Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερώτηση Οικονόμου για τα «κόκκινα οικόπεδα» της Μαλεσίνας και την παραχώρησή τους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 20:07 Ερώτηση Οικονόμου για τα «κόκκινα οικόπεδα» της Μαλεσίνας και την παραχώρησή τους

Ερώτηση για την παραχώρηση των «κόκκινων οικόπεδων» της Μαλεσίνας στους ιδιοκτήτες-δικαιούχους τους κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Πρόκειται ένα πρόβλημα που χρονίζει και αφορά τους περίπου 320 δικαιούχους των λεγόμενων «κόκκινων οικόπεδων» στην περιοχή της Μαλεσίνας οι οποίοι ενώ φορολογούνται και κατέχουν τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες για πολλές δεκαετίες δεν έχουν καμία επί της ουσίας κυριότητα πάνω στην περιουσία τους .

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Μαλεσίνα το 1894 παραχωρήθηκαν στους κατοίκους οικόπεδα με το υπ. αριθμ  29/7/1894 (ΦΕΚ 83 Τ.Β.’) βασιλικό διάταγμα. Με τη δημοσίευση του διατάγματος, το Δημόσιο παραχώρησε τα οικόπεδα στους δικαιούχους και εξέδωσε τα σχετικά παραχωρητήρια στους περισσότερους κατοίκους, όχι όμως σε όλους. Για όσους δεν εκδόθηκαν παραχωρητήρια τότε, η μη ύπαρξη τους παράμενε άγνωστή, αφού ποτέ δεν τους ζητήθηκαν. Από τότε μέχρι και σήμερα, έγιναν  διαδοχικές πωλήσεις και μεταβιβάσεις και καταβάλλονταν φυσικά πάντοτε οι απαιτούμενοι φόροι (κληρονομιάς, μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ κ.α.)

Τα προβλήματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά την κτηματογράφηση της περιοχής από το Εθνικό Κτηματολόγιο. Τότε οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες εμφανίστηκαν ως μη νόμιμοι κάτοχοι των κατοικιών και της περιουσίας τους, οι οποίες διεκδικούνταν από εκείνη τη στιγμή από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το 2003 έπειτα από την κατάθεση σχετικής τροπολογίας που είχε προηγηθεί  (Γεν αριθμό 1218 και ειδικό 115 στις 5/11/2002), αρκετοί δικαιούχοι κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα τους. Οι δικαιούχοι αυτοί 285 τον αριθμό είχαν προχωρήσει σε ενστάσεις- προσφυγές έναντι των αποφάσεων του Κτηματολογίου.

Το πρόβλημα όμως παραμένει για περίπου 320 ακόμη δικαιούχους που δεν υπέβαλαν ένσταση ή προσφυγή, οι οποίοι επί της ουσίας δεν έχουν καμία κυριότητα πάνω στην περιουσία για την οποία φορολογούνται και κατέχουν για πολλές δεκαετίες.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Οικονόμου ρωτάει τον υπουργό:

Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου το Δημόσιο, που εξαιτίας των στρεβλώσεων που παρουσιάστηκαν παραπάνω εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων οικοπέδων (γνωστών στην περιοχή και ως «κόκκινων οικοπέδων»), να προχωρήσει στην δωρεάν παραχώρηση τους στους πραγματικούς δικαιούχους, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν πρόκειται για καταπατητές δημόσιας έκτασης αλλά για πραγματικούς δικαιούχους;

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα , να προβεί σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση με αυτή που τακτοποίησε το θέμα για μέρος των δικαιούχων;