Σε απόγνωση οι Ακαδημαϊκοί υπότροφοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 13:01 Σε απόγνωση οι Ακαδημαϊκοί υπότροφοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Απλήρωτοι πάνω από ένα χρόνο και κανείς δεν τους λέει τι έχει συμβεί. Στον Εισαγγελέα η υπόθεσή τους…

Μια παθογένεια ετών, που μετά το κλείσιμο του ΤΕΙ Στερεάς, φαίνεται να μεγάλωσε περισσότερο, αφορά την πληρωμή των πρώην εκτάκτων επιστημονικών – εργαστηριακών συνεργατών του Ιδρύματος, που πλέον έχουν τον «τίτλο» του Ακαδημαϊκού υποτρόφου, αφού πλέον εργάζονται στο Πανεπιστήμιο που διαδέχτηκε το Τεχνολογικό Ίδρυμα.

Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες μεγάλων καθυστερήσεων των πληρωμών τους, που τα τελευταία χρόνια είχε παγιωθεί σε διάστημα 3-4 μηνών από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Τον τελευταίο χρόνο ύπαρξης όμως του ΤΕΙ Στερεάς και με αφορμή τις αλλαγές που επήλθαν, οι άνθρωποι αυτοί, που είναι υπεύθυνοι σε μεγάλο ποσοστό για την διεκπεραίωση των εξαμήνων, παρέμειναν απλήρωτοι, όπως απλήρωτοι είναι και φέτος ως «Πανεπιστημιακοί»!

Το χειρότερο βέβαια είναι, όπως υποστηρίζουν, ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση και ότι πρώην ΤΕΙ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΕΚΠΑ μεταθέτουν ο ένας το πρόβλημα στον άλλον. Η υπόθεση όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους, έφτασε πλέον στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και το θέμα φαίνεται να παίρνει τη νομική οδό…

Η καταγγελία:

«Είμαστε οι Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι του Τμήματος Νοσηλευτικής και Φυσικοθεραπείας του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και νυν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (40 περίπου εργαζόμενοι), οι οποίοι προσληφθήκαμε τον Νοέμβριο του 2018 με σύμβαση εργασίας 1 έτους για την διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.

Αιτία της επικοινωνίας μας αποτελεί το γεγονός ότι είμαστε απλήρωτοι για το διδακτικό μας έργο για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019!! Κάθε έτος η καταβολή των δεδουλευμένων ξεκινούσε με μία καθυστέρηση 3-4 μηνών μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και μετά συνεχιζόταν κάθε μήνα μέχρι και το καλοκαίρι, όπου γινόταν και η καταβολή του τελευταίου μήνα εργασίας μας. Ήδη ξεκινήσαμε οι Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι να διδάσκουμε με ετήσια σύμβαση για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, οι οποίοι είμαστε σχεδόν οι ίδιοι με το προηγούμενο, και συνεχίζουμε να είμαστε απλήρωτοι και για το τρέχον έτος!!!!

Είναι βέβαιο ότι είχε εγκριθεί το κονδύλι για την καταβολή των αμοιβών μας για το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια πληρωμή. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ούτε από το πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ούτε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου εντάχθηκε το ΤΕΙ Στερεάς ούτε ακόμη και από το ΕΚΠΑ, που είναι πλέον υπεύθυνο για την καταβολή των δεδουλευμένων μας. Βρισκόμαστε εν μέσω συνεχών εμπαιγμών, τόσο από το προσωπικό του ΕΚΠΑ όσο και του πρώην ΤΕΙ Στερεάς. Στο ΕΚΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν πληρωνόμαστε διότι υπάρχουν προβλήματα με τα δικαιολογητικά που είχαμε καταθέσει, αλλά μέχρι σήμερα δεν μας ζήτησαν κανένα έγγραφο συμπληρωματικά. Άλλη φορά υποστηρίζουν θα μας εξοφλήσουν με την αρχή του 2020 και στην επόμενη επικοινωνία, μας ενημερώνουν ότι υπάρχουν θέματα με τα δικαιολογητικά και θα αργήσει η αποπληρωμή. Η ίδια εικόνα και από το προσωπικό του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. ΚΑΜΙΑ ενημέρωση. Σε ερωτήσεις μας αναφορικά με τα έγγραφα, δίνουν αόριστες απαντήσεις, και συχνά υποπίπτουν σε αντιφάσεις όπου έχει διαπιστωθεί να ψεύδονται και ο ένας να αναιρεί τον άλλον!!!!

Για την επίλυση του θέματος απευθυνθήκαμε στον Εισαγγελέα Λαμίας, ο οποίος την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 κάλεσε την Επιθεώρηση Εργασίας και υπάλληλο του Τμήματος Μισθοδοσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τη Λαμία, για να αναζητηθούν οι ευθύνες της τεράστιας καθυστέρησης. Η διερεύνηση του θέματος μας είναι σε εξέλιξη. Σας γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ακαδημαϊκών υποτρόφων δεν έχει μόνιμη εργασία, και συνεπώς τα χρήματα από το διδακτικό τους έργο αυτό αποτελούν σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους ή και για κάποιους το μοναδικό τους εισόδημα!! Με αποτέλεσμα πολλοί συνάδερφοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιοπορισμού.

Ζητούμε να δημοσιοποιήσετε το θέμα μας, αφού βεβαίως πρώτα διερευνήσετε την αλήθεια των γραφομένων μας, και να βοηθήσετε στην ταχύτερη επίλυση του.

Με εκτίμηση,

Οι Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τμήμα Νοσηλευτικής και Φυσικοθεραπείας Λαμίας»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση