«Η Εορτή της Παναγίας μας, δίνει σε όλους την ευκαιρία να αρχίσουμε μια καινούργια ζωή»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 09:26 «Η Εορτή της Παναγίας μας, δίνει σε όλους την ευκαιρία να αρχίσουμε μια καινούργια ζωή»

Στο πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Μώλου ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.Συμεών...

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα χαρμόσυνο τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Θεομητορικής Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Πανηγυρίζοντα και λαμπροφορούντα Ναό στην κομώπολη του Μώλου Λοκρίδος.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, συμπαραστατούμενος υπό του τ. Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Κολοκυθά, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων Πανσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνου Ρεντίφη, πολλών κληρικών της περιοχής και του Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη.

Ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της περιοχής επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών. Εισερχομένου του Σεβασμιωτάτου εντός του Ναού, αφθορμήτως άπαντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και αναφωνούσαν συνεχώς το ΑΞΙΟΣ!

Μετά την ευλόγηση των άρτων, τον Ποιμενάρχη μας πρεοσεφώνησαν καλωσορίζοντάς τον στην Κωμόπολη της Λοκρίδος, ο Προϊστάμενος του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας και ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης.

Ο π. Κωνσταντίνος με υικά αισθήματα σεβασμού και αγάπης  καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στην Ενορία και δι’ ολίγον αναφέρθηκε στην Ιστορία του Ναού, ο οποίος στέκει εκεί για πολλά χρόνια αγιάζοντας το πιστό πλήρωμα της Ενορίας.

Κατακλείοντας δε τον λόγο του ευχήθηκε:

«Σεβασμιώτατε,

Εκφράζοντας και πάλι την ευγνωμοσύνη μας για την ευλογητή παρουσία Σας σήμερα και εκζητώντας την πατρική σας ευχή και ευλογία στον καθένα από εμάς, δεχθείτε τις υϊκές μας ευχές η Αρχιερατεία Σας να είναι πολύχρονη, ακίνδυνη, ανεμπόδιστη, ελπιδοφόρα, να είναι πηγή αφθόνων και αγαθών καρπών, για να δοξάζεται το όνομα του καλού μας Θεού και να καρποφορήσει η άμπελος η πνευματική της Ιεράς μας Μητροπόλεως. ΑΞΙΟΣ!           

Στην συνέχεια ο κ. Δήμαρχος με λόγια αγάπης καλωσόρισε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των κατοίκων τον Ποιμενάρχη μας στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και στην Επαρχία των Καμένων Βούρλων και του ευχήθηκε μακρά, υγιή και καλλίκαρπο, Αρχιερατεία.

Εις ανάμνησιν δε του γεγονότος της παρουσίας του στην Εορτή, του προσέφερε μία ασημένια εικόνα της Παναγίας με την ευχή, η προστασία και η ευλογία της Παναγίας να τον συνοδεύουν πάντοτε στο δύσκολο έργο του.

Ακολούθως  ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή τη συγκίνηση και έκδηλα τα συναισθήματα της πατρικής του αγάπης, ευχαρίστησε τον π. Κωνσταντίνο και τον κ. Δήμαρχο για την υποδοχή και τους εγκάρδιους λόγους και στην συνέχεια απηύθυνε την Θεολογική  του διδαχή προς τους παρευρισκομένους πιστούς και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm),οι οποίοι παρακολουθούσαν απευθείας την Ακολουθία του Εσπερινού.

Ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε με εύληπτο και κατανοητό τρόπο για το Πανυπερευλογημένο Πρόσωπο της Κυρίας των Αγγέλων, Παναγία Θεοτόκο, αναλύοντας το γεγονός της Εισόδου Της εις τα Άγια των Αγίων υπογραμμίζοντας:

«Αγαπητέ μου π. Κωνσταντίνε, αγαπητέ μου κ. Δήμαρχε, κ. Βουλευτά, κ. Αντιπεριφερειάρχα, εκλεκτοί μας Άρχοντες, αγαπητοί Πατέρες, αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,

 Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος, που η πρώτη πανήγυρη  μετά την Ενθρόνισή μου, δεν είναι απλώς εδώ στον όμορφο Μώλο στο Ναό της Παναγίας μας, αλλά η  πρώτη πανήγυρις είναι μία Θεομητορική Εορτή, μία εορτή της Παναγίας μας και μάλιστα μία εορτή, η οποία δίνει ιδιαίτερη γλυκύτητα στις καρδιές μας. Είναι μία γιορτή ιδιαίτερα αγαπητή θα έλεγα και στα μικρά παιδιά, καθώς εορτάζουμε την Είσοδο στο Ναό της μικρής  Παναγίας, είναι μία γιορτή συνδεδεμένη με την καθημερινότητα της ζωής,  διότι τίποτα δεν είναι χωρισμένο από τη ζωή, τα πάντα είναι μπολιασμένα στη ζωή, διότι η ύλη δεν είναι αντίθετη με την πνευματική κατάσταση της ζωής,  αλλά θα έλεγα σε μία όχι απλώς  διαλεκτική σχέση αλλά σε μία σχέση κοινωνίας αλληλοπεριχώρησης  και αλληλομετοχής και τότε πραγματικά η ζωή γίνεται όμορφη, όταν τα πάντα στη ζωή ακόμα και η σπορά της γης ακόμα και το κάθε τι στην ζωή μας είναι μπολιασμένο στην ιερότητα.

Άλλωστε σήμερα αυτό εορτάζουμε, το άνοιγμα ενός Ιερού Βιβλίου, του Βιβλίου  της Σωτηρίας και δεν ξέρω θυμάστε από τα σχολικά μας χρόνια όταν κάναμε το μάθημα της έκθεσης,  μας μάθαιναν οι καθηγητές μας, οι δάσκαλοι μας,  ότι μία έκθεση έχει τρία βασικά μέρη:  τον πρόλογο, το κυρίως θέμα και τον επίλογο. Έτσι και αυτό το Βιβλίο που ανοίγει σήμερα  έχει αυτά τα τρία μέρη.

 Είναι της σωτηρίας το προοίμιο, είναι της  των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξης, το κυρίως θέμα και είναι της οικονομίας του κτίστου η εκπλήρωσις, αυτός είναι ο επίλογος.

 Ανοίγει ένα Ιερό βιβλίο με την Είσοδο της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων. Είναι ένα  Βιβλίο, το οποίο χαράζει την προοπτική  του κόσμου,  το σχέδιο του Θεού για τον κόσμο, το οποίο είναι ένα σχέδιο αγάπης και είναι ένα σχέδιο,  το οποίο από αγάπη και μόνο και όχι από κάποια αναγκαιότητα, ο Θεός ετοιμάζει για τον κάθε άνθρωπο και του δίνει τη δυνατότητα να γίνει ο ίδιος κατά Χάριν Θεός  και το κατ’ εξοχήν πρόσωπο που κατάφερε να γίνει κατά Χάριν Θεός, αλλά και κατ’ ουσίαν εγέννησε τον Θεό είναι η Υπεραγία Θεοτόκος.

 Αυτό το άνοιγμα του Βιβλίου είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σωτηρίας που μας δίνει σε όλους ο Θεός.

Το ερώτημα που αξίζει να θέσει καθένας από εμάς μέσα στην καρδιά του είναι: Μήπως η Εορτή της Παναγίας αποτελεί μια πολύ όμορφη ευκαιρία, μια έμπνευση να ανοίξουμε κι’ εμείς ένα καινούργιο Βιβλίο στην ζωή μας;

Να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, όλα εκείνα που μας πλήγωσαν, να αφήσουμε πίσω τα λάθη και όλες τις πικρίες;

Τι όμορφο Βιβλίο μπορούμε να ανοίξουμε και τι όμορφη Ιστορία μπορούμε να γράψουμε όταν με αφετηρία την αγάπη ξεκινήσουμε μια καινούργια ζωή. Να λοιπόν η πρόκληση, η οποία έρχεται ως έμπνευση μέσα από την Εορτή της Παναγίας μας. Καινούργια αρχή, καινούργια ζωή. Ένα όμορφο, καινούργιο Βιβλίο, όπου στο προοίμιό του θα γράψουμε: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς. Παναγία μας βοήθησε μας. Χρόνια Πολλά σε όλους»!

Στην συνέχεια σχιματίσθηκε πομπή, προπορευομένων της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, των Λάβαρων και των Ιεροπαίδων, μαθητών ντυμένων με παραδοσιακές Ρουμελιώτικες ενδυμασίες και ακολουθούντων του Ιερού Κλήρου, του Σεβασμιωτάτου, των Επισήμων και μεγάλου πλήθους πιστών, όπου και πραγαμτοποιήθηκε Ιερά Λιτανεία της Εφεστίου Εικόνος του Ναού στους δρόμους της κωμοπόλεως.

Μετά την ολοκλήρωση της πομπής τελέσθηκε η απόλυση του Εσπερινού στα προπύλαια του Ναού, ευχομένου του Ποιμενάρχου μας Χρόνια πολλά σε όλους με ακοίμητο την πρεσβεία της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ζωή τους.

 Κατόπιν προτροπής του Ποιμενάρχου μας, η Φιλαρμονική επεσφράγισε την Εορτή παιανίζοντας τον Εθνικό μας Ύμνο.

 Τέλος εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, προσεφέρθη εόρτιο κέρασμα στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, κατά την διάρκεια του οποίου ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον π. Κωνσταντίνο για την υποδοχή και την Αβραμιαία φιλοξενία και τον συνεχάρη, τόσο αυτόν όσο και τους συνεργάτες του, για την άριστη προετοιμασία και διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στην Ιερά Λιτανεία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, συνοδευόμενος υπό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλία Σανιδά, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, συνοδευόμενος από του κ.κ. Αντιδημάρχους Κωνσταντίνο Παταριά και Αντύπα Αντύπα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Μώλου κ. Γεώργιος Παταριάς και ο Διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Καμένων Βούρλων κ. Απόστολος Θεριόπουλος.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: Imfth.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση