Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καιρός: Καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις άνεμοι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 08:47 Καιρός: Καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις άνεμοι

Αναμένονται ακόμη και χαλαζοπτώσεις από το χαμηλό που θα επηρεάσει τη χώρα από σήμερα Τρίτη και μέχρι την Πέμπτη…

Ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένονται από σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου και μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης κυρίως στη δυτική χώρα το Ιόνιο και την Ήπειρο όπου δεν αποκλείονται να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, στην κεντρική Στερεά θα έχουμε επίσης βροχές και τοπικές καταιγίδες, χωρίς όμως ακρότητες και με σαφώς μικρότερη ένταση σε σχέση με τα δυτικά.

Γενική πρόγνωση

Ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με μέτωπα κακοκαιρίας που ήδη βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο  κινείται Α-ΒΑ και θα επηρεάσει τη χώρα μας με έντονα καιρικά φαινόμενα το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη.  Στο μάτι της κακοκαιρίας θα βρεθεί το Ιόνιο και η δυτική Ελλάδα με θυελλώδεις ΝΑ ανέμους έως 10 μποφόρ, ισχυρές καταιγίδες που τοπικά θα έχουν μεγάλη διάρκεια και χαλαζοπτώσεις (αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων).

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδεία χαλαζοπτώσεων κατά τόπους. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά με μικρότερη όμως ένταση. Οι άνεμοι στα πελάγη θα στραφούν σε ΝΑ 6-7 μποφόρ, αλλά στο Ιόνιο η ένταση τους θα φτάνει τα 8-9 και τοπικά το πρωί τα 10 μποφόρ. Στην Δ-ΒΔ Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο) τα φαινόμενα θα είναι έντονα και συνεχή και ο κίνδυνος για πλημμύρες σε τοπικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

(Ενδεικτικός χάρτης βροχόπτωσης τα ξημερώματα της Τετάρτης)

Την Τετάρτη θα σημειώνονται βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα κεντρικά και νότια τμήματα με ταυτόχρονη εξασθένηση των νοτιάδων.

Την Πέμπτη τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, Θράκη, νησιά του ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, με εξαίρεση τα δυτικά όπου θα σημειώνονται βροχές κατά περιόδους.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με εξαίρεση τα δυτικά και το Ιόνιο όπου θα σημειώνονται τοπικές βροχές.

Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται καλός καιρός χωρίς βροχές, με αραιές συννεφιές κατά τόπους πιο πυκνές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 20-22 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Το βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει την κεντρική Στερεά με βροχές και τοπικές καταιγίδες από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι περίπου το απόγευμα της Τετάρτης. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Πιο αναλυτικά:

Την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-18 βαθμούς.

Την Τετάρτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 4-5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση και δε θα ξεπεράσει τους 16 βαθμούς.

Την Πέμπτη και Παρασκευή προβλέπεται σε γενικές γραμμές ηλιοφάνεια, ενώ το Σαββατοκύριακο θα αναπτυχθεί αραιή συννεφιά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο και θα ανέβει στους 20-22 βαθμούς.

Θυμηθείτε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Α. Θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

1. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (12-11-2019)
Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και από τις βραδινές ώρες η δυτική, η νότια Πελοπόννησος και τη νύχτα η δυτική Μακεδονία.

2. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (13-11-2019)
Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Από τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι η κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα η Θεσσαλία και οι Σποράδες.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το βράδυ η δυτική Κρήτη, σταδιακά οι Κυκλάδες, η ανατολική Μακεδονία και η υπόλοιπη Κρήτη. Αργά το βράδυ η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα
Δωδεκάνησα.

3. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (14-11-2019)
Η Θράκη τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οπότε τα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν.

Β. Νότιοι άνεμοι με ένταση 8 έως 9 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά από τα ξημερώματα της Τρίτης (12-11-2019) μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (13-11-2019), οι οποίοι στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Τρίτης θα φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.