Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η λαμπρή γιορτή του Αγίου Νικολάου σε Λαμία και Σπερχειάδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 11:22 Η λαμπρή γιορτή του Αγίου Νικολάου σε Λαμία και Σπερχειάδα

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών.

Με ιδιαίτερη Ιεροπρέπεια  και κατάνυξη εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας το διήμερο 5 & 6 Δεκεμβρίου,  η σεβάσμιος μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Αφ’ εσπέρας της Εορτής, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιστορικό και  Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας,  ο οποίος αποτελούσε και τον πρώτο Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό τον Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν: ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σάπιος, ο Προϊστάμενος του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Τσουκαλαδέλης, ο Εφημέριος του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Αγγέλης, πολλοί Ιερείς της Πόλεως και οι Διάκονοι.

Ο Ναός ήταν κατάμεστος από ευσεβείς πιστούς, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν ευλαβώς τον μεγάλο Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό και να λάβουν την ευχή του Ποιμενάρχου μας. Ανάμεσά τους, ο  Βουλευτής Φθιώτιδος  κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης και ο Δημάρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος  Καραΐσκος, συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους.

Μετά την ευλόγηση των άρτων , ο Προϊστάμενος του Ναού π. Χρυσόστομος, προσεφώνησε τον Ποιμενάρχη μας  και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας τον καλωσόρισε στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας, ευχόμενος μία υγιή, πολύκαρπη και Θεάρεστο Αρχιερατεία.

Οι παρευρισκόμενοι πιστοί αναφώνησαν μετά από προτροπή του π. Χρυσοστόμου,, το ΑΞΙΟΣ, επισφραγίζοντας τα λόγια και τα ειλικρινή συναισθήματα του π. Χρυσοστόμου.

Εις ανάμνησιν δε της πρώτης του Αρχιερατικής επισκέψεως στο Ναό εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλης της ενορίας, εδώρησε στον Σεβαμσιώτατο ένα επιγονάτιο, εις το οποίο απεικονίζεται η Ανάσταση του Χριστού.

 Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Χρυσόστομο για το όμορφο δώρο και στη συνέχεια ανέλυσε Θεολογικά το Απολυτίκιο της Εορτής αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου.

« Η μορφή του Αγίου Νικολάου είναι ένα πραγματικό παράδειγμα Ιεράρχου μέσα στην ζωή της Εκκλησίας μας. Ένας πνευματικός ηγέτης και άρχοντας ειρήνης και αγάπης.  

Η πραγματική πίστη, η πραγματική εγκράτεια, η πραγματική πραότητα και αγάπη, θα πρέπει να φανερώνεται στην αλήθεια των πραγμάτων. Μέσα δηλαδή στην πραγματικότητα των σχέσεων της  ζωής μας. Οι προκλήσεις κάθε εποχής, οι ανάγκες και οι δυσκολίες των συνανθρώπων μας είναι  η πρόκληση που έρχεται να φανερώσει αν πραγματικά υπάρχει η των πραγμάτων αλήθεια στο ήθος μας και στην ζωή μας. Μέσα λοιπόν από την εμπειρία των σχέσεών μας φανερώνεται η πραγματική αγάπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού, στο παρακείμενο Ενοριακό Κέντρο, παρετέθη πλούσιο εόρτιο κέρασμα σε όλους.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Μεγαλοπρεπή Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπερχειάδος , όπου προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία: ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδος – Γαρδικίου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Κυρίτσης, ο Προϊστάμενος του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Θεόκλητος Μπρούζης, οι Ιερείς της πόλεως και ο άγων τα ονομαστήριά του Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους παρισταμένους πιστούς και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως μας (89,4 Fm), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν απευθείας τις Ιερές Ακολουθίες, του Εσπερινού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, αναφερόμενος στην πατρική μορφή του Αγίου Νικολάου. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

« Ο Άγιος Νικόλαος είναι πατέρας των πονεμένων, των αδικουμένων. Προστάτης των ναυτικών αλλά και όλων αυτών που πλέουν στη θύελλα της ζωής και ταλαιπωρούνται από τις δυσκολίες της ζωής.

Ήταν πρωταγωνιστής στη διαφύλαξη των Δογμάτων της πίστεως μας κατά την Α΄  Οικουμενική Σύνοδο και συνέβαλε  στην καθιέρωση της Θρησκευτικής ανεξαρτησίας. Νωρίτερα είχε φυλακιστεί γιατί προστάτεψε αυτούς που αδικούντα. Η αρετή έχει πάντα το τίμημά της. Η προσφορά έχει μέσα της θυσία. Έχει δάκρυα, ιδρώτα και αίμα. Ο Άγιος Νικόλαος μπορεί να αποτελέσει για εμάς φάρο ελπίδος και παρηγοριάς.

Παρακαλώ να τρέχετε στον Άγιο, να ακουμπάτε την καρδιά σας. Οι Άγιοι μας ακούν πριν καν τους μιλήσουμε. Όταν νιώθουμε στεναχώρια και θλίψη  να τρέχουμε στον Άγιο Νικόλαο και να τον παρακαλούμε να μας δώσει ηρεμία και πραότητα, διότι αυτός είναι πραγματική εικόνα πραότητος.  

Τι και αν έχουμε εξωτερική ομορφιά; αν η ψυχή μας δεν έχει ηρεμία δεν έχουμε τίποτα..

Το αίτημα της καρδιάς μας αδελφοί μου αυτό πρέπει να είναι προς τον Άγιο:  Να δώσει ηρεμία στην θάλασσα της καρδιάς μας και  γαλήνη και η ισορροπία στην ψυχή μας. Αμήν. Χρόνια πολλά σε όλους».

Προ της απολύσεως, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Θεόκλητος προεφώνησε τον Ποιμενάρχη μας καλωσορίζοντας τον στην όμορφη πόλη της Σπερχειάδος, ευχαριστώντας τον θερμά, εκ μέρους όλων,  για την αγιαστική παρουσία του στην Πανήγυρη του Ναού.   Ο π. Θεόκλητος με όμορφα λόγια ξεδίπλωσε    τα συναισθήματα που κατακλύζουν την καρδιά του για την πατρική παρουσία του Σεβαμσιωτάτου στο Ναό, εκφράζοντας παράλληλα την χαρά και τις ευχές όλων των κατοίκων, ευχές  για μία ευλογημένη, καλλίκαπρη και ειρηνική Αρχιερατεία στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Εις ανάμνησιν δε της επισκέψεως του, του εδώρισε μία  εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας         , με την ευχή: « Η όμορφη εικόνα του προσώπου της Παναγίας να σας δείχνει πάντοτε τον δρόμο της διακονίας Σας και της σωτηρίας του Ποιμνίου Σας».

 Ο Σεβασμιώτατος με εμφανή την συγκίνηση  αντιφώνησε  τον λόγο του π. Θεοκλήτου λέγοντας: «Η Ιερά αυτή εικόνα θα μου υπενθυμίζει το πρόσωπο της Παναγίας, ως Πλατυτέρα του κόσμου και πρότυπο όλων. Η Θεοτόκος μας προβάλλει την αγάπη, την αφοσίωση, τη θυσία. Σε μια εποχή που μοιάζει νεφελώδης οι Άγιοι είναι πυρσοί αναμμένοι και μας δείχνουν τον δρόμο. Εξαρτάται από εμάς,  τις δύσκολες εποχές να τις αξιοποιήσουμε σε ευκαιρία. Ο Λόγος και η πρόταση της Εκκλησίας όταν προσφέρεται με ειλικρίνεια μπορεί να αποτελέσει απάντηση στο αδιέξοδο του κόσμου».

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προσεφέρθη πλούσια δοχή σε όλους.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  μεταξύ των πολλών πιστών παρέστησαν: Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης,  ο Δήμαρχος  Μακρακώμης – Σπερχειάδος,  Ιατρός κ. Γεώργιος Χατζής, συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Θεματικός Αντιιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Σπερχειάδος κ. Νικόλαος Τζιβελέκας.

            Ο Ποιμενάρχης μας ακολούθως πραγματοποίησε Πατρική επίσκεψη Αγάπης στο Ίδρυμα της Μητροπόλεως μας «Μέριμνα Γήρατος Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα Σπερχειάδος», όπου τον υπεδέχθη με υική αγάπη και σεβασμό ο Διευθυντής του Γηροκομείου κ. Αθανάσιος Καραμέρης και όλο το προσωπικό.

            Οι Γέροντες και οι Γερόντισσες καλωσόρισαν με ενθουσιασμό τον Σεβασμιώτατο και με κάθε τρόπο του εδήλωναν την χαρά τους για την επίσκεψη του στο Ίδρυμα, ενώ συνεχώς του ευχόταν το ΑΞΙΟΣ!

            Ο Ποιμενάρχης μας με πολύ αγάπη και στοργή χαιρέτισε κάθε έναν και κάθε μία ξεχωριστά ευχόμενος πατρικώς καλά Χριστούγεννα. Για αρκετή ώρα έμεινε συντροφιά με τους Γέροντες και τις Γερόντισσες, όπου είχαν μία ευχάριστη επικοινωνία.    

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη και Κληρικούς και Λαϊκούς συνεργάτες του, μετέβη στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, στα Ιερά χώματα της οποίας, αναπαύεται ο μακαριστός Προκάτοχός του Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος, προκειμένου να τελέσει Αρχιερατικό τρισάγιο.

Ο Σεβασμιώτατος άρτι αφιχθείς στη Μονή, πληροφορήθηκε από την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Ιωάννα την Ιατρό, την κοίμηση του κατά σάρκα πατρός της, αειμνήστου Ανδρέου Χριστοφόρου, ο οποίος μόλις εκείνη τη στιγμή εκοιμήθη, πλήρης ημερών.

Ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στη Γερόντισσα και στους οικείους της και αμέσως στο Καθολικό της Μονής, ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ασπάσθηκε ευλαβώς τον τάφο του μακαριστού Προκατόχου του κυρού Νικολάου και ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο, ευχόμενος για την ανάπαυση της ψυχής του.

Στην σύντομη προσλαλιά του, ωμίλησε με θερμά λόγια σεβασμού και αγάπης για την αγιασμένη προσωπικότητα του αοιδίμου Ιεράρχου, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι, «καθέ μέρα πλέον στην ζωή μου, αισθάνομαι  δίπλα μου την παρουσία και την ευχή του. Την μαρτυρούν τα σπουδαία έργα του αλλά και οι σπουδαίοι Κληρικοί της Μητροπόλεως, τα πνευματικά του παιδιά». Ευχήθηκε δε ο Πανάγαθος Κύριος, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου να χαρίζει την αιωνιότητα και την Ουράνιο Βασιλεία Του στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νικόλαο και εκείνος να μας ευλογεί και να στέλνει την πατρική του ευχή προς όλους.

Τέλος  εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος στην συνέχεια, παρετέθη νηστίσιμη, μοναστηριακή τράπεζα προς όλους τους παρευρισκομένους.

Φωτογραφίες: Imfth.gr & Δημήτριος Ανάγνου