Πρώτη ερώτηση στη Βουλή του Θέμη Χειμάρα για το Φυσικό Αέριο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 12:07 Πρώτη ερώτηση στη Βουλή του Θέμη Χειμάρα για το Φυσικό Αέριο

Το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων που εντοπίζονται στην εκτέλεση του έργου επέκτασης των δικτύων Φυσικού Αερίου και της λειτουργίας περιφερειακών γραφείων στη Λαμία, θέτει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη ο βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας.

Συγκεκριμένα, ζητά να ενημερωθεί για τον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ, σχετικά με την προκήρυξη του συνόλου των διαγωνισμών εκτέλεσης των έργων και στις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα τα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΔΑ στις πόλεις Λαμίας, Χαλκίδας, Σερρών και Κατερίνης, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των συναλλασσομένων.

Μέσω της ερώτησής του ο κ. Χειμάρας, συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών και την έναρξη των συνδέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το δίκτυο Φυσικού Αερίου.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του κ. Χειμάρα:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Θέμα: «Επιτάχυνση των διαδικασιών της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου και ανάγκη άμεσης ίδρυσης και λειτουργίας γραφείων εξυπηρέτησης κοινού.»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου είναι αναμφισβήτητα ένα εμβληματικό όσο και κομβικό έργο για την ανάπτυξη της χώρα μας.

Παρατηρούνται όμως σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέλιξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου που απειλούν έως και με απένταξη των έργων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ – ΕΣΠΑ 2014-2020).

Αναλυτικά, σας αναφέρω τα εξής:

  1. Ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου

Τον Οκτώβριο του 2018 το ΥΠΕΝ προχώρησε στην αντικατάσταση της Διοίκησης της ΔΕΔΑ με σκοπό να επιταχύνει την έναρξη των έργων. Η νέα –τότε- και αμιγώς κομματική διοίκηση απέτυχε να επιταχύνει τις διαδικασίες που απαιτούνταν. Μόλις και μετά βίας και με συνοπτικές διαδικασίες («δια περιφοράς» λήψη της σχετικής απόφασης από το Δ.Σ. της ΔΕΔΑ) προκηρύχθηκαν στις 14 και 15 Αυγούστου 2019 οι διαγωνισμοί μόνο για την προμήθεια υλικών σε τρεις Περιφέρειες.

Όμως, οι πιο πολύπλοκοι διαγωνισμοί για την ανάδειξη των εργοληπτών και των Project Managers καθυστερούν, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξή τους.

Την ίδια στιγμή, τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των έργων έχουν γίνει απαγορευτικά, αφού σύμφωνα με τους όρους της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι κατασκευές των δικτύων (μήκους 1.100 χλμ περίπου) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021. Αν υποτεθεί ότι τα έργα θα ξεκινήσουν στη καλύτερη περίπτωση τον Απρίλιο 2020 τότε θα απομένουν μόνον 20 ημερολογιακοί μήνες (περίπου 15-16 μήνες πραγματικής εργασίας) για να κατασκευαστούν τα 1.100 χλμ δικτύων σε 18 πόλεις. Αυτή η ταχύτητα προόδου των εργασιών θεωρείται ανέφικτη σε πραγματικούς χρόνους, χωρίς να διαταραχθεί βίαια ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των πόλεων που εκτελούνται τα έργα.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις που επιφέρουν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του πλήθους των συνδέσεων που απαιτούνται, σύμφωνα με τους όρους ένταξης των έργων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με τον κίνδυνο απεντάξεων να είναι ορατός. Ελλοχεύει επίσης ο κίνδυνος αυξήσεων των τιμολογίων διανομής, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την δύσκολη διείσδυση του αερίου και ως συνέπεια να καταστεί ζημιογόνος η ΔΕΔΑ, λόγω έλλειψης ικανού πλήθους νέων συνδεδεμένων καταναλωτών.

  1. Ίδρυση περιφερειακών γραφείων στις πόλεις όπου η ΔΕΔΑ λειτουργεί δίκτυα διανομής

Είναι πρωτοφανής η αδράνεια που έδειξε η ΔΕΔΑ στη στοιχειώδη παρουσία της στις πόλεις όπου σήμερα λειτουργούν τα δίκτυα αερίου και πραγματοποιούνται πιλοτικές συνδέσεις κτηρίων με αυτά.

Συγκεκριμένα στις πόλεις Λαμία, Χαλκίδα Σέρρες και Κατερίνη, τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου λειτουργούν χωρίς να υπάρχουν, σε πλήθος και εξειδίκευση, οι τεχνικοί που θα ανταποκριθούν σε βλάβες και έκτακτες ανάγκες.

Μόνον αλγεινή εντύπωση μπορεί να προκαλέσει το παράδειγμα της Λαμίας, όπου η διοίκηση της ΔΕΔΑ ανέθεσε την αποκατάσταση των βλαβών και την έκτακτη επέμβαση των δικτύων της πόλης σε συνεργείο της ΕΔΑ Αττικής που έχει έδρα την Αθήνα! 

Τέλος, σε καμία από τις παραπάνω πόλεις δε λειτουργούν γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να ταλαιπωρούνται, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός της ΔΕΔΑ, για την προκήρυξη του συνόλου των διαγωνισμών εκτέλεσης των έργων σε κάθε πόλη;

Προτίθεστε να δώσετε εντολή στις διοικήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΔΑ να εκπονήσουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σχέδιο ανάκτησης του χαμένου χρόνου με στόχο την αναίρεση του κινδύνου να καταστεί ζημιογόνος η ΔΕΔΑ και να μην υλοποιηθεί η σημαντικότατη, από κοινωνικής, οικονομικής αλλά και πολιτικής άποψης, επένδυση των περίπου €135 εκατ.;

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να λειτουργήσουν άμεσα τα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΔΑ στις πόλεις Λαμίας, Χαλκίδας, Σερρών και Κατερίνης; Πότε τα γραφεία αυτά θα στελεχωθούν κατάλληλα για να σταματήσει η ταλαιπωρία των συναλλασσομένων με την ΔΕΔΑ και βεβαίως προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συντήρηση και η άμεση επέμβαση στα δίκτυα διανομής αερίου στις πόλεις αυτές, σύμφωνα με τους Κανονισμούς, το Ρυθμιστικό Πλαίσιο και τους γενικότερους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής που διέπουν τις εταιρίες διανομής φυσικού αερίου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεμιστοκλής Αθ. Χειμάρας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση