Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και λασποβροχή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 08:55 Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και λασποβροχή
- Άστατος καιρός Τετάρτη - Πέμπτη με βροχές και καταιγίδες
- Από το μεσημέρι χαλάει ο καιρός στη Στερεά
- Λασποβροχή και κατά τόπους χαλαζόπτωση στη Φθιώτιδα
- Ηλιόλουστος ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους, την πτώση της θερμοκρασίας κατά 3-4 βαθμούς σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα και τη σταδιακή επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων μέχρι 6 μποφόρ στα πελάγη.
 
Τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα αναμένονται την Τετάρτη με χαλαζοπτώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ενώ οι βροχές στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα είναι λασποβροχές.
 
Την Παρασκευή ο βροχερός καιρός θα περιοριστεί στην ανατολική και νότια Ελλάδα (Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Στερεά, ΒΑ Πελοπόννησος, Κυκλάδες, βόρεια Κρήτη και Δωδεκάνησα) με βαθμιαία βελτίωση από βορρά προς νότο, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6 μποφόρ.
 
Το Σαββατοκύριακο αναμένεται ηλιοφάνεια σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, με μεμονωμένες μπόρες ωστόσο να εκδηλώνονται στα ηπειρωτικά ορεινά κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
 
Με βάση τα τελευταία προγνωστικά, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 1η Ιουνίου) ο καιρός θα είναι καλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με μέγιστες θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς, ωστόσο σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας (κυρίως στην Ήπειρο, δυτική Μακεδονία και πιθανόν στη Θεσσαλία) αναμένονται τοπικές μπόρες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.
 
Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση για τη Φθιώτιδα και όλη την Ελλάδα από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα:
 
Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Η Φθιώτιδα θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία αυτή από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Τα εντονότερα φαινόμενα στον νομό αναμένονται το μεσημέρι-απόγευμα της Τετάρτης με καταιγίδες τοπικά ισχυρές που είναι πολύ πιθανό να συνδυαστούν με χαλαζοπτώσεις και επίσης θα έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε Αφρικανική σκόνη. Την Πέμπτη θα σημειωθούν και πάλι τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ενώ την Παρασκευή ο βροχερός καιρός θα περιοριστεί στην ανατολική και νότια Φθιώτιδα αλλά μέχρι το μεσημέρι οι βροχές θα σταματήσουν και εκεί. Όσον αφορά το Σαββατοκύριακο και του Αγίου Πνεύματος αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά και άνοδο της θερμοκρασίας στα επίπεδα των 30 βαθμών. Πιο αναλυτικά:
 
Την Τρίτη προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-29 βαθμούς.
 
Την Τετάρτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι και έπειτα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Κατά τόπους τα φαινόμενα ενδέχεται να συνδυαστούν με χαλαζοπτώσεις, ενώ να σημειωθεί επίσης οτι οι βροχές θα περιέχουν αξιόλογες ποσότητες σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 20-26 βαθμούς.
 
Την Πέμπτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-25 βαθμούς.
 
Την Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια του νομού και βαθμιαία βελτίωση μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-26 βαθμούς.
 
Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-29 βαθμούς.
 
Ο καιρός στην Ελλάδα
Την Τρίτη προβλέπονται πρόσκαιροι όμβροι στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και το νότιο Αιγαίο-Κρήτη από το απόγευμα, ενώ παράλληλα ευνοείται η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης κυρίως στη νότια Ελλάδα. Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 12-28 βαθμούς (στη δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), στα δυτικά από 13-27 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 12-29 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου-Κρήτη από 15-27 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 3-5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε ΝΑ τοπικά 6 μποφόρ στο ΝΑ Αιγαίο και σε ΒΔ 3-5 μποφόρ στο Ιόνιο.
 
Την Τετάρτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στα ανατολικά και τα νότια όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα και από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και από το απόγευμα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά ΝΑ 4-6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση και στα δυτικά Δ-ΒΔ 3-5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.
 
Την Πέμπτη προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται το βράδυ στη ΒΔ χώρα (βόρειο Ιόνιο και Ήπειρος). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και στα νότια δυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και τα νότια.
 
Την Παρασκευή στα ανατολικά και νότια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
 
Το Σάββατο και την Κυριακή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρους όμβρους στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση