Στα Καμένα Βούρλα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 15:32 Στα Καμένα Βούρλα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας

«Σεπτέ Αρχιθύτα της κατά Φθιώτιδα Εκκλησίας κ.κ. Συμεών,

‘’Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου’’.

Ο Ευλαβής λαός της πόλεως των Καμένων Βούρλων μετ’ αισθημάτων σεβασμού και πλείστης χαράς και αγαλλιάσεως, υποδέχεται σήμερον και ενθρονίζει τον Επίσκοπό του εις το κέντρον της καρδιάς του,  επί τη ευκαιρία της ευλογητής παρουσίας της Υμετέρας προσκυνητής ημίν Σεβασμιώτητος,  δια πρώτην φοράν από της Εκλογής και Ενθρονίσεως του, ενταύθα».

Με αυτά τα υψηλά λόγια, τα οποία εκπήγασαν από το περίσσευμα της αγαπώσης καρδίας του, ο πολιός σεβάσμιος και δεινός χειριστής του λόγου, Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Κολοκυθάς, υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών στην πόλη των Καμένων Βούρλων, την Κυριακή (Προ της Χριστού Γεννήσεως) 22 Δεκεμβρίου, ε.ε.

Ο Μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός, ήταν κατάμεστος από ευσεβείς πιστούς της πόλεως, και πολλά μικρά παιδιά,  τα οποία μέσα από την παιδική τους καρδιά αναφώνησαν με τους μεγαλυτέρους πιστούς  και με έκδηλα τα αισθήματα του ενθουσιασμού το ΑΞΙΟΣ στον Σεβασμιώτατο.

«Το βλέμμα των παιδιών είναι ο παράδεισος», υπογράμμισε συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος.

Οι Ιερές ακολουθίες του Όρθρου και της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 fm) και έτσι αυτή την Θεία Λειτουργία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και οι χιλιάδες των ακροατών εντός και εκτός των ορίων της Μητροπόλεως μας.

Το Ιερό αναλόγιο διηκόνησε επάξια μετ’ ευλαβείας και συνέσεως πνευματικής, όπως χρόνια τώρα, ο πολιός Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Γεώργιος Κυρμανίδης, τη συμμετοχή κι’ άλλων βοηθών Ιεροψαλτών.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα νοήματα που απορρέουν από την Ευαγγελική περικοπή του κατά Ματθαίον Ιερού Ευαγγελίου, του ονομαστικού καταλόγου των προγόνων του Χριστού και υπογράμμισε τα «μυστικά» εκείνα, τα οποία μας δίδουν την δυνατότητα, αν τα υιοθετήσουμε,  να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την Εορτή των Χριστουγέννων, να την ζήσουμε και τελικά να Γεννηθεί ο Χριστός στην καρδιά μας.

«Εάν  εμείς το θελήσουμε,  αν πραγματικά πιστέψουμε στο Χριστό,  αν πραγματικά αγαπήσουμε τον Χριστό,  μας δίνεται η δυνατότητα να τον γεννήσουμε μέσα στην καρδιά μας και μέσα στη ζωή μας

Τα Χριστούγεννα είναι η πρόκληση και η ευκαιρία να πάψει η ζωή μας  να είναι αγγαρεία,  αλλά να γίνει ελευθερία,  να γίνει δημιουργικότητα,  να γίνει ενθουσιασμός,  να γίνει χαρά,  να γίνει πανηγύρι,  να γίνει ελπίδα,  να γίνει αισιοδοξία,  να έρθει η Ειρήνη του Χριστού μέσα στις καρδιές μας,  η οποία Ειρήνη θα μας ελευθερώσει και θα μας ανοίξει τους ορίζοντές. Σ’  αυτό το προσκλητήριο του Χριστού καλείται κάθε άνθρωπος.

Μην ξεχνάμε αδελφοί μου ότι, ο Χριστός επέλεξε να γεννηθεί σε ένα ευτελές σπήλαιο,  που σημαίνει ότι και σήμερα επιλέγει να γεννηθεί σε ευτελείς καρδιές σε φτωχές καρδιές.  δεν περιμένει να ανοίξουν τις καρδιές τους  μόνο οι καθωσπρέπει αυτού του κόσμου και  μόνο οι μεγάλοι αυτού του κόσμου για να γεννηθεί μέσα  σ’ αυτούς

Ο  Χριστός θα Γεννηθεί και αναμένει να Γεννηθεί στις καρδιές των περιθωριακών, των  περιφρονεμένων, των πτωχών,  των αδικημένων,  των ανυπεράσπιστων,  των εγκαταλελειμμένων,  των μοναχικών τον προδομένων ανθρώπων.

 Γι’  αυτό μην απογοητευόμαστε αδελφοί μου,  ότι και να έχει συμβεί στη ζωή μας. Τίποτα μη μας απογοητεύσει και τίποτα να μην μας κρατήσει καθηλωμένους έξω από το σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Να μπούμε στο σπήλαιο το φτωχικό,  στο σπήλαιο της καρδιάς μας και να του πούμε: « Χριστέ μου η φάτνη μου  είναι γεμάτη κοπριές αλόγων ζώων,  αλόγων παθών άλογων λογισμών,  αμαρτιών,  η καρδιά μου είναι χάλια,  είναι μαύρη, αλλά Έλα να Γεννηθείς  μέσα της,  Έλα και κάνε την φάτνη,  Έλα και Γεννήσου μέσα στην καρδιά μου,  για να αλλάξει η ζωή μου,  για να αλλάξει το είναι μου,  για να γίνω έστω ένα ταπεινό προβατάκι δίπλα στη φάτνη Σου,  να Σε ζεσταίνω με τα χνώτα μου,  να νιώθω την παρουσία Σου,  την ανάσα Σου στη ζωή μου,  για να αλλάξει η ζωή μου. Αμήν αδερφοί μου. Αμήν».

Προ της απολύσεως ο π. Χριστοφόρος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και του εδήλωσε την υική και ειλικρινή του Αγάπη, ευχόμενος όπως «ο Πανάγαθος Θεός Του χαρίζει μακρότητα ημερών εις έτη πλείστα και κατ’ άμφω υγείαν και ακμήν δια να συνεχίζεται  με αυτόν τον ένθεον ζήλον, τον αυτόν  ψυχικόν παλμόν και την αυτήν δραστηριότηταν, το υπέροχον και Θεοευλόγητον έργον Σας. ΑΞΙΟΣ!!».

Εις ανάμνησιν της συγκινητικής και Ιστορικής  επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, ο π. Χριστοφόρος ευγενώς του εδώρισε την Ιερά Εικόνα των Φθιωτών Αγίων και ένα χειροποίητο επιγονάτιο με την παράσταση της Γεννήσεως του Χριστού.

Ο Σεβασμιώτατος με λόγους αγάπης και συγκινήσεως ευχαρίστησε τον Γέροντα Χριστοφόρο και για τα όμορφα δώρα του, αλλά πάνω απ’ όλα τον ευχαρίστησε για την δεδηλωμένη και υπάρχουσα, αληθινή αγάπη, την οποία ανταπέδωσε και θα ανταποδίδει πάντοτε.

«Η μεγάλη σας καρδιά, η μεγάλη σας αγάπη σεβαστέ μου Γέροντα, πραγματικά αποτελεί για εμένα εφόδιο, βακτηρία, πυξίδα και έμπνευση.

Ο π. Χριστοφόρος είναι πρύτανης των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και ουχί μόνον. Είναι ένα κόσμημα της Ιερωσύνης, ένα κόσμημα,  ήθους, αρετής και Εκκλησιαστικού φρονήματος. Ένας κοσμήτωρ της Εκκλησιαστικής δεοντολογίας. Εύχομαι ο Θεός να σας χαρίζει υγεία, μακροημέρευση, κάθε αγαθό στην ζωή σας και να σας δικαιώσει με τους τρόπους τους οποίους ο Κύριος γνωρίζει και είναι προς σωτηρίαν υμετέραν και σωτηρίαν όλων ημών. Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστη: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καμένων Βούρλων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου και εκατοντάδες πιστοί.

Μετά την διανομή του Αντιδώρου προσεφέρθη εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, πλούσιο κέρασμα στο Γραφείο του Ναού και στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: imfth.gr / Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση