Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκουπίδια και ζημιές στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 10:09 Σκουπίδια και ζημιές στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας!

Άσχημες εικόνες μέσα και έξω από τον χώρο – σύμβολο της πόλης – Τι λέει η Σταυρούλα Σδρόλια.

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας είναι ο πιο εμβληματικός χώρος, σημείο αναφοράς για την πόλη. Οι προσπάθειες για την ανάδειξη, αλλά και την λειτουργία του είναι πραγματικά πολύ σημαντικές τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων όσο και από τον Δήμο Λαρισαίων. Είναι ένα μνημείο – κόσμημα για τη Λάρισα που όλοι πρέπει να σέβονται και να φροντίζουν να το διατηρούν καθαρό. Κι όμως φαίνεται υπάρχουν καταγγελίες ότι μέσα και γύρω από το εμβληματικό μνημείο κάποιοι επιλέγουν να κάνουν ασχήμιες προκαλώντας την ενόχληση πολλών Λαρισαίων, αλλά και του εμπορικού κόσμου που αντικρίζουν κάθε πρωί μια κακή εικόνα μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο.

Η πληροφορία έφτασε στα… αυτιά μας από Λαρισαίους που δήλωναν αγανακτισμένοι για όσα έβλεπαν κάθε πρωί στην περίφραξη γύρω από το Αρχαίο Θέατρο. Σχεδόν σε όλο του το μήκος αντίκριζαν πολλά παρατημένα μπουκάλια μπύρας, κάθε λογής σκουπίδια αλλά και κουτάκια αναψυκτικών πεταμένα ακόμη και μέσα από την περίφραξη του σημαντικού Μνημείου. Μας κατήγγειλαν ότι αυτό συμβαίνει κυρίως βραδινές ώρες κατά βάση από νεαρά άτομα τα οποία έρχονται μάλλον στο… τσακίρι κέφι αγνοώντας ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα εμβληματικό Μνημείο της πόλης στο οποίο παρατάνε την συσκευασία από ότι έχουν καταναλώσει. Φαίνεται πως ο πολιτισμένος χαρακτήρας τους εκείνες τις ώρες πάει περίπατο. Ότι αφήνουν οι απολίτιστοι συμπολίτες το βράδυ καλούνται να μαζέψουν κάθε πρωί τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων.

Μια αυτοψία ήταν αρκετή για να δούμε το πρόβλημα

Κάναμε αυτοψία στο χώρο μεσημέρι για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει. Παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει τα συνεργεία του Δήμου αντικρίσαμε μέσα από την περίφραξη πολλά και διάφορα σκουπίδια. Έβλεπε κανείς διάσπαρτα και πεταμένα πακέτα τσιγάρα, κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες. Την ίδια ώρα υπάρχουν συνθήματα γραμμένα στο τοιχάκι κάτω από την περίφραξη, αλλά ακόμη και στα κάγκελα που χωρίζουν τον Αρχαίο Θέατρο από τον υπόλοιπο χώρο. Αν μη τι άλλο μια εικόνα που δεν αρμόζει στο σύμβολο της πόλης, το Αρχαίο Θέατρο.

Στ. Σδρόλια: Εκσφενδονίζουν γυάλινα μπουκάλια στα μάρμαρα!

Επόμενο βήμα ήταν να επικοινωνήσουμε με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια και να την ρωτήσουμε αν ήταν ενήμερη για την αθλιότητα που λαμβάνει χώρα στο Αρχαίο Θέατρο. Η κα Σδρόλια πραγματικά μας άφησε έκπληκτους με όσα μας είπε. «Φυσικά γνωρίζουμε το φαινόμενο και μας ανησυχεί πολύ. Αυτά τα άτομα φαίνεται ότι τις βραδινές ώρες να μπαίνουν μέσα στο Αρχαίο Θέατρο και να πετάνε σκουπίδια. Άλλες φορές εκσφενδονίζουν γυάλινα μπουκάλια τα οποία χτυπάνε τα μάρμαρα και τους προκαλούν ζημιά», περιγράφει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί οι άθλιοι που για να διασκεδάσουν προκαλούν σημαντικές φθορές στο σημαντικότερο μνημείο της πόλης; Η κα Σδρόλια μας διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ενέργειες και έχει έρθει σε επαφή με την αστυνομία προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, το οποίο δεν τιμά την πόλη. Ο φύλακας της Εφορεία Αρχαιοτήτων υπάρχει αλλά δεν επαρκεί για να φυλαχθεί αλλά και να αστυνομευθεί ο χώρος. Ενήμερος για το θέμα είναι και ο Δήμαρχος Λαρισαίων ο οποίος είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Καταγγελίες και από εμπόρους

Την ίδια ώρα έμποροι και καταστηματάρχες πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου επιβεβαιώνουν τα όσα συμβαίνουν καταγγέλλοντας την όλη κατάσταση στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπο Παπαδόπουλο. Οι έμποροι βλέπουν καθημερινά νέα γκράφιτι ζωγραφισμένα έξω από τα καταστήματά τους. «Μας καταγγέλλουν έμποροι μέλη μας ότι παρατάνε και πετάνε σκουπίδια μέσα και έξω από το Αρχαίο Θέατρο και μάλιστα φαίνεται πως πετάνε μπουκάλια μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στο πιο εμβληματικό μνημείο της Λάρισας, Πρέπει να αντιδράσουμε ως πόλη άμεσα», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ας αντιδράσουμε άμεσα λοιπόν για να διασώσουμε τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης που κάποιοι δεν σέβονται…

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET