Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαλλάχτηκαν των κατηγοριών ο πρώην Δήμαρχος Μακρακώμης και τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 17:32 Απαλλάχτηκαν των κατηγοριών ο πρώην Δήμαρχος Μακρακώμης και τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής

Δύο ημέρες συνεδρίαζε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία πολίτη του Δήμου Μακρακώμης για έργο που δεν έγινε ποτέ αλλά παραλήφθηκε από Επιτροπή του Δήμου.

Κατηγορούμενοι, ο πρώην Δήμαρχος Μακρακώμης Θύμιος Παπαευθυμίου για το αδίκημα της απιστίας σχετικά με τη υπηρεσία, ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Μέρρας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβών Εργασιών και Μεταφορών, δύο υπάλληλοι του Δήμου μέλη της Επιτροπής και ο εργολάβος που σύμφωνα με το κατηγορητήριο πληρώθηκε για έργο που δεν έγινε. Οι τέσσερις τελευταίοι αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες κατά περίπτωση, της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία σχετική με την υπηρεσία και τέλος της ηθικής αυτουργίας σε από κοινού ψευδή βεβαίωση.

Το έργο που αποτέλεσε «μήλον της έριδος» ήταν εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης αποστραγγιστικών τάφρων από φερτές ύλες στις Κοινότητες Γραμμένης, Μάκρης, Αρχανίου και Μακρακώμης το Νοέμβριο του 2013. Αντί αυτού του έργου ο εργολάβος φέρεται ότι είχε προχωρήσει σε εργασίες σε προγενέστερο χρόνο εξαιτίας των έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2013.

Το Δικαστήριο διατήρησε αμφιβολίες ως προς τον δόλο των κατηγορουμένων μελών της Επιτροπής που χορήγησε τη βεβαίωση ότι το έργο πραγματοποιήθηκε, καθώς όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος της έδρας, εργασίες έγιναν στο πλαίσιο εκτάκτων αναγκών, αλλά όχι αυτές που περιγράφονταν στη σύμβαση του έργου. Με αυτό το σκεπτικό, τους αθώωσε λόγω αμφιβολιών και παρά το γεγονός ότι η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των μελών της Επιτροπής, καθώς όπως είπε δεν μπορούν να πιστοποιούνται και να παραλαμβάνονται έργα που δεν έγιναν ποτέ.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι από την πρώτη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης είχε απαλλαγεί της κατηγορίας της απιστίας και είχε κηρυχθεί αθώος ο πρώην Δήμαρχος Θύμιος Παπαευθυμίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 390, καθώς καταργήθηκε το άρθρο 256Β με το οποίο είχε παραπεμφθεί σε δίκη.