Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στιγμιότυπα από την 6η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 11:12 Στιγμιότυπα από την 6η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου

Στο Καρπενήσι πραγματοποιήθηκε το διήμερο 12-13 Οκτωβρίου η 6η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου (ΠΕΣ) Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση εκτός των εκπροσώπων των πέντε Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, συμμετείχαν πλήθος αυτοδιοικητικών, Βουλευτές , ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και αρκετοί επαγγελματίες της περιοχής.

Επίσης παραβρέθηκε η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία βράβευσε το Επιμελητήριο Ευρυτανίας για την προσφορά της στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το παρών στη διήμερη συγκέντρωση των επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδας στο Καρπενήσι, έδωσε για άλλη μία φορά, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, ο οποίος συνεχάρη τα Επιμελητήρια για το κλίμα περιφερειακής συνείδησης που έχουν καλλιεργήσει & υποστήριξε πως μόνο με συνέργειες μεταξύ των φορέων θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στη Στερεά. Επιπλέον, ανακοίνωσε τη σύσταση της Ομάδας Χάραξης Πολιτικής, η οποία θα υπηρετήσει έναν «από κάτω προς τα πάνω» σχεδιασμό του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027, με πλατιά συμμετοχή όλων των φορέων, κοινωνικών εταίρων και πολιτών της Περιφέρειάς μας.

Για τα πλεονεκτήματα του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης το οποίο «έρχεται για να επιλύσει πολλές στρεβλώσεις του παρελθόντος» μίλησε ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ήταν και αυτός που άνοιξε τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Η προσκεκλημένη Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου αναφέρθηκε στη λειτουργία του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και στο πλέγμα δράσεων που αναπτύσσει προκειμένου να καταστήσει τη συμπρωτεύουσα σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Σημαντική επίσης για τις εργασίες του συνεδρίου και η εισήγηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλη Γιαγιάκου για το παράδειγμα του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού της Π.Ε. Τρικάλων.

Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Κων/νος Λέμας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του νέου Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας το οποίο θα διαθέτει αυξημένους πόρους τόσο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω δράσεων ενίσχυσης, όσο για την κατάρτιση και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Συγκινητική υπήρξε η στιγμή της βράβευσης του πρώην Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας και νυν Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την προσφορά του, ο οποίος όπως τόνισε αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση των Επιμελητηρίων, διότι του δίνεται ένας επιπλέον λόγος να επισκέπτεται το όμορφο Καρπενήσι και τη Στερεά Ελλάδα.

Όσον αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, και οι 5 Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Στερεάς εστίασαν μέσα από τις εισηγήσεις τους σε ζητήματα για: τα πνευματικά δικαιώματα, την πρόθεση ίδρυσης Αγροτικού τμήματος στα Επιμελητήρια, το νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, το τουριστικό απόθεμα της Στερεάς Ελλάδας & τις ιδιαιτερότητες του τουριστικού ανάγλυφου, τη νέα Προγραμματική Περίοδος 2021 – 2027, την ανάγκη κατάρτισης «επενδυτικού χάρτη ευκαιριών» στην Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και για την πραγματοποίηση του 7ου Περιφερειακού Μαθητικού Διαγωνισμού Στερεάς Ελλάδας που συνδιοργανώνουν τα Επιμελητήρια.

Τέλος, αποφασίσθηκε η υποβολή ψηφίσματος του Π.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και στον αρμόδιο Υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση σχετικά με το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή την 9-10-2019 με προτάσεις/παρατηρήσεις για θέματα που αφορούν το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και την αποδοτικότερη λειτουργία του.