Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψάχνουν σπίτια και στη Λαμία για τους πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 12:21 Ψάχνουν σπίτια και στη Λαμία για τους πρόσφυγες

Τι λέει το ρεπορτάζ για την εγκατάσταση των προσφύγων στη Φθιώτιδα…

Με αργούς ρυθμούς και συνοδεία αστυνομίας, ανά δεκάδες φτάνουν πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα «hot spot» που βρίσκονται στα Ελληνικά νησιά.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποσχόταν ότι δε θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί και οι τοπικές κοινωνίες θα γνωρίζουν τόσο τον τόπο προορισμό, όσο και τη σύνθεση των προσφύγων που θα μετακινηθούν ανά περιοχή, εξακολουθεί όλες οι κινήσεις να γίνονται με απόλυτη μυστικότητα και τις περισσότερες φορές κάτω από το φως… των αστεριών!

Σε αυτή τη φάση και αναφορικά με τις μετακινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόκειται για πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, κυρίως οικογένειες. Ενδεικτικά, στην Άλλη Μεριά Βόλου, έφτασαν από τις Δομές της Σάμου, 27 άτομα από Συρία και Αφγανιστάν, ενώ αναμένονται άλλα 23.

Επίσης 30 πρόσφυγες, έφτασαν αργά το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής (10/11) στην Άνω Σωτηρίτσα Λάρισας με την συνοδεία κλούβας των ΜΑΤ.

Και στις δύο περιπτώσεις οι πρόσφυγες κατέλυσαν σε ξενοδοχείο ή ξενώνα κάτι που αναμένεται να συμβεί και σε άλλες περιοχές, ανάμεσά τους και η Φθιώτιδα, καθώς το ενδιαφέρον ιδιοκτητών καταλυμάτων που είτε είναι ανενεργά είτε δε λειτουργούν λόγω σεζόν, είναι πολύ μεγάλο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μάλιστα για την πόλη της Λαμίας αναζητούνται και σπίτια μέσω μεσιτικών γραφείων. Έχουν κατατεθεί μάλιστα προτάσεις που εξετάζονται από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Επιπλέον έχει γίνει διερευνητική επιθεώρηση ανενεργών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες σε ένα είδους κλειστής δομής. Μέσα σε αυτά και ανενεργό εργοστάσιο στην είσοδο της πόλης με άμεση πρόσβαση στην κεντρική οδική αρτηρία.

Τέτοιον ρόλο – κλειστής δομής – πιθανότατα θα παίξουν στρατόπεδα σε όλη τη χώρα όπου υπάρχουν υποδομές για φιλοξενία ανθρώπων. Για τη Στερεά Ελλάδα η συζήτηση επικεντρώνεται στο ΚΕΥΠ Λαμίας και στο Κέντρο Πυροβολικού Θήβας. Βάσει της δέσμευσης όμως του Υπουργείου σχετικά με το μέγιστο αριθμό φιλοξενίας προσφύγων ανά Περιφέρεια σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει για το ένα από τα δύο στρατόπεδα. Επιπλέον κλειστές δομές σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό θα γίνουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών της Σπάρτης, στο 547 Τάγμα Πεζικού του Ρεθύμνου, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο, στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων του Μεσολογγίου, στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού της Καλαμάτας και στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ της Τρίπολης.

Σημειώνουμε ότι το μέσο διάστημα παραμονής αυτών των ανθρώπων μέχρι και την έγκριση του ασύλου, ανέρχεται στους 6 με 12 μήνες.

Περισσότερα και πιο επίσημα θα κατατεθούν στη σύσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.