1ο ΕΚ Λαμίας: «Επιδιώκοντας ένα ψηφιακό μαθητοκεντρικό σχολείο»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 11:53 1ο ΕΚ Λαμίας: «Επιδιώκοντας ένα ψηφιακό μαθητοκεντρικό σχολείο»

Αποτελέσματα 3ης κινητικότητας του σχεδίου Erasmus+…

Το 1ο ΕΚ Λαμίας πραγματοποίησε με επιτυχία τη 3η κινητικότητα του σχεδίου Erasmus+ KA1 με τίτλο «Επιδιώκοντας ένα ψηφιακό μαθητοκεντρικό σχολείο» με τη συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών του σχολείου στην Πράγα την περίοδο 11-15 Νοεμβρίου 2019, για την παρακολούθηση σεμιναρίου με τίτλο «Going Digital in an Innovative Classroom». Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί από Δανία, Ρουμανία, Ιταλία και Πολωνία.

Αναλυτική περιγραφή του προγράμματος και των στόχων του ΕΔΩ.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν σε δομημένα σεμινάρια επιμόρφωσης με αντικείμενο τρόπους και τεχνικές που δημιουργούν κίνητρα ενεργητικής συμμετοχής των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και αυξάνουν την ελκυστικότητα και την καινοτομία των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Χρησιμοποιήθηκαν δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία για τη δημιουργία ψηφιακών δραστηριοτήτων μέσω κινητών συσκευών και ομαδοσυνεργατικές πρακτικές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μέσω παιχνιδοποίησης των δραστηριοτήτων. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, τις νέες τάσεις στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα καθώς και για σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες και προσεγγίσεις.

Στα πλαίσια της βιωματικής εμπειρίας του κοινωνικού και εκπαιδευτικού γίγνεσθαι, επισκέφθηκαν ένα τεχνικό σχολείο στην Πράγα και παρακολούθησαν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του σχολείου. Συμμετείχαν σε ένα πραγματικό μάθημα ως παρατηρητές και είχαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις με στελέχη, εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου.

Στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εμπειρίας, είχαν ενδιαφέρουσες ανταλλαγές απόψεων με τους εισηγητές του σεμιναρίου και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του προγράμματος. Επισκεφθήκαν αξιοθέατα της πόλης και ενημερώθηκαν για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της Πράγας και της Τσεχίας, καθώς και τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Οι νέες εκπαιδευτικές τεχνικές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σε μια σειρά πιλοτικών μαθημάτων του σχολείου, με στόχο την ενίσχυση των μαθησιακών κινήτρων των μαθητών, την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η συνολική εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, έδωσε μια ευρωπαϊκή θεώρηση στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και στο σχολείο γενικότερα καθώς και ενδιαφέροντα εναύσματα για βελτίωση της καθημερινής εκπαιδευτικής πρακτικής.

Μια συνοπτική παρουσίαση της κινητικότητας είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://spark.adobe.com/video/doYFCdKekoSCx και περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στον δικτυακό τόπο του σχολείου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση