Μαθήτρια Λυκείου στο Νοσοκομείο από κρίση πανικού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 09:23 Μαθήτρια Λυκείου στο Νοσοκομείο από κρίση πανικού

Συνέβη μετά από διαγώνισμα κατά τη διάρκεια του μαθήματος…

Το άγχος και το στρες από την εντατική προσπάθεια, προκάλεσαν κρίση πανικού σε μια 16χρονη μαθήτρια Λυκείου του Βόλου. Η μαθήτρια, που είναι αριστούχος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και είναι καλά στην υγεία της.

Η 16χρονη, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, έλαβε μέρος στο διαγώνισμα Φυσικής χθες το πρωί. Όταν ολοκληρώθηκε η εξέταση, τίποτα δεν προμήνυε, τι θα επακολουθούσε. Έκανε διάλειμμα και επέστρεψε στο μάθημα των Μαθηματικών. Ξαφνικά, στη διάρκεια του μαθήματος άρχισε να μην αισθάνεται καλά και να δείχνει πανικοβλημένη. Το μάθημα διακόπηκε και προς βοήθεια της μαθήτριας έσπευσε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, που προσπάθησε να την ηρεμήσει. Παράλληλα ειδοποιήθηκε και το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρο του οποίου έσπευσε στο Λύκειο, παρέλαβε τη μαθήτρια και συνοδεία καθηγητή μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο. Εκεί οι γιατροί την ηρέμησαν, ενώ κλήθηκαν και οι γονείς της, με τον πατέρα της να σπεύδει στο Νοσοκομείο, καθώς είχε ειδοποιηθεί από το σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 16χρονη είναι ευαίσθητη κοπέλα, ενώ είχε υποστεί και στο παρελθόν κρίση πανικού, όχι όμως σε τόσο έντονο βαθμό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο έντονου φόβου, που πυροδοτεί έντονες σωματικές αντιδράσεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν απειλεί το άτομο κάποιος σοβαρός κίνδυνος. Τα άτομα που έχουν βιώσει την κρίση πανικού, την περιγράφουν ως μια αίσθηση πλήρους απώλειας ελέγχου.
Η κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί μόνο μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, συνήθως λόγω κάποιου στρεσογόνου γεγονότος. Εάν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές, προκαλώντας στο άτομο φόβο και ανησυχίες, πότε θα έρθει η επόμενη, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού και όχι για μεμονωμένη κρίση πανικού. Οι κρίσεις πανικού δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή, όμως προκαλούν έντονο φόβο και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Η κρίση πανικού συνήθως ξεκινά ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, για παράδειγμα κατά την οδήγηση ή στον ύπνο.
Ο τρόπος που εκδηλώνεται ποικίλλει από άτομο σε άτομο, συνήθως όμως τα συμπτώματα κορυφώνονται εντός μερικών λεπτών. Όταν υποχωρεί η κρίση, το άτομο νιώθει εξαντλημένο.
Μερικά από τα βασικότερα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι τα εξής: Αίσθημα επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου, φόβος για την απώλεια ελέγχου ή τον θάνατο, ταχυπαλμία, δυνατοί καρδιακοί παλμοί, εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, γρήγορες ανάσες (υπεραερισμός), ρίγη, εξάψεις, ναυτία, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, ζαλάδα και τάσεις λιποθυμίας, κόμπος στο λαιμό και δυσκολία κατάποσης. Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες είναι ο έντονος φόβος ότι θα εκδηλωθεί σύντομα μία ακόμη κρίση πανικού. Δεν αποκλείεται το άτομο να αποφεύγει καταστάσεις που έχει συνδυάσει με μια κρίση πανικού.

Πηγή: e-thessalia.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση