Αυτό είναι το μέλλον των αγροτών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 21:27 Αυτό είναι το μέλλον των αγροτών

Πρωτοπόροι οι Πανελλαδικοί Σύνδεσμοι Αγροτικών Θεμάτων και Φωτοβολταϊκών.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου Καλαμπάκας πραγματοποιήθηκε η 8η Γενική  Συνέλευση Πανελληνίου Συνδέσμου  Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και Αγροτικών Θεμάτων.

Στη φετινή συνέλευση η προσέλευση αγροτών από όλη την Ελλάδα ξεπέρασε κάθε προηγούμενη συμμετοχή καθώς παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την τετράωρη συνέλευση περισσότερα από 800 άτομα, κυρίως αγρότες – μέλη του Συνδέσμου.

Την έναρξη της γενικής συνέλευσης έκανε το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου και εκπρόσωπος της ΠΕΝΑ, κ. Χρήστος Λαγόπουλος και ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου του Συνδέσμου κ. Κώστα Σπανούλη.

Ο πρόεδρος των ΠΣΑΘ και ΠΣΑΦ κ. Κώστας Σπανούλης

Στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος της γενικής συνέλευσης ο Άγγελος Καΐκης και παρουσιάστηκε στα περισσότερα από 800 άτομα, μέλη και προσκεκλημένοι, που βρέθηκαν στην αίθουσα, ένα βίντεο με τις δράσεις του Συνδέσμου, που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο γραμματέας του ΠΣΑΘ, κ. Κώστας Γιωτάκος.

Ακολούθως σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Μετεώρων κ. Θεόδωρος Αλέκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ντίνος Μπάρδας και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δημογιάννης, ο οποίος διάβασε το χαιρετισμό του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Στον πρωτογενή τομέα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), που αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης της υπαίθρου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και τις δράσεις του υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε στοιχεία επισημαίνοντας πως το 30% των συνολικών εξαγωγών προέρχεται από αγροτικά προϊόντα. «Παράγουμε, αλλά όχι όσο θα έπρεπε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στο ενεργειακό κόστος στον πρωτογενή τομέα είπε πως στη χώρα μας ανέρχεται στο 23%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μικρότερος από 12%.  Ειδικότερα, για τα φωτοβολταϊκά τόνισε πως η συνολική παραγόμενη ενέργεια φτάνει στο 9%, όταν στη Γερμανία αγγίζει το 16%.

Σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο ο κ. Σκρέκας επανέλαβε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα αναζητώντας δημοσιονομικό χώρο.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε εκτενή αναφορά στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, εξήγησε τι συμβαίνει με την προτεραιότητα στην αυτοπαραγωγή, έδωσε έμφαση στη δημιουργία Δικτύων και επανέλαβε το στόχο για παραγόμενη ενέργεια 30% από ΑΠΕ.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

Ειδική αναφορά έκανε στο Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων, με πόρους 450 εκατ. Ευρώ, που θα βοηθήσει σε αγροτικές επενδύσεις. Μέσω του Ταμείου εξήγησε πως δημιουργείται ένα νέο τραπεζικό προϊόν, που θα παρέχει περίοδο χάριτος έως και πέντε χρόνια στους αγρότες.

Αναφερθείς στα σχέδια μεταποίησης, 400 εκατ. ευρώ δαπάνη, υπογράμμισε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε, ενώ άλλα 600 εκατ. ευρώ θα δοθούν στα σχέδια βελτίωσης. «1,2 δισ. ευρώ με την ιδιωτική συμμετοχή θα πέσει στην ελληνική οικονομία έως το 2021» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται και το μέτρο για τα αρδευτικά συστήματα.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον Αχελώο. «Θα μεταφέρουμε το 1/3 του νερού του Αχελώου στη Θεσσαλία» σημείωσε και πρόσθεσε πως το φράγμα της Μεσοχώρας θα γεμίσει και θα παράγει ρεύμα, αξίας 25 εκατ. ευρώ/χρόνο.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), Στέλιος Λουμάκης μίλησε για την ενεργειακή πρόκληση της εποχής, αναφέρθηκε σε εργαλεία ευκαιριών και το στοίχημα για την κανονικότητα στα φωτοβολταϊκά το 2020.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για τα μέλη του Συνδέσμου η ενότητα για άμεση και ελκυστική δανειοδότηση των αγροτών βάσει εγκεκριμένων σχεδίων βελτίωσης Μέτρο 4.1.1. «Μηχανολογικός- Κτιριακός Εξοπλισμός», και Μέτρο 4.1.3. «Αυτοπαραγωγή Ρεύματος» καθώς και νέων Φ/Β Μονάδων έως και 500kW από τις τράπεζες.

Ο κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Πειραιώς

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και μίλησε εκ μέρος της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα σχέση της τράπεζας με τον αγροτικό κόσμο και ειδικότερα στην ποιοτική συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Θεμάτων και Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, ενώ εξήρε το ρόλο των σύγχρονων συνεταιριστικών σχημάτων, των ομάδων παραγωγών.

Ακολούθως οι κκ. Γιάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Τράπεζα Πειραιώς και Αλέξης Πολυτάκης, επικεφαλής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Τράπεζα Πειραιώς, εστίασαν στη νέα ολιστική φολοσοφία της τράπεζας με τους αγρότες και στην καθολική στήριξη με τα νέα προγράμματα και προϊόντα της Πειραιώς.

Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Λάππας

Επίσης στη συνέλευση μίλησε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Λάππας, ο οποίος έκανε μια σύντομη παρουσίαση της τράπεζας στους αγρότες, επισήμανε πως οι δείκτες της τράπεζας επανήλθαν στην προ κρίσης εποχή και αναφέρθηκε σε ευνοϊκά προγράμματα που διαθέτει η Συνεταιριστική στον αγροτικό κόσμο.

Τέλος, ο διευθυντής της Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης, με μια περιεκτική ομιλία παρουσίαση την Συνεταιριστική Καρδίτσας, αναφέρθηκε στους δεσμούς με τους αγρότες και σε μια σειρά από προϊόντα με ευνοϊκούς όρους και επιτόκια για τα μέλη του Συνδέσμου.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής πωλήσεων Ανατολικής Ευρώπης της Krannich, κ. Σταύρος Τσιακαλάκης, εστίασε στη μείωσε του κόστους κατασκευής των νέων φωτοβολταϊκών μονάδων, στο Net Metering, στη μείωση του κόστους συντήρησης των υφιστάμενων αγροτικών φωτοβολταϊκών και στη συνεργασία της Krannich με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

Στις αγορές νέου αγροτικού μηχανολογικού εξοπλισμού σε συνεργασία με την EIMA, την UNACOMA και την New Holland με σκοπό την αποφυγή αγροτικών ατυχημάτων, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο δημοσιογράφος, εκδότης κ. Θεόδωρος Σδρούλιας. Επίσης παρουσιάστηκε και ένα βίντεο με τα αγροτικά ατυχήματα και στοιχεία για τα δυστυχήματα στα χωράφια. Περίπου 50 – 55 αγρότες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε δυστυχήματα με γεωργικά μηχανήματα, που σημαίνει πως κάθε εβδομάδα έχουμε και μια ανθρώπινη «θυσία» στο χωράφι.

Στη συνέχεια εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Συνδέσμου και οι εγγραφές των νέων μελών.

Ο πρόεδρος των ΠΣΑΘ και ΠΣΑΦ κ. Κώστας Σπανούλης

Στο κλείσιμο της συνέλευσης ο πρόεδρος των ΠΣΑΘ και ΠΣΑΦ κ. Κώστας Σπανούλης, υπογράμμισε τη συμβολή των αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανάλυσε τις νέες συνεργασίες του Συνδέσμου με την Πειραιώς, που σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια για τα μέλη του Συνδέσμου, την Krannich, την EIMA, την UNACOMA, την New Holland και άλλες εταιρίες, που επιφέρουν σημαντική μείωση στο κόστος της αγοράς αγροτικών μηχανημάτων, στη δημιουργία νέων αγροτικών φωτοβολταϊκών και στη συντήρηση των υφιστάμενων. Ο κ. Σπανούλης απάντησε και σε δέσμη ερωτήσεων των μελών του Συνδέσμου.

Τη γενική συνέλευση συντόνισε ο εκδότης της larissanet κ.Χρήστος Μπεχλιβάνος.

Η 8η συνέλευση του Συνδέσμου ανέδειξε περίτρανα την ποιοτική και αθόρυβη δουλειά που γίνεται από την διοίκηση του ΠΣΑΘ και του ΠΣΑΦ, την ουσιαστική παρεμβατικότητα με επιχειρήματα στα συναρμόδια υπουργεία, τις επιτυχημένες συμφωνίες με Τράπεζες και επιχειρήσεις προς όφελος των αγροτών. Αδιαμφισβήτητα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Θεμάτων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών αποτελούν ευρωπαϊκά πρότυπα συνεργιών με το έργο τους και ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Η συνέλευση έκλεισε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση