Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέμης Χειμάρας: Μοναδική σε πολιτιστικό απόθεμα η Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 18:21 Θέμης Χειμάρας: Μοναδική σε πολιτιστικό απόθεμα η Φθιώτιδα

Το ενδιαφέρον του για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Φθιώτιδας, αποτυπώνονται στις τρεις ερωτήσεις του βουλευτή του νομού Θέμη Χειμάρα προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Στις ερωτήσεις του ο κ. Χειμάρας θίγει θέματα που αφορούν τις Θερμοπύλες, το Κάστρο Λαμίας και την αρχαία Μελιταία.

Ειδικότερα στην ερώτηση για τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών ζητεί ουσιαστικά την οργάνωση περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας με αιχμές βελών και δοράτων που βρέθηκαν στις ανασκαφές του 1939, αλλά και την αναβάθμιση του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με σύγχρονες τεχνολογίες εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας, Επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο διενέργειας νέων ερευνών στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, του Φωκικού τείχους και της αρχαίας Ανθήλης.

Παράλληλα, με την ίδια ερώτηση, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, επισημαίνει την ανάγκη δυναμικής ένταξης των Θερμοπυλών στην εθνική εκστρατεία τουριστικής προβολής.

Διαβάστε την ερώτηση για την «Ανάδειξη του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών»:

«Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη, σχετικά με τη διοργάνωση εκδηλώσεων από τις χωρικά αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, επ’ ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Κοινή είναι η αντίληψη, ότι ο εμβληματικός και ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών μπορεί και πρέπει να καταστεί εθνικό σημείο αναφοράς για κάθε Έλληνα και ξένο επισκέπτη. Εκδηλώσεις όπως οι σχεδιαζόμενες, οι οποίες αναμένεται να είναι πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας, θα στρέψουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών στις Θερμοπύλες.

Ωστόσο, η ανάδειξη και η προβολή του ιερού αυτού τόπου, όπου η μοναδική Ελληνική ιστορία συνδυάζεται ιδανικά με το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, απαιτεί άμεσα μία μεγάλη δέσμη στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων, προκειμένου να αυξηθεί η ελκυστικότητα και η επισκεψιμότητα του χώρου.

Είναι γεγονός πως οι Θερμοπύλες δεν προβάλλονται ως τουριστικός προορισμός, ωστόσο αποτελούν περισσότερο «στάση» διερχόμενων και επισκεπτών. Οι μεμονωμένες προσπάθειες του Δήμου Λαμιέων ή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν είναι αρκετές, εάν δεν υποστηριχθούν επαρκώς από την Πολιτεία και δεν ενταχθούν υπό τη σκέπη της εθνικής πολιτικής προώθησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Επιπρόσθετα, είναι απολύτως αναγκαίο να υλοποιηθούν έργα που θα αναδείξουν τον αρχαιολογικό χώρο, θα διευκολύνουν την ασφαλή πρόσβαση και περιήγηση των επισκεπτών, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επισκεψιμότητα του παρακείμενου Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.).

Η τουριστική δυναμική και η προοπτική που έχει η περιοχή, είναι αδιαμφισβήτητη. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι για τα έτη 2017 και 2018, το Κ.Ι.Ε.Θ. δέχτηκε 23.044 και 26.793 επισκέπτες, αντίστοιχα.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Εντάσσεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών, η οργάνωση μιας περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, η οποία θα περιλαμβάνει αιχμές από βέλη και δόρατα, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές του 1939 στις Θερμοπύλες, μέρος των οποίων εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων με αναφορές στους Περσικούς Πολέμους;

2. Εξετάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ενδεχόμενο επανάληψης των ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο με σύγχρονα μέσα, με τα οποία θα διασαφηνιστεί το πραγματικό πεδίο της Μάχης, η ακριβής πορεία του Τείχους των Φωκέων και η ύπαρξη και άλλων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρων στην ευρύτερη περιοχή των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών;

3. Προτίθεται το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Ιερού της Δήμητρας Πυλαίας στην Αρχαία Ανθήλη, όπου σύμφωνα με ιστορικούς και αρχαιολόγους διεξάγονταν τα πρώτα αμφικτιονικά συνέδρια και την ενοποίησή του με τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών;

4. Δύναται να ενταχθεί στο σχεδιασμό του Υπουργείου, η συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, για τη δημιουργία και έκδοση έντυπου και ψηφιακού υλικού σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, με εφαρμογές εικονικής (virtual reality - VR) ή επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality - AR) καθώς και με χρήση τεχνολογίας ολογραμμάτων, ώστε να εμπλουτιστεί το εποπτικό υλικό του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών;

5. Προτίθεται το Υπουργείου Τουρισμού να εντάξει με μεγαλύτερη βαρύτητα δράσεις για τη περαιτέρω ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού αποθέματος των Θερμοπυλών και της ευρύτερης περιοχής, στην εθνική καμπάνια προώθησης του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος;»

Για τις ερωτήσεις σχετικά με το Κάστρο Λαμίας και την Αρχαία Μελιταία διαβάστε ΕΔΩ.