Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 20:30 «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», στη Λαμία

Σήμερα Σάββατο (19/10) στις 10:30' το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας - Ποιος θα γίνει ο οδηγός της παρέας;

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας, διοργανώνει και φέτος για 13η συνεχή χρονιά την επιτυχημένη δράση ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», στη Λαμία.

Η εν λόγω δράση θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 Στη Λαμία- Πλατεία Ελευθερίας  από 10¨30 μμ– αλλά και  σε πόλεις και χώρους διασκέδασης σε όλη την Ελλάδα, πάντα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συλλόγους και το Δίκτυο Εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ., με κεντρικό σύνθημα «Όλοι διασκεδάζουν. Ένας δεν πίνει… ο Οδηγός της Παρέας!».

 Λίγα λόγια για τη συγκεκριμένη βραδιά:

Σε κάθε νυχτερινό κέντρο ή πλατεία  βρίσκονται εθελοντές του Δικτύου Ι.Ο.ΑΣ. που βοηθάνε στην ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Ο ρόλος των εθελοντών είναι να ορίζουν, μαζί με τις παρέες που έρχονται να διασκεδάσουν, τον «Οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο του φοράει ένα βραχιολάκι και είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ.           

Όταν έρθει η ώρα να αναχωρήσει από το νυχτερινό κέντρο μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση, ένα φιλικό αλκοτέστ, για να δούμε αν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύεται με ένα αναμνηστικό δώρο ενώ σε άλλη περίπτωση οι εθελοντές μας τον συμβουλεύσουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί ή να οδηγήσει κάποιος από την παρέα που δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ.

Η δράση πραγματοποιείται με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας, η οποία -όπως κάθε χρόνο- διαθέτει τα αλκοολόμετρα στις κατά τόπους εκδηλώσεις, την υποστήριξη της ΕΝΕΑΠ (Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών) και του ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών), την ευγενική προσφορά των εταιρειών Nestlé Ελλάς, ELBISCO και Δρόμος του Τσαγιού,  καθώς και της ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες που ανέλαβε το συνολικό κόστος της μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη.

Πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, ταυτόχρονα σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως, με στόχο την προώθηση μηνυμάτων Οδικής Ασφάλειας και την υιοθέτηση προτύπων για ασφαλείς και υγιείς συμπεριφορές, με έμφαση στην ασφάλεια στο δρόμο. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων στη χώρα μας, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί, υιοθετώντας πιο υπεύθυνη στάση ως οδηγοί αλλά και ως συνεπιβάτες.

Με την περσινή αντίστοιχη ενέργεια, καταφέραμε και ήμασταν με το Δίκτυο Εθελοντών μας ταυτόχρονα σε 30 πόλεις της Ελλάδας και 31 χώρους διασκέδασης,  ενώ συνολικά στη δράση πήραν μέρος περίπου 2.000 νέοι (20-45 ετών). Εξαιρετικά ελπιδοφόρο ήταν το γεγονός ότι το 88% των οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,24 (και 0,9 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ., και επιβραβεύτηκαν με όμορφα αναμνηστικά δώρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον απολογισμό της περσινής, 12ης «Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» μπορείτε να δείτε στον ιστοτοπο www.ioas.gr