Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 21:04 Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Μείωση έως 39% από το ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης που ισοδυναμεί με την ετήσια ενεργειακή κατανάλωση 650 ελληνικών κατοικιών…

Στην έγκριση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ενεργειακών Παρεμβάσεων για το ΓΝ Λαμίας, προχώρησε η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που υπογράφει ο Διοικητής Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης, η Διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει στο ενεργειακό νοικοκύρεμα του κτιρίου εξοικονομώντας σημαντική ενέργεια, ενώ σύντομα θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ελάχιστα νοσοκομεία της Ελλάδας και ίσως και της Ευρώπης, στα οποία θα λειτουργεί σύστημα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής ενέργειας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με καύσιμο φυσικό αέριο, συνδυαστικά με σύστημα παραγωγής ψυκτικής ενέργειας από τον ήλιο.

Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό δελτίο τύπου σχετικά με την ενεργειακή μελέτη που προχωρά, την οποία μπορείτε να τη δείτε περιληπτικά στη συνέχεια αποτυπωμένη σε εικόνες:

«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση  να σας ενημερώσουμε ότι, το νοσοκομείο μας από τις αρχές του καλοκαιριού -  μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας  - ανέλαβε την πρωτοβουλία εκπόνησης μελέτης Ενεργειακής Αναβάθμισης για το νοσοκομείο, συνεπεία της οποίας (με απόφαση επικύρωσης στο ΔΣ – Συνεδρίαση 35η /05-12-19) ήταν να εγκρίνουμε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ενεργειακών παρεμβάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Μετά την απόφαση του Δ.Σ, θα ακολουθήσει η ένταξη του συγκεκριμένου σχεδίου, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 ΕΣΠΑ  (Πρόκληση 10.4c.15.1-2) διασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε ποσοστό 100%.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ενεργειακών Παρεμβάσεων, το νοσοκομείο θα ακολουθήσει, πριν και πάνω απ’ όλα, τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές, οι οποίες επιτάσσουν την πρότερη λήψη μέτρων «ενεργειακού νοικοκυρέματος» όπως, η αντικατάσταση ενεργειακού εξοπλισμού (λέβητες, ψύκτες, πύργοι ψύξης, αντλίες), με νέο εξοπλισμό καλύτερης ενεργειακής απόδοσης  ενώ ταυτόχρονα,  μέσω της εγκατάστασης αυτοματισμών θα ελέγξει και θα περιορίσει συμπεριφορές προσωπικού και νοσηλευόμενων οι οποίες οδηγούν σε ενεργειακές σπατάλες.

Τονίζουμε δε ότι, «το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ελάχιστα νοσοκομεία της Ελλάδας και ίσως και της Ευρώπης, στα οποία θα λειτουργεί σύστημα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής ενέργειας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με καύσιμο φυσικό αέριο, συνδυαστικά με σύστημα παραγωγής ψυκτικής ενέργειας από τον ήλιο. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από την μονάδα ΣΗΘΥΑ, θα καταναλώνεται από το ίδιο το νοσοκομείο, μηδενίζοντας την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ. Από τον κινητήρα της μηχανής και από τα καυσαέρια της μονάδας, θα παράγεται θερμική ενέργεια, η οποία θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη μέρους των αναγκών του νοσοκομείου σε θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι σε ψύκτη απορρόφησης. Παράλληλα η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κενού, θα χρησιμοποιεί την ενέργεια του ήλιου για να καλύψει τις υπολειπόμενες ανάγκες σε ψύξη του νοσοκομείου. Η υλοποίηση του σχεδίου παρεμβάσεων, θα επιφέρει μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 375.000 € το έτος, επιτρέποντας τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς του πολίτες».

Σύμφωνα και με τον Προϊστάμενο Υποδιεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Λαμίας, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ. Τσελίκας Άρης, ανέλυσε στον Διοικητή και τα μέλη του Δ.Σ. ότι μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων το νοσοκομείο θα πετύχει εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό 39%.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος εξήγησε ότι, η συγκεκριμένη μείωση αντιστοιχεί στην ενεργειακή κατανάλωση 650 ελληνικών κατοικιών κάθε έτος.

Τέλος σημειώνουμε ότι,  τον έλεγχο και την εποπτεία της ενεργειακής συμπεριφοράς του νοσοκομείου, θα «αναλάβει» ειδικό λογισμικό, το οποίο θα λαμβάνει δεδομένα από ενεργειακούς μετρητές που θα τοποθετηθούν, συμπληρώνοντας και αναβαθμίζοντας το υφιστάμενο Building Management System σε Building Energy Management System.

Το σχέδιο των παρεμβάσεων είναι το αποτέλεσμα ενεργειακού ελέγχου  και μελέτης που διενεργήθηκε, από την εταιρία Ενεργειακές Τεχνολογίες, η οποία αποτελεί τον Ενεργειακό  Σύμβουλο του νοσοκομείου. Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των  4.883.000€, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση