ΤΕΕ: Επιστολή στον Λαφαζάνη για αλλαγές στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 16:42 ΤΕΕ: Επιστολή στον Λαφαζάνη για αλλαγές στο  «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμήματος Ανατολικής Στερεάς κ. Θανάσης Λυκόπουλος, μετά από ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, καταθέτοντας τις προτάσεις του Τμήματος για την αναμόρφωση και δημιουργία του νέου οδηγού λειτουργίας του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και συγκεκριμένα:

  • Η υλοποίηση του προγράμματος να πραγματοποιείται μέσα από ανεξάρτητο φορέα ή διαδικτυακή πύλη.
  • Να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα αν επιθυμούν δανειοδότηση.
  • Η θεσμοθέτηση κλιμακούμενων συντελεστών ανάλογα με το εισόδημα, και η παραμετροποίηση με βάση την επιφάνεια της κατοικίας και των επιφανειών επεμβάσεων.
  • Η ύπαρξη μέριμνας  για τη στατική αξιολόγηση των υπό αναβάθμιση κτιρίων.
  • Η κατά προτεραιότητα προώθηση των υφιστάμενων αιτήσεων, έστω και με τους νέους όρους του προγράμματος.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της επιστολής.

κ. Υπουργέ,

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο βρήκε αρκετά μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία, κυρίως λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας αλλά και λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενεργειακού κόστους μιας κατοικίας.

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόθεση του Υπουργείου, το πρόγραμμα πολύ σύντομα να συνεχιστεί χρησιμοποιώντας κοινοτικούς πόρους, παράλληλα με την αναμόρφωση και δημιουργία νέου οδηγού του προγράμματος.

Από την προηγούμενη εμπειρία μας για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, έχουμε να σας καταθέσουμε τις ακόλουθες προτάσεις, ώστε το πρόγραμμα να γίνει πιο δίκαιο και προσιτό στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα:

1. Οι όλες διαδικασίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα από έναν ανεξάρτητο φορέα (ΚΕΠ, Περιφέρεια κ.λ.π) ή μέσα από μία διαδικτυακή πύλη και όχι από τα τραπεζικά ιδρύματα. Την προηγούμενη προγραμματική περίοδο παρατηρήθηκαν φαινόμενα χρησιμοποίησης «τραπεζικών» κριτηρίων για την προώθηση ή μη μίας αίτησης καθώς και φαινόμενα καθοδήγησης σε συγκεκριμένους, πιθανότατα και συνεργαζόμενους,  προμηθευτές, μηχανικούς και τεχνίτες.

2. Το πρόγραμμα θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν,  ακόμη και όταν δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν δανειοδότηση, αλλά μπορούν να καλύψουν με ίδια κεφάλαια το ποσοστό συμμετοχής τους.

3. Ο οριζόντιος τρόπος καθορισμού του ποσοστού επιδότησης δημιούργησε αρκετές αδικίες και στρεβλώσεις. Είναι πιο ευέλικτη η ύπαρξη περισσοτέρων κατηγοριών, με κλιμακούμενο συντελεστή, ώστε σταδιακά η αύξηση του εισοδήματος να μειώνει και αντίστοιχα το ποσοστό επιδότησης.

4. Η κατ’ αποκοπή αντιμετώπιση του συνόλου των κατοικιών, ανεξαρτήτως επιφάνειας, στο μέγιστο συνολικό προϋπολογισμό ιδιαίτερα σε ορισμένες επιμέρους εργασίες, δημιούργησε ευνοημένους και αδικημένους επιδοτούμενους. Οπότε, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει η ανάλογη παραμετροποίηση με βάση την επιφάνεια της κατοικίας και τις επιφάνειες επεμβάσεων.

5. Η ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για όλους τους πολίτες, η στατική επάρκεια του κτιρίου όμως, διαδραματίζει εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, ρόλο, δεδομένης της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο. Είναι αναγκαίο λοιπόν να υπάρχει παράλληλα και μέριμνα για τη στατική αξιολόγηση των υπό αναβάθμιση κτιρίων, κυρίως όσων έχουν σχεδιαστεί πριν το 1985, ώστε να είμαστε σε θέση να μιλάμε για ενεργειακά και ασφαλή κτίρια.

6. Είναι, τέλος, ανάγκη η κατά προτεραιότητα προώθηση των υφιστάμενων αιτήσεων, έστω με τους όρους του νέου προγράμματος, ώστε να απεγκλωβιστούν όσοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε αναμονή.

Είμαστε πεπεισμένοι πως η υιοθέτηση των προτάσεων αυτών στο νέο οδηγό του προγράμματος, θα διορθώσει τις διάφορες στρεβλώσεις και αδικίες, που υπήρξαν στο παρελθόν, θα λειτουργήσει λυτρωτικά για πολλούς συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας της κατοικίας τους και θα αποφέρει υψηλά και άμεσα ποσοστά απορρόφησης των πόρων του προγράμματος.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία.

Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Λυκόπουλος
Προσαρμοσμένη αναζήτηση