Εκλέγεται την Παρασκευή ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 07:50 Εκλέγεται την Παρασκευή ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδας

Πρέπει να θεωρείται σίγουρη η εκλογή του Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών Βολιώτη…

Συνεδριάζει από την Τρίτη 8 έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να εκλέξει νέους Μητροπολίτες για τρεις ιερές Μητροπόλεις, ανάμεσά τους και η απορφανισμένη Μητρόπολη Φθιώτιδας.

Το όνομα του Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, είναι το επικρατέστερο και μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί κάποιο άλλο όνομα, πλην των βοηθών του.

Ο Επίσκοπος Θεσπιών προεξήρχε στη λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι όπου παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Μάλιστα η παρουσία του κ. Μπακογιάννη έτυχε θερμής υποδοχής από τον κ. Συμεών που δε «μάσησε» τα λόγια του και τη χαρακτήρισε ως «επιστροφή στην κανονικότητα». Ανέφερε επίσης με νόημα ότι «αν δεν αγαπήσεις την δική σου πατρίδα, δεν μπορείς να αγαπήσεις την πατρίδα του άλλου. Αν δεν αγαπήσεις την δική σου θρησκεία, δεν μπορείς να αγαπήσεις την θρησκεία του άλλου».

Ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών Βολιώτης, είναι από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται απόλυτα ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ η μόρφωσή του και η εμπειρία του στη διοικητική υποστήριξη της Ελληνικής Εκκλησίας (έχει τελειώσει την Νομική Σχολή του Αριστοτελείου), εγγυάται για την ανάληψη μιας Μητρόπολης που ο μακαριστός προκάτοχος του είχε βάλει τον πήχη ψηλά.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδας, όπως και των νέων Μητροπολιτών Καλαβρύτων & Αιγιαλείας (θεωρείται επικρατέστερος ο επί 20ετία γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμα Α’ ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης για αρκετό καιρό του παραιτηθέντα Μητροπολίτη Αμβρόσιου) και Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος, το πρωί της Τρίτης, 8 Οκτωβρίου, από ώρας 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ι­ε­ράς Μονής Ασωμάτων  Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της  Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2018-2019 υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών και θα ακολουθήσει συζήτηση. Mετά το διάλειμμα θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2020-2023 και θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 9:00,  θα  αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Το φαινόμενον της υπογεννητικότητος ως μείζον Εθνικόν πρόβλημα».

Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου με θέμα: «Η “γενοκτονία” των συγχρόνων Ελλήνων και τα δημιουργηθέντα εξ αυτής: εργασιακόν πρόβλημα (ανεργία των νέων), αδυναμία δημιουργίας νέων οικογενειών, άμβλυνσις των ηθών, μονογονεϊκές οικογένειες, ομόφυλα ζευγάρια». Μετά από τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’αυτών.

Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα  αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Οι συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας και ευρύτερα του τεχνικού πνεύματος στον ρόλο και στην αποστολή της Εκκλησίας». Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου με θέμα: «Οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης». Μετά από τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’αυτών.

Την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα  αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και κενών θέσεων Βοηθών Επισκόπων. Τέλος, θα προβεί στην ψήφιση Κανονισμών και θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση