Παίρνουν πίσω την απόφαση τους για hot spot στον Καραβόμυλο;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 08:45 Παίρνουν πίσω την απόφαση τους για hot spot στον Καραβόμυλο;

Ευχάριστες είναι για τους κατοίκους της Ανατολικής Φθιώτιδας, οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα για μη εφαρμογή της απόφασης για εγκατάσταση προσφύγων στο στρατόπεδο στον Καραβόμυλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα σημεία που αναφέρονται για προσωρινή μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά, δεν συμπεριλαμβάνεται ο Καραβόμυλος ή κάποιο καινούριο hot spot στη Φθιώτιδα.

Οι ασκήσεις βέβαια είναι ακόμη επί χάρτου και κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν οι καινούριοι αυτοί σχεδιασμοί θα είναι επαρκείς, με δεδομένη και την συνεχή αύξηση των προσφυγικών ροών από το Αιγαίο. Με βάση την εμπειρία των περασμένων ετών οι ροές αυτές θα αυξηθούν μέχρι να χαλάσει ο καιρός και οι συνθήκες να γίνουν δυσμενείς για τη διάσχιση του πελάγους μέχρι τη γη «Σένγκεν».

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ όταν αναφέρθηκε στο σχεδιαζόμενο hot spot στο στρατόπεδο του Καραβόμυλου, άφησε να εννοηθεί ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι ακόμα το θέμα είναι στις συζητήσεις...«δεν είναι έτοιμο, καθώς οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρόκο του ΔΟΜ μιλώντας επίσης για το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, που προγραμμάτιζε να κλείσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο οποίο πρόσφατα μεταφέρθηκαν αιτούντες από τα νησιά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, για το οποίο όμως ανέφερε ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που φυσικά ισχύει και για τον Καραβόμυλο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΔΟΜ σχολίασε ότι οι θέσεις που δημιουργούνται είναι οριακές και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει το αν θα τις αυξήσει περαιτέρω. Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας στα ξενοδοχεία (σήμερα διαμένουν περίπου 4.600 άτομα), γιατί δεν είναι ένα πρόγραμμα οικονομικά συμφέρον. Εξήγησε ότι η ιδέα είναι, μεσοπρόθεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι σε κέντρα φιλοξενίας ή διαμερίσματα και ποιο θα είναι ακριβώς το σχέδιο για το κλείσιμο των ξενοδοχείων.

Πάντως, επειδή η αγορά ακινήτων αλλάζει κυρίως στην Αθήνα και δεν βρίσκονται εύκολα διαθέσιμα διαμερίσματα, ο Τζιανλούκα Ρόκο εξήγησε ότι υπάρχει η κατανόηση ότι πρέπει να γίνει περισσότερη διάχυση θέσεων σε όλη την Ελλάδα και σχολίασε ότι υπάρχει η ανάγκη να δούμε και άλλες πόλεις, ωστόσο πρέπει σε αυτές να υπάρχουν και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση