Ο Συμεών στην Ιερά Μονή Αγάθωνος (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 15:50 Ο Συμεών στην Ιερά Μονή Αγάθωνος (ΦΩΤΟ)

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών βρέθηκε χθες, το απόγευμα της Δευτέρας, στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας των μοναχών: «H παρουσία των μοναχών είναι παρηγοριά και λιμάνι όχι μόνο για τον κόσμο, αλλά παρηγοριά και για τον Eπίσκοπο».

Διαβάστε το δελτίο τύπου της Μητρόπολης Φθιώτιδας:

«Με την πρέπουσα τιμή και σύμφωνα με την Μοναστηριακή τάξη, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης και οι Πατέρες της Αδελφότητος, υποδέχτηκαν στο προπύλαια της Μονής με υική ευλάβεια το απόγευμα της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου τον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη μας κ. Συμεών.

Των κωδώνων κρουομένων χαρμοσύνως, την ευωδία του  θυμιάματος να αγκαλιάζει την ευλογημένη ατμόσφαιρα και ψαλλομένου του Άξιον Εστί, ο Ποιμενάρχης μας εισήλθε στο Καθολικό της Μονής, όπου προσεκύνησε ευλαβικά την Εικόνα της Παναγίας, τα Ιερά λείψανα του Οσίου Αγάθωνος του Κτίτορος της Μονής και το άφθαρτο και ευωδιάζον Ιερό σκήνωμα του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του Ελεήμονος Πνευματικού, του Ανθρώπου του Θεού, τον οποίο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος χαρακτήρισε ως: "Σημείον του Ουρανού", του συγχρόνου Αγίου με αφθαρσία Λειψάνου, του Αγίου της Φθιώτιδος και ολοκλήρου του Ορθοδόξου πληρώματος, όπου γης,  ο οποίος προστρέχει εκπληρών τα αιτήματα κάθε πιστού και όπως και στην αγιασμένη ζωή του έτσι και μετά την κοίμησή του, αγκαλιάζει στοργικά κάθε αναγκεμένη και πονεμένη ψυχή.

Ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό επί τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του εν Αιγίνη, του Αγίου της Συγγνώμης και της Συγχωρητικότητος, όπως τον χαρακτήρισε, σ' ένα κλίμα πραγματικής κατανύξεως και ευλογίας.

Στην Ιερά Ακολουθία, η οποία μετεδόθη από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm), έψαλλε ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ, συνοδεία και άλλων Ιεροψαλτών.

Προ της απολύσεως ο άγιος Καθηγούμενος προσεφώνησε με καρδιακά αισθήματα και λόγια αγάπης τον Σεβασμιώτατο καλωσορίζοντάς τον στο Ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας του Αγάθωνος.

Ο Γέροντας Γερμανός χαρακτηριστικά ανέφερε:

"Σεβασμιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα!

Σας καλωσορίζουμε στο μοναστήρι μας και Σας ευχόμεθα η Παναγία μας να Σας χαρίζει μακροημέρευσιν επ' αγαθώ της Εκκλησίας μας.

Σας ευχαριστούμε που ήλθατε σήμερα στην ιστορική Μονή της Παναγίας του Αγάθωνα, και επισφραγίζετε με την παρουσία Σας, την πρώτη, μετά την εκλογή Σας, ως Μητροπολίτης Φθιώτιδος, επίσκεψη πατρικής σχέσεως του Ποιμένα μετά των πνευματικών τέκνων Σας.

Σας υποδεχόμεθα ως Ποιμενάρχη μας, ως Γέροντά μας, ως φιλόστοργο Πατέρα μας και Αντιλήπτορα.

Σας υποδεχόμεθα ως έναν ξεχωριστόν και σοφόν Ιεράρχην, που θα ποιμάνη την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, ευδοκίμως και αγλαοφανώς.

Χαιρόμεθα, διότι στο πρόσωπό Σας αντικρίζουμε τη χαρά και την αισιοδοξία και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε γαλήνη και ηρεμία.

Το πρόσωπό Σας εκπέμπει καλοσύνη και αγάπη, χαρίσματα δυσεύρετα και σπάνια στη σημερινή εποχή μας, αλλά και απαραίτητα για να συμβιώνουν και να συνεννοούνται οι άνθρωποι.

Σας υποδεχόμεθα στο ιστορικό μοναστήρι του Αγάθωνα, που στην μακραίωνη ιστορία του έχει πορευτεί με γνώμονα τον συνάνθρωπο. Έχει χαρακτηρισθεί ως το φιλάνθρωπο μοναστήρι, αφού πρωταρχικός στόχος και σκοπός όλων των πατέρων του, ήταν και είναι ο άνθρωπος.

Αυτό, άλλωστε, έγινε εμφανές και εύηχον με την φανέρωση του αφθάρτου σκηνώματος του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος.

Το μοναστήρι μας καυχάται και αγαλλιάται εν Κυρίω, μετά πάντων των αδελφών χριστιανών της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, της ελλάδος απάσης και όλης της χριστιανικής οικουμένης.

Ο μακαριστός προκάτοχός Σας, Κυρός Νικόλαος, αλλά και ο μακαριστός Γέροντάς μας π. Δαμασκηνός, ομολήγησαν τον όσιον Γέροντα Βησσαρίωνα, παντού και πάντοτε, χωρίς φόβο, με σθένος και παρησία, και σίγουρα, τώρα, βρίσκονται μαζί με τον όσιο Γέροντα, στην αγκαλιά του Θεού μας.

Η προσωπικότητά Σας, Σεβασμιώτατε Δέσποτα, η καταγωγή Σας, η μόρφωσή Σας και η ευγένεια της ψυχής Σας, μας κάνουν να υποκλινόμεθα ενώπιόν Σας και να νοιώθουμε τυχεροί, ασφαλείς και δυνατοί, για να πορευθούμε μαζί Σας, μέσα στη κιβωτό της Μητροπόλεώς Σας, αφού Κυβερνήτης της κιβωτού αυτής, είσθε εσείς, Σεβασμιώτατε.

Η Παναγία Μητέρα μας, ο Όσιος Αγάθωνας, και ο όσιος Γέροντας Βησσαρίωνας, να σας χαρίζουν υγείαν και έτη πολλά, καρποφόρα και ευώδιμα. Να έχουμε την ευχή Σας!

Εις ανάμνησιν της επισκέψεώς Σας στο μοναστήρι μας, η Αδελφότητα της Μονής μας, ανέθεσε στην ταπεινότητά μου, να σας προσφέρει το μικρό αυτό ιερόν Επιγονάτιον, ως ελάχιστη τιμή της πίστης και της ευγνωμοσύνης στο πρόσωπό Σας, στο πρόσωπο του Αξίου Αγωνιστή Επίσης, καταθέτω στην Σεβασμιώτητά Σας, ένα μικρό απότμημα του ιερού λειψάνου του Οσίου Αγάθωνος, του Κτίτορος, προστάτου και πρεσβευτού ακοιμήτου της Μονής μας, που είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός  της Μονής μας, ως ένδειξη τιμής, αλλά και αναγνωρίσεως του Ποιμένος της μάνδρας αυτής και των πατέρων της. Ευχόμεθα, ο όσιος Αγάθων, να σας συμπαρίσταται και να πρεσβεύει υπέρ ημών εις τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.

Δεχθείτε, σας παρακαλώ, την έκφραση, τον απεριόριστο σεβασμό και την υιική αγάπη μας.  Σας ευχαριστούμε!"

Ακολούθως ο αδελφός της Ιεράς Μονής, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λευρεωτικής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικηφόρος  Κυπριανός με την άδεια και ευλογία του Καθηγουμένου, προσεφώνησε και καλωσόρισε τον Ποιμενάρχη μας στη Μονή, ευχόμενος έτη πολλά, υγιή και καλλίκαρπα και ευγενώς του προσέφερε ένα ξυλόγλυπτο Αρχιερατικό μπαστούνι συνοδευόμενο από τν ευχή, να τον στηρίζει στις Ποιμαντικές τους επισκέψεις στα ορεινά και δύσβατα χωριά της Μητροπόλεώς του.

Ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση αντιφώνησε τον Λόγο του αγίου Καθηγουμένου και εξέφρασε την χαρά του  που βρέθηκε στον αγιασμένο τόπο του μοναστηριού που τον έχουν πατήσει πόδες ανθρώπων ευλογημένων που αγάπησαν τον Θεό και τον άνθρωπο σημειώνοντας χαρακτηριστικά:   

"Νιώθω δέος και ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα σ' αυτό το αγιασμένο Μοναστήρι που έζησαν  Πατέρες, οι οποίοι με τον ιδρώτα τους τον ασκητικό έδωσαν το είναι τους για την αγάπη του Χριστού και για την σωτηρία του κόσμου. Νιώθω έντονη την παρουσία των αγιασμένων προσωπικοτήτων, άλλων γνωστών και άλλων αγνώστων γιατί δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας αποκαλύψει ο Θεός,  όπως το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Γέροντος Βησσαρίωνος. Τα πάντα σε ένα μοναστήρι μιλούν. Όχι μόνο τα ιερά λείψανα αλλά και το κάθε πετραδάκι γιατί τέθηκε για την αγάπη του Χριστού και των πονεμένων ανθρώπων. Σε έναν κόσμο ταραχής και συγχύσεως όπου οι νέοι θέτουν ερωτήματα για τον ίδιο τους τον εαυτό, εμείς οι ποιμένες έχουμε ευθύνη να δώσουμε απαντήσεις. Πραγματικά η παρουσία των μοναχών είναι παρηγοριά και λιμάνι όχι μόνο για τον κόσμο αλλά παρηγοριά και για τον επίσκοπο. Για μένα αποτελεί το μυστικό μου στήριγμα, η παρουσία εναρέτων αγαθών, τίμιων μοναχών όπως η αδελφότητα αυτής της Μονής, εις  την οποία δηλώνω την αγάπη και την εκτίμησή μου. Είναι για εμένα δύναμη έμπνευσης και οδηγός στην πορεία και διακονία μου,  την οποία μου ανέθεσε ο Θεός. Εκ μέρους της τοπικής και εκκλησιαστικής συνείδησης θέλω να πω ευχαριστώ στην ιστορική μονή Αγάθωνος για αυτό που είναι για την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Ελλάδος."

Κλείνοντας το κήρυγμά του επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ευεργετηθεί από το μοναστήρι αυτό με διαφόρους τρόπους. Όλοι όσοι επιθυμούν βρίσκουν παρηγοριά και ελπίδα. Να ξέρετε ότι η σχέση μου με τη μονή θα είναι σχέση διακονίας. Θα βοηθήσω το μοναστήρι με όποιο τρόπο μπορώ και η παρουσία μου θα είναι διακονία πατρική, αγάπης και προσφοράς. Ακολούθως ευχαρίστησε τον π. Γερμανό για τα δώρα και ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο π. Γερμανός ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο στο Κειμηλιαρχείο της Μονής, εις το οποίο φυλάσσονται ως ανεκτίμητοί θησαυροί πολλά Ιερά κειμήλια, στο χειμερινό Αρχονταρίκι με το περίφημο κεντρικό τζάκι και  στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου φυλάσσεται απότμημα της Κάρας του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού, Προστάτου των Καρκινοπαθών. 

Τέλος προς τιμήν του Ποιμενάρχου μας, η Αδελφότητα της Μονής παρέθεσε δείπνο στην Τραπεζαρία, προς όλους.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση