Γιόρτασαν τα Εισόδεια της Θεοτόκου στο Σταυρό Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:17 Γιόρτασαν τα Εισόδεια της Θεοτόκου στο Σταυρό Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Διαβάστε την ανακοίνωση για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στο Σταυρό Λαμίας:

«Με ιερότητα και τη πρέπουσα μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε, η εορτή των Εισοδίων, εις τα Άγια των Αγίων, της Μητέρας όλων των χριστιανών Υπεραγίας Θεοτόκου, στο Σταυρό Λαμίας.

Τη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου το απόγευμα στις 6.00 μμ τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με ακολουθία Λιτής και αρτοκλασία. Στις ακολουθίες προεξήρχε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αρχιμ. Άγγελος Ανθόπουλος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, των ιερέων των δύο άλλων ενοριών της τοπικής κοινότητας, καθώς και άλλων ιερέων της πόλεως Λαμίας.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της εορτάσιμης ημέρας, αναλύοντας λόγια του απολυτίκιου της ημέρας, αναφερόμενος στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στο ότι εκείνη αποτελεί τον μεγάλο πρόλογο της φανέρωσης της αγάπης και της εύνοιας του Θεού στον άνθρωπο, με την δεκτικότητά της να σαρκωθεί το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.

Ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνας στην οποία προπορευόταν, η Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων, μέλη του χορευτικού του Πολιτιστικού Κέντρου Σταυρού με παραδοσιακές στολές, τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου και τα λάβαρα και εξαπτέρυγα.

Στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού και τη Λιτανεία εκτός από μεγάλο πλήθος πιστών παρευρέθησαν, ο βουλευτής κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραίσκος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Κυροδήμο και τους Αντιδημάρχους κ.κ. Αμαλία Ποντίκα, Σωτήριο Κουτσοβέλη, Δημήτριο Κυρίτση και Δημήτριο Αργυρίου υπεύθυνο της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Επίσης παρευρέθησαν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σταυρού κ. Δημήτριος Φάσσας, με τον τοπικό σύμβουλο κ. Θεόδωρο Γούσιο καθώς και οι κ.κ Κων. Ξεφλούδας και Κων. Αναστασίου υπεύθυνοι των πρώην Δήμων Υπάτης και Λιανοκλαδίου.

Στο τέλος των ακολουθιών και της λιτανείας ο εφημέριος και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας πρεσβ. Σπυρίδων Προσωπάρης εκ μέρους της ενορίας, προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον Πανοσιολογιότατο Πρωτοσύγκελο Αρχιμ. Άγγελο Ανθόπουλο ευχόμενος καλή διακονία στα νέα του καθήκοντα στην Μητρόπολή μας.

Μετά την απόλυση το χορευτικό του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού και τα παιδιά της τοπικής κοινότητας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία του ενοριακού Ναού.

Τη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, κυριώνυμος ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με συλλείτουργο ιεροκήρυκα και εκπρόσωπο της Μητροπόλεώς μας και των ιερέων των ενοριών της Τοπικής Κοινότητας παρουσία και των μαθητών του 21 ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργία αναγνώσθηκε η ευχή των εορτάσιμων κολλύβων σε πολύσπορα κόλλυβα (λεγόμενα τοπικά «μπόλια») τα οποία παρέθεσαν οι γυναίκες της ενορίας μας (κατά την παράδοση εορτή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισας).

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιότατος αρχιμ. Σεραφείμ Ζαφείρης, ο οποίος με απλά λόγια απευθυνόμενος κυρίως στα παιδιά, αναφέρθηκε στο ποια είναι η θέση της Υπεραγίας Θεοτόκου στη ζωή μας. Είναι αυτή που διώχνει το φόβο από τη ζωή του σωστού χριστιανού, ο οποίος έχοντας για όπλα στη ζωή του το Σταυρό και τη Προσευχή και με αναμμένο πάντα το καντήλι του σπιτιού του, είναι με τον Χριστό και έχει παντοτινό φίλο του τον Χριστό.

Και τις δύο ημέρες στο τέλος των ακολουθιών σε όλους τους προσκυνητές, που κατέκλισαν το Ναό, δόθηκε κέρασμα προσφορά των γυναικών της ενορίας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Κ Α Λ Α Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α
Εκ της ενορίας»

Δείτε φωτογραφίες:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση