Χαμός με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στη Στερεά - Τα κονδύλια εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 09:48 Χαμός με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στη Στερεά - Τα κονδύλια εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Υποβλήθηκαν 1053 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 13,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την Περιφέρεια Στερεάς καταχωρήθηκαν 2102 αιτήσεις. Διαμαρτυρία του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς.

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 10:00 το πρωί άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II» για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου και σύμφωνα με το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς στις 11:00 τα χρήματα είχαν ήδη τελειώσει και ήταν αδύνατον να ολοκληρωθούν αιτήσεις για χιλιάδες ενδιαφερόμενα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά οι πόροι για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξαντλήθηκαν σε διάστημα μιας ώρας περίπου. Υποβλήθηκαν 1053 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 13,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την Περιφέρεια Στερεάς καταχωρήθηκαν 2102 αιτήσεις.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει σε δελτίο τύπου, το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπει το σύστημα και τις υπόλοιπες αιτήσεις επειδή η χρηματοδότηση είχε καλυφθεί ήδη από τα πρώτα λεπτά.

Διαβάστε το δελτίο τύπου

«Στα πλαίσια του προγράμματος εξοικονόμηση κατ οίκον 2, σήμερα 20-9-2019 ήταν η ημερομηνία έναρξης για τη Στερεά  Ελλάδα. Το πρόγραμμα άνοιξε όπως είχε αναγγελθεί στις 10.00 και τα χρήματα εξαντλήθηκαν λίγο πριν τις 11:00. 

Μέσα στο χρόνο αυτό, για όλους τους συναδέλφους μηχανικούς, το φυσιολογικό ήταν να υποβάλλουν ελάχιστες από τις προτάσεις που είχαν προετοιμάσει για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν αντιληπτό από όλους μας, ακόμα και χωρίς να έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους στο Υπουργείο Ενέργειας, πως μέρα με τη μέρα η ζήτηση και το ενδιαφέρον ήταν διαρκώς αυξανόμενο. 

Δυστυχώς για πλήθος πολιτών της περιοχής ευθύνης μας δεν κατέστη δυνατό να υποβάλλουν την πρόταση τους, παρότι είχε προηγηθεί σωστή και επαρκής προετοιμασία γιατί, λανθασμένα, δε δόθηκε η δυνατότητα να υποβληθούν ακόμη μεγαλύτερος αριθμός προτάσεων  ανεξάρτητα αν έχουν δεσμευτεί οι διαθέσιμοι μέχρι εκείνη τη  στιγμή πόροι. 

Η πολιτεία οφείλει να διαβάζει σωστά τις ανάγκες της κοινωνίας και έχει υποχρέωση να επανορθώσει ώστε να αξιοποιηθεί όλη η δουλειά που έγινε το τελευταίο διάστημα αναζητώντας επιπλέον πόρους για όσους αποδεδειγμένα ήταν προετοιμασμένοι  μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία υποβολής. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μην καλλιεργείται αίσθημα αδικίας ή άνισης μεταχείρισης μεταξύ των πολιτών. 

Το τμήμα μας, έχοντας πλέον συσσωρευμένη εμπειρία από τα προγράμματα εξοικονόμηση κατ’ οίκον, είχε από καιρό αποστείλει τις προτάσεις του ώστε να υπήρχαν οι απαιτούμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα θεράπευαν τις δυσλειτουργίες και θα διασφάλιζαν την εκλογικευμένη άσκηση της εργασίας των μηχανικών με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα. 

Το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε ώστε να δικαιωθεί ο κόπος και οι αγωνίες των συναδέλφων μηχανικών, του τεχνικού κόσμου και ολόκληρης της κοινωνίας.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση