Χιονισμένα Φώτα στη Φθιώτιδα: Τα νεότερα στοιχεία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 08:56 Χιονισμένα Φώτα στη Φθιώτιδα: Τα νεότερα στοιχεία

Λοκρίδα, Βοιωτία και Εύβοια στο επίκεντρο και πάλι της κακοκαιρίας. Απαραίτητες οι αλυσίδες στο εθνικό δίκτυο τη Δευτέρα και την Τρίτη…

Πριν προλάβουν να λιώσουν τα χιόνια που άφησε πίσω της η «Ζηνοβία», ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου με ιδιαίτερη ένταση ανήμερα των Φώτων αλλά και την Τρίτη (7/1).

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα είναι πάλι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την «Ζηνοβία».

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, η ψυχρή εισβολή που αναμένουμε θα δημιουργήσει χαμηλό βαρομετρικό στο νότιο Αιγαίο, κάτι που σημαίνει ότι η Φθιώτιδα δε θα δει μεγάλη ένταση φαινομένων, καθώς τα «καλά χιόνια» τα φέρνουν τα χαμηλά που σχηματίζονται στο Ιόνιο.

Από αυτή τη νέα «ψυχρή εισβολή» η Λαμία, θα δει βροχές από το μεσημέρι της Κυριακή, με ασθενή χιονόπτωση το βράδυ μικρής όμως διάρκειας.

Όσοι αποφασίσουν να κινηθούν ανήμερα των Θεοφανείων και την Τρίτη στην Ε.Ο ας έχουν υπόψη τους ότι ήδη από τον Άγιο Στέφανο έως και το Μαρτίνο θα συναντήσουν χιονοσκεπές οδόστρωμα και θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους αλυσίδες! Κατά τόπους στη νότια Βοιωτία το στρωμένο χιόνι θα φτάσει τα 30εκ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μοντέλων.

Πιο αναλυτικά:

Παραμονή Θεοφανείων: Βροχές στα πεδινά της Φθιώτιδας από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα με χιονοπτώσεις αρχικά περίπου από τα 600μ. Μέχρι αργά το βράδυ τα χιόνια θα κατέβουν μέχρι τα 100-200μ με χιονόνερο στα παράκτια τμήματα. Τα ίδια υψόμετρα χιονόπτωσης ισχύουν και στη Βοιωτία από απόψε το βράδυ.

Θεοφάνεια: Οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα νότια τμήματα της Φθιώτιδας, όπου και εκεί θα σταματήσουν το πρωί της Δευτέρας. Στα βόρεια του νομού (π.χ πέταλο, Λαμία κτλ) ο εορτασμός των Θεοφανείων θα γίνει με λίγες μόνο νεφώσεις, αρκετή ηλιοφάνεια και φυσικά τσουχτερό κρύο (μέγιστη 6 βαθμοί με παγερό ΒΔ άνεμο 3-4 μποφόρ).

Στη Βοιωτία (από τη Θήβα και νοτιότερα), την κεντρική και νότια Εύβοια καθώς και στην Αττική αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα παράκτια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες περίπου από τα 100-200μ. Τη μεγαλύτερη ένταση δείχνει να δέχεται και πάλι η Θήβα, όπως επίσης η δυτική και βόρεια Αττική.

Τρίτη: Ήλιος με τα δόντια στη Φθιώτιδα με τη μέγιστη να μην ξεπερνάει τους 7-8 βαθμούς συνοδεία παγερού ΒΔ ανέμου 3-4 μποφόρ. Συνεχίζεται η χιονοκακοκαιρία στη Βοιωτία (από τη Θήβα και νοτιότερα), την κεντρική και νότια Εύβοια καθώς και στην Αττική με βαθμιαία βελτίωση από το μεσημέρι.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση