Στους Δήμους η διαχείριση των σκουπιδιών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 23:20 Στους Δήμους η διαχείριση των σκουπιδιών

Προς αναθεώρηση και ο Περιφερειακός σχεδιασμός στη Στερεά...

Στα χέρια των δήμων περνάει πλέον η διαχείριση των σκουπιδιών. Ο νέος αναθεωρημένος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων -που τίθεται  σε διαβούλευση  καθιερώνει την εκπόνηση τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων στα όρια κάθε δήμου, δίνοντας έμφαση στη διαλογή από την πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Πλέον, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, οι δήμοι θα είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο θα διαχειρίζονται όλο τον κύκλο της επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να συνεργάζονται και με κοινωνικές επιχειρήσεις όλων των μορφών. Για παράδειγμα θα μπορούσε μια ομάδα ανέργων να κάνει μια προγραμματική σύμβαση με τον δήμο για το θέμα της ανακύκλωσης.

Το επόμενο στάδιο είναι η εναρμόνιση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ).

Οι διαμαρτυρίες για το Τρίλοφο συνεχίζονται ...

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να δικαιώνουν σε πρώτη φάση  τον αγώνα των κατοίκων της Δυτικής Φθιώτιδας για να μην εγκατασταθεί εργοστάσιο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή του Τριλόφου και συγκεκριμένα στη θέση ‘’Μαγδάρα ‘’.  Τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις των κατοίκων της Δυτικής Φθιώτιδας  μετά και τη Λαϊκή Συνέλευση στη  Γραμμένη,στηρίζει με ανακοίνωσή της  η Τ.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ .

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή του ΚΚΕ  ‘‘η τοποθεσία Μαγδάρα Τριλόφου, όπου σχεδιάστηκε από τον ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας να κατασκευαστεί ΧΥΤΑ, είναι ο ορισμός της ακαταλληλότητας για κάτι τέτοιο. Η μελέτη κατασκευής έχει ελλείψεις και εύκολα μπορεί να αμφισβητηθεί από κάθε άποψη. Ωστόσο οι αποφάσεις  των δικαστηρίων απορρίπτουν τις δικαστικές προσφυγές κατοίκων και φορέων ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο συγκεκριμένο χώρο.

Η μετατροπή του Περιφερειακού και των τοπικών ΦοΔΣΑ  σε Ανώνυμες Εταιρείες -ανεξέλεγκτες από τα Δημοτικά Συμβούλια- οδηγεί στην παράδοση των απορριμμάτων σε ιδιώτες και στην επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών με ασήκωτα ανταποδοτικά τέλη.

Ενώ ο  Περιφερειάρχης δηλώνει για το νέο σχεδιασμό ΠΕΣΔΑ ότι μέσα στη δεκαετία πρέπει να είναι έτοιμη και η διαδικασία της καύσης η διαπίστωση  είναι σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ  ότι  ‘’μέχρι τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Μακρακώμης και σημαντικός αριθμός πρώην και νυν δημοτικών συμβούλων αγνοούσαν τη σοβαρότητα του θέματος και τις προεκτάσεις του. Γεγονός που δείχνει ότι οι δημοτικές αρχές δεν ενημέρωσαν και δεν κινητοποίησαν το λαό της περιοχής, αλλά αρκέστηκαν στον «χαρτοπόλεμο» της γραφειοκρατίας’’.

Η Τ.Ε. καλεί την Επιτροπή Αγώνα κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ στη Μαγδάρα να κλιμακώσει την αγωνιστική της πορεία για την αύξηση πίεσης ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ. Αλλά και για πολιτική λύση στη συνέχεια. Καλεί τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν ανυποχώρητα και να ακυρώσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα που πάει να συντελεστεί στον τόπο τους.  

Προσαρμοσμένη αναζήτηση