύθερο Τύπο», μία άγνωστη στην κοινή γνώμη ληστεία που αποδίδεται στον Γιώργο Πετρακάκο και στην άγνωστη γυναίκα, στην αρχή της δράστης των «ληστών του Διστόμου» με τη σημερινή τους σύνθεση.

Πρόκειται για αυτή που είχε σημειωθεί στις 11 Αυγούστου 2011 στο υποκατάστημα της Alpha Bank, στον Γαλατά Τροιζηνίας. Ο Γιώργος Πετρακάκος και η άγνωστη γυναίκα, φορώντας περούκες εισέβαλλαν στην τράπεζα, όπου με την απειλή όπλων απέσπασαν 124.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο και το ταμείο και εξαφανίστηκαν. Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, τρεις άνδρες είχαν μπει στο ίδιο υποκατάστημα και αφού πυροβόλησαν στον αέρα  για εκφοβισμό, άδειασαν τα ταμεία και πήραν όμηρο τον διευθυντή του καταστήματος. Εγκλωβίστηκαν σε δρόμο κοντά στο δημοτικό σχολείο του Γαλατά όπου και απελευθέρωσαν τον διευθυντή.

Η ληστεία του Αυγούστου μπορεί να ήταν και το «βάπτισμα του πυρός» για τη γυναίκα, που εμφανίστηκε και πάλι στις 16 Ιουλίου 2012, στη ληστεία υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Ντάπια Σπετσών με λεία περίπου 500.000 ευρώ. Σε εκείνη τη ληστεία φαίνεται να συμμετείχε και ο Νίκος Μαζιώτης. Πέντε ένοπλοι, ανάμεσά τους και η γυναίκα, μπήκαν ως παραθεριστές στην τράπεζα με πετσέτες στους ώμους, έκαναν τη ληστεία, πήραν για λίγο ομήρους δύο γυναίκες και διέφυγαν με ταχύπλοο που το έκαψαν στην περιοχή Σαλαντί στην Αργολίδα.

Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση των «ληστών του Διστόμου», επισημαίνουν πως ανέλαβαν και πάλι δράση και θα εμφανιστούν πολλές φορές το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ τονίζουν την επικινδυνότητα και τους φόβους για την αιματηρή αντίδρασή τους σε «τυχαία» συνάντηση με αστυνομικούς. Επισημαίνεται πως ο «καρφάκιας», μνημονευόταν ως παράδειγμα προς μίμηση για την στάση του, στις ηλεκτρονικές αλληλογραφίες των έγκλειστων Πυρήνων.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες αχνές ενδείξεις για ενδεχόμενη συμμετοχή του στη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη, όπου ήταν έγκλειστος έως ότου παραβιάσει την άδεια που έλαβε από αυτές μετά από απεργία πείνας!

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
thetoc.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση